Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından Suriyeli üye firmalarla vergi ve teşvikler konusunda bilgilendirmek üzere bir seminer gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Suriyeli üyelerin bilgilendirilmesi ve karşılaştıkları sorunların çözümü için çalışmalar yaptıklarını ve bu amaçla bir Suriye Masası oluşturduklarını belirtti.
Seminerin açılışında konuşan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ile Suriyeli ve Girişimcileri Derneği Başkanı Khaled Bablli 15 Temmuz 2016 tarihinde ülke yönetimini ele geçirmek için bir darbe teşebbüsü yapıldığını, Türk milletinin kararlı duruşu sayesinde bunun önlendiğini ve bu teşebbüsü lanetlediklerini ifade etti.
GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “Bu millet, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında devletinin yanında olduğunu gösterdi. Ülkemiz demokrasisine kastetmek isteyen bu suikast girişimi halkın büyük kahramanlığı ve milletin birliğiyle yenilgiye uğratıldı. Darbe teşebbüsünü ve buna teşebbüs edenleri kınıyor ve lanetliyoruz” dedi. GTO Başkanı Hıdıroğlu’ndan sonra söz alan Suriyeli İş adamları ve Girişimcileri Derneği Başkanı Khaled Bablli ise zulüm görmüş bir devletin halkı olarak, 15 Temmuz 2016 tarihinde sokağa inen Türk halkı ile aynı duyguları paylaştıklarını ve bu teşebbüsü kınadıklarını belirtti. Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Suriyeli iş adamlarının İş Kanunları ve yönetmelikler, bankacılık hizmetleri gibi konularda bazı problemler yaşadıklarını, Suriyeli firmaların karşılaştığı sorunları yetkili kurumlara ileterek çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.
Başkan Hıdıroğlu, "Odamıza kayıtlı Suriyeli firması sayısı savaştan önce 14 iken, bugün Odamıza kayıtlı 1.044 Suriyeli üye firmaya hizmet veriyoruz. Oda çatısı altında oluşturduğumuz Suriye masası aracılığı ile Suriyeli üyelerimizle sürekli iletişim halinde olmaya çalışıyoruz. Suriyeli iş adamlarının en çok İş Kanunları ve prosedürleri, bankacılık hizmetleri gibi konularda bazı sorunlar yaşadığını görüyoruz. Oda olarak düzenlediğimiz mesleki eğitim kurslarıyla 120 kişiye Türkçe eğitimi verdik. Gaziantep’teki Suriyeli firmaların karşılaştığı sorunları yetkili kurumlara ileterek çözüm üretmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Gaziantep iş dünyasını bölgenin savaş sonrası yeniden inşasına hazırlamaya çalışıyoruz. Fırat Kalkanı Operasyonu ile güvenli bölge haline gelen bölgede yeniden ekonomik faaliyetlerin başlatılması için de girişimlerimiz devam ediyor. Ekonomik hayatın yeniden canlanması, sosyal hayatın normale dönmesi açısından yeni yatırımlara da ihtiyaç var” şeklinde konuştu. GTO Başkanı Hıdıroğlu, Gaziantepli ve Suriyeli iş adamlarının ortak hareket ederek birlikte iş ve ticaret yapma kültürü ile 250 milyon nüfusa sahip Arap coğrafyasına daha fazla mal ve hizmet satarak ihracat gerçekleştirebileceklerini daha etkin ve daha fazla paya sahip olabileceklerini, bunun için çaba sarf etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından Yeminli Mali Müşavir Selami Karlıdağ ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Uzmanı Mehmet Polat Vergi sistemi ve Teşvikler konusunda bilgilendirme yaparak katılımcıların sorularını cevaplandırdı.