Ramazan ayı ile birlikte firmaların yaptığı bağış ve yardımlarda önemli artış yaşanırken Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, yardımlar konusunda çeşitli uyarı ve önerilerde bulundu.
Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, vergi kanunlarında gerek gelir vergisi mükelleflerinin ve gerekse kurumlar vergisi mükelleflerinin nasıl ve ne şekilde bağış ve yardım yapılacaklarının hüküm altına alındığını söyleyerek, bağış ve yardımlar konusunda uyarılarda bulundu. Çember, “Bağış ve yardımda bulunan firmaların iyi niyetlerinden hiçbir kuşku yoktur. Ama yasaların öngördüğü kurallara uyulmadığı zaman, niyeti her ne kadar bağış ve yardımda bulunmak olsa da işletmeler zaman zaman hesapta olmayan vergi ve cezalarla karşı karşıya kalabilmektedir” dedi.
GIDA BANKACILIĞI ÖNERİSİ Kurum kazancından sınırsız olarak indirimi mümkün olan bağış ve yardımlar olduğu gibi, kurum kazancının belli bir oranıyla sınırlı kalacak şekilde indirime imkan veren bağış ve yardımların da bulunduğunu söyleyen Erol Çember, yardımların gıda bankacılığı aracılığı ile yapılmasını önerdi. Çember, “Gıda bankacılığı aracılığıyla yapılacak bağış ve yardımların; hem ayni olarak yapılabilmesi hem de yapılan bağış ve yardımın gerek gelir vergisi mükelleflerince ve gerekse kurumlar vergisi mükelleflerince, tamamının gider yazılmasına imkan tanınması nedeniyle en çok tercih edilen yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu. Sistem Global Bölge Koordinatörü Çember, “GVK’da ve KVK’da yer alan bağış ve yardımlara ilişkin hükümler, bağış ve yardım tutarlarının beyanname üzerinden indirilmesi esasına dayandığını göstermektedir. Bunun tek istisnası, ihtiyacı olanlara yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamının ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesidir. Gıda Bankaları üretici veya satıcılardan bedel ödemeden almış olduğu ürünleri, aracı işlevi görerek ihtiyacı olanlara düzenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan kurumlardır.Gıda bankacılığı kullanılarak yapılacak yardımlarda ise dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:Gıda maddesi bağışının, tüzük veya senedinde ihtiyacı bulunanlara gıda yardımı yapılabilmesine ilişkin hükümlerin bulunduğu dernek veya vakfa yapılması gerekir. Bununla beraber dernek veya vakfın başka alanlarda faaliyet gösteriyor olmasının bir önemi yoktur.Gıda bankacılığı kapsamında, bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak ürünlerin; gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi niteliğinde olması gerekmektedir” dedi. Gıda Bankacılığı kapsamında yapılan bağışların katma değer vergisinden de muaf tutulduğunu vurgulayan Çember, “Bu durumda bağışlanan gıda maddesi tesliminde katma değer vergisi hesaplanmayacak olup, daha önce bu gıda maddesinin alımı esnasında yüklenilen katma değer vergisi de indirim konusu edilemeyecektir.İndirim konusu edilemeyecek olan katma değer vergisi gider ya da maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.Bağışı yapanların mutlaka bağış yapılan dernek veya vakıf adına fatura düzenlemesi ve faturaya ‘ihtiyaç sahiplerine yardım şartı ile bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır’ ibaresini düşmeleri gerekmektedir.Ayrıca bağış yapılan derneğin ve vakfında kendi mevzuatlarında öngörülen belgeyi düzenleyip bağış yapanlara vermesi gerekmektedir. Bu vesileyle bütün vatandaşlarımızın Ramazan ayını kutlarım” diye konuştu.