Gaziantepliler yaşadıkları kentle özdeşleşen baklavayı ne yazık ki yiyemiyor. Baklavada kilo fiyatının 300 liraya ulaştığı kentte, baklavalık fıstığın kilosu ise 270 liraya satılıyor. Yaklaşan Ramazan ayı ve ardından bayramda en çok satılacak ürünler arasında yer alan baklavada kilo fiyatının daha da artacağı ifade edildi. Antep fıstığı ve baklava fiyatlarının yükselmesinden dolayı vatandaşlar, Antep fıstığı ve baklavanın başkentinde her iki ürünü de alamazken, fıstıkçılar fiyatların yükselmesini rekoltenin düşüklüğüne, baklavacılar ise stokçuluğa bağlıyor. Diğer yandan beyran çorbası başta olmak üzere kebap türlerini pahalılık nedeniyle yiyemeyen Gaziantepliler gastronomiden uzak kaldılar.
BAKLAVACILARIN BAHENESİ NEDİR?
Gaziantep'in dünyaca ünlü ve kentin en önemli geçim kaynaklarından biri olan Antep fıstığı ile kentin en önemli lezzetlerinden olan, bayram, düğün ve diğer özel günlerde sofralarda eksik olmayan Antep baklavası fiyatları cep yakıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığı fiyatı ile kentin vazgeçilmez lezzetlerinden olan Antep baklavası fiyatlarındaki artıştan dolayı vatandaşlar, her iki ürünü de alamıyor. Kentte kırmızı kabuklu ve çerezlik Antep fıstığı 80-110 TL arasında, baklavada kullanılan boz iç fıstık 220-270 TL arasında satışa sunulurken, baklava fiyatları ise 210 TL ile 300 TL’ye arasında satılıyor.
ESNAF STOKÇULARDAN ŞİKAYETÇİ
Kentteki fıstıkçılar, baklavada kullanılan iç fıstığı fiyatının yükselmesini rekoltenin düşüklüğünden, arz ve talepten kaynaklandığını öne sürüyor. Baklava üreticileri ise fıstığın “stok” yapılarak yükseltildiği iddialarına tepki gösterirken, baklavacılar da baklava fiyatlarının yüksekliğini Antep fıstığı fiyatının çok yüksek olmasından kaynaklandığını ve kentte yeterince fıstık olmasına rağmen fıstıkçıların “rekolte düşüklüğünü” bahane ettiğini öne sürüyor. Antep fıstığı fiyatlarında geçici bir artışın olduğunu belirten Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, “stok” iddialarının gerçeği yansıtmadığını fiyatların artmasının stokçuluğa bağlanmasının yanlış olduğunu söyledi.
YEME-İÇME SEKTÖRÜNDE FİYATLAR TAVAN YAPTI
Gaziantep’te yeme içme sektöründeki pahalılık önlenemiyor. Kentte son yıllarda sürekli yapılan gastronomi reklamlarının fiyatları uçurduğu iddia edildi. Yaşanan fiyat artışlarına isyan eden vatandaşlar ise gastronomi diye diye ‘Gastrokazık’ yapıldığını ifade ederek normal bir mekanda bile yemek yemenin artık lüks olduğunu vurguladı. Kentin belli noktalarındaki mekanlarda belirlenen fahiş fiyatların Gaziantep'e yapılan en büyük düşmanlık olduğunu söyleyen vatandaşlar, bir kişilik kahvaltı tabağı, atıştırmalık, kavurmalı yumurta ve 4 adet çayın 330 lira civarında olmasına büyük tepki gösterdi. Kentin özellikle Kavaklık bölgesindeki kafeteryalarında fiyatların anlamsız noktalara ulaştığı söylenirken, insanların dışarıda yemek yiyemeyecek duruma geldiği iddia edildi.
DENETİM MEKANİZMASI ÇALIŞMIYOR
Gaziantep’te her mekanın kendi isteğine göre fahiş fiyat belirlemesine anlam veremediklerini söyleyen bazı vatandaşlar ise yetkililere seslendi. Kentte özellikle yeme içme sektöründe yeterli denetimlerin yapılmadığını iddia ederek turizm il müdürlüğü, ticaret il müdürlüğü, belediyeler, ilgili kurum ve kuruluşların mekanlarda yeterli denetim yapmadığını vurguladı. Denetimlerin sıklaştırılmasını isteyen vatandaşlar, yeme içme mekanlarında ürün bazlı taban ve tavan fiyat belirlenmesi çağrısında bulunarak kriterlere uymayan işletmelere ceza verilmesini talep etti.