Gaziantep Valisi Davut Gül, düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Basın toplantısında Hakimiyet Gazetesinin sorularına cevap veren Gül, “Koronavirüs salgını çerçevesinde ülkemiz genelinde vaka sayısında azalma yaşarken Gaziantep’te ki artış dikkat çekici” dedi. “Türkiye’de düşüş varken Gaziantep’te vaka sayısında artış var. Herkes bir adım geriye çekilecek, mecbur olmadıkça çıkmayacak, maske kullanımına ve sosyal mesafeye dikkat edecek.” Bu sözler Gaziantep Valisi Davut Gül’e ait. Düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Gül, Hakimiyet Gazetesi’nin, “Gaziantep’te özellikle yaya trafiğinde sosyal mesafe kuralına uyulmuyor. Buradan yola çıkarsak kentte vaka sayısında artış var mı? sorusuna Vali Gül, kentte vaka sayısında ki artışa dikkat çekti.
“VAKA SAYISININ ÖNEMİ YOK 1 VAKA BİLE TEHLİKELİ”
“Vaka sayılarına çok takılmayalım, bu oranlar Sağlık Bakanımız tarafından açıklanıyor. Vaka sayısı 1 dahi olsa önemlidir. Vakalara baktığımız da 1 kişinin 20 kişiye bulaştırdığı ortamda vaka sayısının kaç olduğu önemli değil. Türkiye’de düşüş varken Gaziantep’te vaka sayısında artış var. Herkes bir adım geriye çekilecek, mecbur olmadıkça çıkmayacak, maske kullanımına ve sosyal mesafeye dikkat edecek. İnsanlar sokağa çıkmıyor ancak, akrabaları ve dostları ile kalabalık ortamlarda bir araya geliyorlar. Bunun ne yeri ne de zamanı” şeklinde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, sosyal mesafenin önemine dikkat çekti. Vali Gül, “Koronavirüs Salgınına yakalanan hastalara baktığımızda herkesin en yakınında bulunan kişiye bulaştırdığını görüyoruz. Daha duyarlı olmamız gerekiyor. “Sağlık Bakanımız hem sosyal medyada hem de gerçekleştirdiği basın toplantılarında vatandaşlara yönelik uyarılarda bulunuyor. Normalleşmeden kastımız, kontrollü bir yaşam. Hiçbir şey normalleşmeyecek. Normalleşme sürecinde 4 ana başlığımız var. Sosyal mesafeyi muhafaza edeceğiz, dışarıya çıkmayacağız, maske kullanacağız ve kişisel hijyene dikkat edeceğiz. Normalleşme dediğimiz şey, kol kola gezdiğimiz, düğünlerde halay çektiğimiz, binlerce insanın sokaklarda gezdiği bir süreç değildir. Aşı bulunana kadar bu hastalıkla başka türlü mücadele etme şansımız yok. Gaziantep’in en önemli sıkıntısı, sosyal mesafenin muhafaza edilmemesidir” diye konuştu.
“CADDELERDE MASKESİZ DOLAŞANLARA CEZA YAZILACAK”
Gaziantep Valisi Davut Gül, kent merkezinde bulunan Karagöz, Gaziler ve İnönü Caddeleri başta olmak üzere kalabalık caddelere maskesiz girişlerin yasaklandığını duyurdu. Hakimiyet Gazetesinin soruları üzerine açıklama yapan Vali Gül, “Kent merkezinde bulunan Karagöz, Gaziler ve İnönü Caddeleri başta olmak üzere kalabalık caddelerde maskesiz gezmenin yasaklandığını duyuran Vali Gül, “Pazartesi sabahı itibariyle buralarda maskesiz dolaşılması yasaklandı. O caddelere kimsenin gitmesini istemiyoruz. Gitmesi gerekiyorsa maskesi olsun ve mutlaka sosyal mesafeye uysun. İnsanların asgari iki adım birbirinde uzak olması gerekiyor. Sosyal mesafeyi muhafaza etmeden dip dibe yürüyenlerle ilgili idari işlemi yapmak durumundayız. Bundan memnun değiliz, keşke hiç kimseye ceza yazmasak. Bu şehirde yaşayan insanların güvenliğini sağlayabilmek için idari yatırımlarla ilgili bir zaruriyet var” şeklinde görüş belirtti.
“ÜLKE GENELİNİN ÜZERİNDE CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR”
“2 binin üzerinde kişiye cezai işlem uyguladık. Türkiye’de uygulanan cezai işlemin yüzde 30’u Gaziantep’te yapılıyor. Bu çare değil. Vatandaşı, vatandaştan daha fazla düşünme şansımız yok. Herkesi uyarma şansımız da yok. Bunun artık kültür olması gerekiyor. Hiçbir yasak olmasa, vatandaşlara, “istediğinizi yapabilirsiniz” dediğimiz zaman dahi vatandaşlarımızın kendilerini muhafaza etmeye devam etmesi gerekiyor” diye sözlerini sürdüren Vali Davut Gül, “ Gaziantep’te birlikte yemek yeme ve gezme kültürü, hastalığın yayılmasını artıran nedenlerden bir tanesi oluyor” dedi.
“VERESİYE DEFTERLERİNİN TOPLANMASINA DEVAM EDİLİYOR”
“Geçtiğimiz hafta bakkallardan veresiye defterlerini satın almıştık. Bu hafta içerisinde çok sayıda hayırseverimiz bizlere ulaşarak, katkı sunmak istediklerini ifade ettiler. Vatandaşlardan alacağı olan tüp gaz bayilerine yönelik bir çalışma organize ettik” diye konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;“Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla 62 mahallede, 210 Zimem Defteri çalışmaları gerçekleştirildi. Toplamda 62 mahallede, 210 tüp gaz bayisine borcu bulunan 15 bin 500 vatandaşımızın borçlarını, Gaziantepli hayırseverlerin desteğiyle ödemiş olduk. Hayırseverlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Geçen hafta olduğu gibi bu uygulamamızda da bayilerin kapısına borçların ödendiğine dair yazıları astık.Ekonomik durumu iyi olan kimseler, doğalgaz ve benzeri enerjileri kullanıyorlar. Ekonomik durumu iyi olmayan aileler ise tüp gaz kullanıyorlar. İhtiyaç sahibi olan kimselerin tüp gaz kullandığından hareketle böyle bir uygulama gerçekleştirdik. Bunun da amacına hizmet ettiğini düşünüyoruz.”
YÜZ BİNLERCE AİLEYE YARDIM ULAŞTI
Vali Gül, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere verilen 1000 TL’lik yardımlar, şu an itibariyle 171 bin kişiye ulaştırıldı. Gaziantep’te 171 milyon TL tutarındaki sosyal yardım ailelere ulaştırıldı. Belediyelerin yardımları hariç 130 bin aileye gıda paketi verildi” şeklinde konuşarak sözlerini şu şekilde sürdürdü;“Gıda paketlerinin bazılarını vatandaşlarımız kendileri teslim etti, bazılarını ise bizler temin ederek vatandaşlarımıza dağıtmış olduk. Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının kendi kaynakları ile 25 bin aileye toplamda 12 milyon lira yardım yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu yardımları Vefa Sosyal Destek Grupları olarak en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Ayni yardımlarımız verilmeye devam edilecek. 1000 TL’lik yardımlarda vatandaşlara ulaştırılmaya devam edecek. Yapılan işler basında yer aldıkça, bize ulaşan hayırseverlerin sayısı artıyor. Amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum, bundan sonraki süreçte Zimem Defteri Geleneğini bizlerde devam ettirebiliriz, belediyelerimiz ve vatandaşlarımız kendileri yapabilir. Gaziantep’te yüz yıllardır devam eden Zimem Defteri Kültürü var, hayırseverler bunu yapıyorlar. İhtiyaç sahibi, esnaf ve hayırseverlerimiz buna hazır. Hayırseverlerin talebi oldukça, ihtiyaç oldukça Zimem Defteri Geleneği devam ettirilecek. Zimem Defteri uygulamasına ayrılan bütçeyi anlatan Vali Gül, “Geçtiğimiz hafta yapılan uygulamada, 2 milyon TL kaynak ayırmıştık. Bu hafta tüp gaz bayilerine yönelik yaptığımız uygulamada da 2 milyon TL kaynak ayırdık. Bir hayırseverimizin 50 bin TL bağış yapması ile birlikte toplam bütçe 2 milyon 50 bin TL oldu.”
“ORGANİZA SANAYİ BÖLGESİNE VAKA VAR”
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde Koronavirüs vakası olduğunu kaydeden Vali Gül, “Gaziantep OSB’de evet hastalık var. Ancak OSB’nin dışında olan hastalıklar OSB’nin 5 katı oranında oluyor. Sonuç itibariyle düzenli çalışanlardan ziyade düzensiz olarak dışarıda dolaşan, akrabalık ilişkileri, cenaze, taziye gibi yerlerde hastalığın daha çok yayılmasına sebebiyet veriyoruz. Sanayi ve küçük esnaf çalışacak, bunun ne kadar süreceği belli değil. Zorlu yaşama alışarak, kendimizi disipline ederek bu çarkın dönmesi gerekiyor. Çin ve Avrupa örneklerine baktığımızda bu durum 4-5 aydır sürüyor ancak vaka sayısı sıfırlanmıyor. Kontrol altına alınıyor. Türkiye’de de kontrol altına alındı, bunun normalleşmesi için her bir hemşerimize ihtiyacımız var. Gaziantep’te yaşayan herkese ihtiyacımız var. Dedi.
“7 MİLYON MASKE VATANDAŞLARA DAĞITILDI”
Maskeye ilişkin açıklamalarını sürdüren Vali Gül, “Piyasada da bir maske üretimi var, bu noktada üreticilerin gözünün doyması gerekiyor. Perakende anlamda maskelerin her yerde olması gerekiyor. Bu olduğu zaman her şey normalleşecek. Gaziantep’te eczaneler aracılığıyla 4 milyon 300 bin, PTT aracılığıyla 200 bin olmak üzere 4,5 milyon maske dağıtıldı. Bunun dışında Valilik olarak OSB, KÜSGET ve pazarlarda maske dağıttık. DMO tarafından bize tahsis edilen 2,5 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ulaştırdık. Toplamda 7 milyon maske ücretsiz olarak dağıtıldı. Bundan sonraki süreçte daha çok maske kullanacağız ve daha çok ihtiyacımız olacak. Piyasa da kendini dengeleyecektir. Bilinmeyen bir durum yok, Bakanlıklar durumu biliyor. Tüm süreçler takip ediliyor. Maske üretimi noktasında kumaş sıkıntısı yok” açıklamasında bulundu.