FETÖ unsurlarının finansal akışına yönelik operasyonlar sürerken, MİT raporlarına da giren 322 şirket kapatılıyor. Buna göre Gaziantep'te FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen 56 şirket kaptılacak.
FETÖ ile dolaylı bağlantısı olan 627 şirket ise yakın izlemeye alındı. FETÖ'nün şantaj ve himmetle elde ettiği mal varlıkları devlete geçerken, 17-25 Aralık sonrası örgüte para aktarmayı sürdüren dernek, vakıf, okul ve şirketlerin bankalardaki yaklaşık 750 milyon lirasına bloke konuldu. Bankalara resmi olarak "Bu paralar kamunun parası" yazısı gönderilirken, hesaplardaki paralar devlete aktarılıyor.
ÇEKİRDEK ŞİRKETLERE KAPATMAMaliye ve Gümrük bakanlıklarının birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında FETÖ ile bağlantılı tasfiyesi başlatılan şirket ve sendikaların muhasebe kayıtlarının yanı sıra TUSKON üyesi işadamlarının para trafiğine yönelik de kapsamlı bir inceleme yürütülüyor. Türkiye'nin hemen her ilinde örgüte finans sağlayan, himmet ve kara para aklayan çekirdek şirketlerin kapatılması kararı alındı. 17-25 Aralık sonrası bu örgütle ilişkisini kesen, derneklerinden istifa eden şirketlerin ise kayyum atanarak varlığını korumaları görüşü benimsendi. Özellikle bu kapsamdaki marka şirketlerin ekonomiye, istihdama katkıları da dikkate alınarak bu yola gidildi.
FETÖ'ye yakın şirketlerin hesapları bloke edilirken, kiralık kasalarındaki varlıklar da kamu hesabına geçirildi. Şiirket ve gayrimenkullerini satıp yurtdışına kaçırmaya çalışan, muvazaalı şekilde devirler ve satışlar yapan çok sayıda örgüt üyesinin banka ve diğer finans kuruluşlarındaki hesapları da bloke ediliyor. Maliye Bakanlığı, örgüte destek veren şirketlerin mal varlıkları ve banka hesaplarının da envanterini çıkardı. "Suç gelirini aklama" faaliyeti kapsamında yapılan incelemeler ışığında şirketlerin kasasındaki döviz ve çekler de nakde çevrilerek banka hesabına yatırılıyor.
750 MİLYON TL'YE BLOKEDarbe girişiminin ardından bu varlıkların bankalardaki mevcutları konusunda da bankalardan bilgi alındı. İşadamlarının kişisel hesapları ve bu şirketlerin bankalardaki yaklaşık 750 milyon lirasına bloke konulduğu belirtiliyor. Yetkililer, "Bu tutar ilk etapta belirlenen... Vatandaştan tehdit, şantaj, himmet adı altında alınan paralara el konuluyor. Bankacılık sistemi üzerinden geçmeyen, nakit çalışılan, kuryelerin kullanıldığı işlemler de gün yüzüne çıkıyor" dedi. Vergi kaçırdığı belirlenen FETÖ yanlısı şirketlere ise yaklaşık 3 bin lira ceza kesildi.