T.C Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ‘GAP Bölgesinde İş sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Kalitesinin Arttırılması Projesi’ Çalıştayı Gaziantep Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleşti. Çalıştayda mevcut durumda devam eden İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Kalitesinin İyileştirilmesi adına fikirler üretildi.
Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi Başkanlığı tarafından TRC1 Bölgesinde (Adıyaman, Gaziantep, Kilis illeri) faaliyet gösteren işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda belirlenmiş standartlara uymasını ve yenilikçi uygulamalara yönelmesini teşvik etmek, eğitim faaliyetleri düzenleyerek işletme çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda yüksek bilinç oluşturarak, iş kazaları ve meslek hastalıkları risklerinin azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla; "GAP TRC1 Bölgesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Kalitesinin Arttırılması – İSG-UKAP" Projesi kapsamında, Kamu temsilcileri, İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri ve İşveren Temsilcilerinin katılımıyla, Gaziantep Kent Konseyi’nde Çalıştay gerçekleştirilmiştir.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SÜRECİNDE YAŞANAN KALİTE PROBLEMLERİ DİLE GETİRİLDİDört grupta gerçekleşen çalıştayda Mevzuat, Risk Değerlendirme, İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri ve Eğitim konularında çalışma grupları oluşturuldu ve sektör temsilcilerinin ilgili süreçlere yönelik sorunları ile çözüm önerilerini dile getirmesine olanak sunuldu. Katılımcı sayısının beklenenin üzerinde olması ve katılımcı profilinin özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunda faaliyetlerde bulunan kişilerden oluşması, etkili bilgi paylaşımı ve kalite problemlerinin doğru tespit edilmesi gibi sonuçlar getirdi. İSG- UKAP Proje Koordinatörü Dr. Metin Uysal katılımcıları proje hakkında bilgilendirdi. Çalıştay ile projede iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunların doğru tespit edileceğini söyleyen Uysal , “ Proje kapsamında iş güvenliği alanında TRC1 bölgesinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin iyileştirilmesi, bu alanda Ar-ge ve inovasyon projelerinin üretilmesi ve belki gerçekleştirilecek iyileştirilmelerle bölgenin pilot bölgesi haline gelebileceği üzerinde açıklamalarda bulundu. Proje kapsamında mevcut durum analizini gösterir detaylı bir çalışma yapıldığını Uysal, bu konuda bölgenin konu hakkında detaylı resmini çizmeye çalıştıklarını, bu Çalıştay’ın da bu araçlardan birisi olduğunu ayrıca ifade etmiştir. Proje ait ilerleyen çalışmaların ve bulguların www.isg-ukap.org adresinden takip edilebilecektir.