Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği, ekonomik kriz ve yoksullaşmanın toplum üzerinde yarattığı olumsuz etkileri vurgulayan bir basın açıklaması yaptı. Birlik, artan açlık ve yoksulluk sınırları karşısında belirlenen düşük maaşlar ve asgari ücretin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Açıklamada, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 21.000 TL, yoksulluk sınırının ise 72.500 TL olarak belirlendiği belirtilerek, memur maaşlarına yapılan %11,54'lük artış ve 22.104 TL olarak belirlenen asgari ücretin, çalışanları açlığa mahkûm ettiği vurgulandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı %47’lik yıllık enflasyon oranına karşın, bağımsız kuruluşların bu oranı %87 olarak hesapladığına dikkat çekildi.
Gaziantep’te sanayi sektöründe çalışan binlerce işçinin açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiği belirtilerek, kötü çalışma koşullarına maruz kalan bu kesimin yaşadığı zorluklar dile getirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Düşük gelirli vatandaşlar yoksullukla boğuşurken, kayıt dışı ekonomiden kazanç sağlayan bir kesimin hiç vergi ödememesi sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.”
Çözüm Önerileri ve Mücadele Çağrısı
Meslek odaları, adil bir gelir ve vergi dağılımı sağlanması durumunda Türkiye’nin kaynaklarının herkese yeteceğine olan inançlarını yineledi. Genç meslektaşlarının işsizlik ve yoksulluk karşısında umutsuz bir tablo çizdiğini belirten açıklamada, toplumsal refah için sağlıklı gıdaya erişim, güvenli yaşam alanları ve güvenceli çalışma koşullarının önemine vurgu yapıldı.
Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği, bu sorunların çözümsüz olmadığını ve meslek örgütleriyle yurttaşların ortak mücadelesiyle daha iyi bir yaşamın mümkün olduğunu belirterek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:“Bilgi birikimimiz, irademiz ve iyi niyetimizle hayatın her alanında daha iyiye ulaşmak için katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”