Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, devletin desteği ile koronavirüs salgınını en az zararlar atlattıklarını dile getirdi. Şahin bir röportajında, “Türkiye koronavirüs sürecini devletin desteğini arkasına alan belediyelerimiz, STK'larımız ve vatandaşlarımız tarafından oluşturulan güçlü dayanışma ve güven alt yapısı sayesinde en az zararla atlattı” dedi.
“ÖNGÖRÜ BUGÜN YAŞANAN BAŞARIDA OLDUKÇA ÖNEMLİ”
“Cumhurbaşkanımızın liderliğinin, yaşanacak sorunları önceden görmek ve önlemleri almak noktasındaki önemini en başta belirtmek gerek. Bilim Kurulu'nun oluşturulması ve bu kurulun tavsiye kararlarıyla hareket edilmesi ile diğer ülkelere kıyasla Türkiye süreçten en az zararla çıktı. Tabi bunda son 18 yılda oluşturulan sağlık altyapısının, Türkiye'de yetişmiş hekimlerin ve sağlık çalışanlarının tecrübelerini bu mücadeleye yansıtmasının da çok önemli katkısı oldu” şeklinde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü;“Belediyelerimiz de hizmet ettikleri şehir halkının etkilenmemesi için, Kovid-19 sürecini en ön cephede karşıladı. Çok çalıştı. Hem ülke genelinde hem şehirlerin içinde valilikler, STK’lar, belediyeler ve halk güven esaslı bir koordinasyon içindeydi. Türkiye'de güçlü bir dayanışma ve güven altyapısı oluşturuldu. Bu bize ülkemizi en az zararla çıkarma fırsatı verdi. Belediyelerimizin çalışmaları Kovid-19 salgınıyla mücadelenin önemli bir parçası. Buradaki çalışmalar halkımızın sağlığını ve hayat kalitesini de doğrudan etkiliyor. Salgını dayanışma ve güvenle aşıyoruz. Maliye Bakanımız Berat Albayrak borçların erteleneceğine ilişkin açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığımız meclis toplantılarının ertelendiğine ilişkin genelge yayımladı. 16 Nisan’daki Resmi Gazetede belediyelerimizin sonraki taleplerini de içeren 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Kovid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edildi. Bunlar hep TBB'nin, Bakanlıklarla ve diğer kamu kurumlarıyla olan sıcak iletişimi sayesinde oldu.”
“BORÇLAR ERTELENDİ”
“Örneğin 7244 sayılı Kanun ile belediyelerimizin salgın sürecinde yürüteceği çalışmalara ilişkin önemli kolaylıklar sağlandı. Kanunla, belediyelerin merkezi idareye ödemesi gereken ve 3,4 milyar liraya ulaşan vergi ve SGK borçlarının ödemesi ertelendi. Belediyelere önemli bir kaynak yaratılmış oldu. Ayrıca bazı vergi ve harçlar ile kiraların, satış bedellerinin ve su faturalarının tahsilinin ertelenmesi, toplu taşımanın desteklenmesine imkân verilmiş oldu” şeklinde konuşan Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Cumhurbaşkanlığımızca alınan önemli kararlar oldu. Bu dönemde belediyeler aleyhine haciz yapılmaması ve belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden borçlarına mahsuben yapılan kesintilerin durdurulması gibi. Bu ve diğerleri belediye başkanlarımızın elini, parti ayrımı yapmaksızın çok güçlendiren bir karar oldu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın verdiği kısa çalışma ödeneği sayesinde belediyeler ve şirketlerde istihdamın devam etmesi sağlandı. İçişleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları belediyelerin izin, ruhsat ve denetiminde olan işyerleri ve sundukları hizmetlerle ilgili Birliğimizin önerilerini de içeren çok sayıda genelge çıkardılar. Ben en başından beri "Kalkınma yerelden başlar" diyorum. Belediye başkanlarının katkısı, doğrudan katılımı olmadan bu çalışmaları yürütmemiz düşünülemez. Hiçbir ayrım yapmadan Türkiye’nin her tarafından gelen yapıcı eleştirilere, önerilere açık bir çalışma yöntemi geliştirdik. Mesela tüm kadın belediye başkanlarının katılımıyla Nisan ayı başında Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemleri ve belediye hizmetlerinin geliştirilmesi konularının tartışıldığı bir toplantı düzenledik. "Sağlıklı Kentler ve Kadın Belediye Başkanları Toplantısı" çok verimli geçti. Kadın belediye başkanlarının bakış açısıyla koronavirüs önlemleri kapsamında hangi çalışmaları yapabileceğimizi tartıştık. 21 Nisan’da telekonferansla "Küresel Kovid-19 Salgını Sonrası: Riskler ve Fırsatlar" başlıklı bir konferans yaptık. Yaklaşık 600 kişiyle, salgın sonrası şehirlerin karşılaşacağı zorluklar, koruyucu önlemler gibi konular tartışıldı.”