Gaziantep’in en önemli simgesi olan kalenin Keçhane yokuşuna bakan kısmında olası heyelanı önlemek amacıyla kaya parçalarını tutan tahta kalaslar kaldırıldı. Kalasların kaldırılmasının ardından kaya parçalarında parçalanmaların olduğu gözlendi. Sağanak yağışların başlamasıyla birlikte kalede olası heyelanların önüne geçilmesi isteniliyor.
SAĞLAMLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI YAPILMIŞTI
Gaziantep Kalesi 5 bin 500 yıllık tarihi geçmişi ile kentin önemli simgeleri arasında yer alıyor. Gaziantep Kalesi’nde süregelen restorasyon çalışmaları hızla tamamlanırken, kale çevresinde başlatılan çalışma ile kale eteklerinde yer alan toprak alanların muhafaza edilmesi ve galeri adı verilen hendek alanların korunması için çalışma sona ermişti. Glasses adı verilen yöntem ile Gaziantep Kalesi’nde sağanak yağışlar nedeniyle meydana gelen toprak kaymalarının engellenmesi hedefleniyor.
DAHA ÖNCE KÖPRÜDE ÇÖKME YAŞANMIŞTI
Gaziantep Kalesinde geçmiş yıllarda yaşanan sağanak yağmur karşısında kaleyi şehre başlayan köprü çökmüştü. Çöken köprünün yerine yenisi yapıldı. Gaziantep Kalesinin Keçhane yokuşuna bakan kısmında yer alan kaya parçalarında önemli parçalanmaların yaşandığı gözlerden kaçmadı. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından daha önce gerçekleştirilen rsstore çalışmalarına rağmen kayalarda yaşanan parçalanma olası sağanakı yağışlarda heyelan tehlikesinin yaşanmasına neden olacak.