Gaziantep Büyükşehir Belediyesince 2018 Ekim ayında hizmete açılması planlanan Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki işitme, konuşma ve zihinsel engellilere yönelik özel eğitim bölümleri farkındalık oluşturacak. Merkezde, hastalıkların tedavisinde atların ve suyun kullanılacağı terapi yöntemlerinin yanı sıra otizm ve demans hastaları için dizayn edilecek odalar, dikkat çekecek.
Engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmelerini sağlayan Büyükşehir, “Engelsiz Kent Gaziantep” kimliğine yakışan hizmetlerine devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “Engelin elde, ayakta, gözde ve kulakta değil yaşarmayan gözde nasırlaşmış kalpte” sözünü havada bırakmayarak, icraatlarıyla takdir topluyor.
13 bin 824 metrekare kapalı alandan oluşacak çok kapsamlı ve kompleks bir tesis olma niteliğini taşıyacak Engelsiz Yaşam Merkezinde 240 personel görevlendirilecek. Yapımı devam eden merkezde işitme, konuşma, otistik engelliler bölümü, hafif, orta ve ağır zihinsel engelliler için özel eğitim bölümleri, kapalı yüzme havuzu, hidroterapi havuzu, duyu bütünleme terapisi, snoezelen terapisi, özgül öğrenme güçlüğü bölümleri, fizik tedavi birimi, meslek atölyeleri, sergi salonu, konferans salonu, nefes evi ve çok amaçlı kapalı spor salonu bulunacak. Çok kapsamlı ve kompleks bir tesis olacak engelsiz yaşam merkezinde, engelli vatandaşlar için düzenlenecek meslek edindirme kurslarıyla iş piyasasında istihdam edilmeleri sağlanarak özgüvenleri güçlendirilecek, toplumla olan etkileşimleri artırılarak sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesi ve yaygınlaşması amaçlanacak.
MERKEZDEKİ EĞİTİM POGRAMLARI
Merkezde, birçok eğitim programı ve terapi yöntemleri uzmanların gözetiminde kullanılacak. Dil ve konuşma güçlüğü destek eğitim programıyla bireylerin, sesletim ve ses bilgisel farkındalık becerilerini geliştirmeleri, günlük iletişimde konuşma hızını ve ritmini işlevsel ve akıcı bir şekilde kullanmaları, sesini kalite, perde, şiddet, rezonans veya süre gibi özellikler yönünden yaşına ve cinsiyetine uygun olarak kullanmaları, alıcı ve ifade edici dil becerilerini geliştirmeleri, okuma-yazma becerilerini geliştirmeleri, günlük iletişimde alternatif ve destekleyici iletişim yöntemlerini kullanmaları beklenecek.
Zihinsel engelli bireyler destek eğitim programı kapsamında engellilerin bağımsız yaşam becerileri kazanmaları, öz bakım ve günlük yaşam becerilerini kazanmaları, dil ve konuşma becerilerini geliştirmeleri, sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirmeleri, sosyal ve toplumsal uyum becerilerini geliştirmeleri ve Bilişsel hazırlık becerilerini geliştirmeleri sağlanacak.
İşitme engelli bireyler destek eğitim programıyla bireylerin; işitme kalıntısını en üst düzeyde kullanmaları, işitsel algı becerilerini kullanarak yaşıtları düzeyinde dil ve konuşma becerisi geliştirmeleri, iletişim becerilerini geliştirerek günlük yaşamda kullanmaları, okuduğunu anlama ve okuma yazma becerilerini geliştirmeleri, temel matematik becerilerini kazanmaları, akıl yürütme becerilerini geliştirmeleri amaçlanacak.Özgül öğrenme bozukluğu destek eğitim programı çerçevesinde hastaların öğrenmeye hazırlık becerilerini geliştirmeleri, okuma-yazmaya hazırlık ve okuma-yazma temel becerilerini geliştirmeleri, matematikle ilgili temel beceri ve kavramları günlük yaşamda kullanmaları, sorun çözme, akıl yürütme, kıyas yapabilme ve analitik düşünme becerilerini geliştirmeleri beklenecek.
Otizm spektrum bozukluklar destek eğitim programıyla, bireylerin işlevsel becerilerin kazandırılmasına ön koşul oluşturan temel eşleme ve taklit becerilerini geliştirmeleri, sosyal etkileşim başlatma ve sürdürme becerilerini geliştirmeleri, iletişim becerilerini geliştirmeleri, öz bakım ve günlük yaşam becerilerini geliştirmeleriyle akademik becerilerini geliştirmeleri sağlanacak.
HİPPOTERAPİ (ATLI TERAPİ)
Atları kullanarak yapılan bir tedavi yöntemi olarak dikkati çeken hippoterapi tekniğinde, atların hareketleri kullanılarak çocuğun gelişimi desteklenir. Denge, koordinasyon, duruş kontrolü, ince motorik gelişim, konuşmayı uyarmak, kognitif becerileri ve iletişim becerilerini yükseltmek için hasta üzerinde hippoterapi tekniği uygulanır.
SNOEZELEN TERAPİGelişimsel bozukluklar, otizm, demans ve beyin yaralanmalarında kullanılan snoezelen terapi yöntemi, ‘Snoezelen Odası’ adı verilen rahatlatıcı ve uyarıcı bir ortamda uygulanır. Bu odalar, belirli duyuları uyarmak amacıyla, ışıklandırma efektleri, renk, ses, müzik, koku gibi materyallerle özel olarak dizayn edilir.
HİDROTERAPİ
Hastalıkların veya fonksiyonel kayıpların tedavisinin suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak uygulanan çok kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının arasında yer alan su içi tedavi programı olan Hidroterapi yöntemi diğer adı su terapisi üzerinde yapılan araştırmalar, hastalığın iyileşme sürecini hızlandırdığını ortaya koydu.