Gaziantep İl kültür müdürümüz, değerli arkadaşım Bülent Öztürk’ü çalışmaları ile ilgili sohbet etmek için makamında ziyaret ettim.
Sohbetimiz kültür,derdimiz Gaziantep ve turizm olunca siz okurlarımız içinde çok güzel ve heyecan verici bilgiler öğrendim.
Bende bir Gaziantep sevdalısı olarak nu güzel şehre hizmet etmekten gurur duyuyorum. Gaziantep,gerek kültürel ve gerekse sosyal açıdan bir dünya kenti durumunda. Geçmişi, tarihi ve kültürel zenginliği sadece Türkiye’de değil dünya genelinde önemli bir yer tutuyor. Bizler kentin kültürel ve turizm alanında daha da ileri seviyelere ulaşabilmesi adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalara Gaziantep Valiliğimiz ve yerel yönetimlerimizden tutun çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek veriyor.
Ziyaretçi akını yaşıyoruz
Tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin akına uğrayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Gaziantep, yoğunluk dolayısıyla konaklama tesisleri rezervasyonsuz müşteri kabul edemiyor. İnanç ve kültür ve tarih turizminin önemli merkezlerinin yanı sıra tarihin doğayla buluştuğu eşsiz güzellikteki kentlere ev sahipliği yapan bölgemiz, adeta ziyaretçi akınına uğruyor.
Gastronomi turizmiyle de dikkat çekiyoruz.Zaman zaman beyran,kebap,baklava pahalı diye haberler yapılıyor.Gaziantep’te ekonominin bir kuralı vardır.Hiç bir şey daha kötü yapılmadan daha ucuza satılamaz, diye.Aslında her bütçeye hitaben kaliteli ve ucuz yerlerimiz mevcut.Fiyatları da piyasa kendisi dengeliyor zaten.
Yemekle ilgili olarak insanlar,kendilerine şunu sorgularlar; yemek için mi yaşamalı?Yaşamak için mi yemeli? Biz Gaziantep için her ikisi de diyoruz.Ziyaretçilerimiz de burada kahvaltıdan da başlayarak her ikinin de cevabını bulabiliyorlar.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in geçen yıl başlattığı “Şimdi Gaziantep'e gelme zamanı" sloganı, kentteki turizm hareketliliğine katkı sağlamaya başladı. Son dönemlerde özellikle hafta sonlarında tur otobüslerinin fazlalığına dikkat edin. Zeugma Müzesi, Bakırcılar Çarşısı, Elmacı Pazarı, Gaziantep Kalesi ve Gaziantep Hayvanat Bahçesi gibi mekanlar sıklıkla ziyaret edilen bölgeler arasında yer alıyor. Restoranlarda da yoğunluğun olduğu kentteki otellerde rezervasyon yaptırmadan yer bulmak da pek mümkün olmuyor. UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'te, restoranlar da turistlerin ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor. Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistler, eşsiz bir mutfak kültürüyle de karşı karşıya kalıyor. Izgara ve tatlı çeşitleri dışında, kente özgü kazan yemeğini tatma fırsatı bulan ziyaretçiler, onlarca müzeyi ziyaret ederek kültürel bir yolculuğa da çıkabiliyor.
En yoğun ilgiyi gören Zeugma Mozaik Müzesi de şu ana kadar 263 bin civarında ziyaretçi ziyaret etti.Ki bu açılışından bugüne bir rekordur.Yeni gelen mozaiklerimiz de çok ilgi çekti.Bunun da 2019’da etkisini daha çok göreceğiz.
2019 Göbekli Tepe yılı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019’u “Göbeklitepe Yılı” ilan etti. Bu sebeple Şanlıurfa ve civar illerde 2019 yılında oluşabilecek turist yoğunluğu hesap edilerek yatırımlar hızlandırıldı.
Malumunuz, Göbekli tepe Temmuz ayında UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste‘ye geç de olsa alındı. Tarihi 12.000 yıl öncesine dayanan Göbekli tepe’de tarihi kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Göbekli tepe’nin keşfinin dünya tarihini değiştirdiğine dikkatinizi çekmek isteriz ki, ören yerinin geçen yıl çatı ve altyapı çalışmaları nedeniyle kısmen kapalı olmasına rağmen yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırladığını biliyoruz.İşte bu sebeple özellikle 2019 yılının Göbekli tepe, Şanlıurfa ve civar iller için altın yıl olacağına yürekten inanıyoruz.
Turistlerin memnuniyeti 5 yıldız
Alandan gelen birisi de olarak ta söyleyebilirim ki,ziyaret eden turistlerin memnuniyeti 5 yıldız.Hatta beklentilerinin çok daha üstünde hizmet ve görselliklerle karşılaşıyorlar. Buraya gelen ziyaret eden bir turist, aklının ve gönlünün yarısını burada bırakarak gidiyor. Turizmin en büyük sermayesi güvenliktir. O da bölgemizde en üst seviye de sağlandığına göre herhangi bir sıkıntımız yok. Bu bölge, kadim medeniyetlere ev sahipliği etmiş,sırlarıyla,tarihi dokusuyla kendine has özellikleriyle pek çok medeniyete beşiklik etmiş bir bölgemizdir.
2019 yılında bomba gibi geliyoruz
“Zeugma’dan Rum kaleye Fırat kültür koridoru” diye çok güzel bir proje üzerinde çalışmamız var.Ve bu bölge muhteşem güzelleri barındırıyor. Türkiye de böyle başka bir havza daha da yok. Birecik Barajından başlayıp, Atatürk Barajına kadar seksen km uzunlukta 100 km karelik bir yüz ölçümüne sahip havza ve böyle başka bir su yolu daha yok.Bununla ilgili tıpkı, Tuna nehrinde Avrupa da olduğu gibi ulaşım araçlarıyla gezinti projelerimiz var.Karayolu ile de ulaşılamayan güzellikler için çalışmalarımız devam ediyor.
Yeni bir şehir krokisi yapıyoruz.Bitince de güncelleyeceğiz.Nizip yolu üzerinde Zeugma antik şehrinde giriş karşılama merkezimiz var.Onu bir an önce tamamlayıp hizmete açacağız. insanlar buraya gelip her türlü hizmetten de faydalanabilecek. Ve güneşin doğuşunu da en güzel Zeugma’dan izlenebilecekler.
Ve Gaziantep öyle bir sevdadır ki buralara bir kez gelen bölgenin kendine has büyüsünden artık kurtulamayarak, bir daha gelecektir.
MERVE TANRIÖVER