Gündoğdu Mahallesi’nin çarşıya yakın bir noktada olduğunu söyleyen mahalle muhtarı Mithat Bostan, “Mahallemiz çarşı bölgesine yakın olduğu için özellikle çarşıda hizmet veren esnaflar, araçlarını getirerek mahallemize park ediyorlar. Gündoğdu Mahallesi açık bir otopark haline geldi” diye konuştu.
!#**g77&in=false**#!
Gaziantep Hakimiyet okurları ve Gündoğdu Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Mithat Bostan’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hâkimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ Mahallenin adı: Gündoğdu Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep Posta Kodu: 27400 Mahallenin nüfusu: bin 200 Mahallenin seçmeni: 500 Mahalle ve cadde sayısı: 12 sokak, 3 cadde Mahallenin muhtarı: Mithat BostanGaziantep’in eski yerleşim yerlerinden olan Gündoğdu Mahallesi hakkında bilgiler veren mahalle muhtarı Mithat Bostan, “Kesin olarak bilinmemek ile birlikte Gündoğdu Mahallesi Şehreküstü Bölgesi’nde kurulan ilk mahallelerden biridir. Eski adı Şarkıyan Mahallesi olarak geçiyordu. Gaziantep’in yerlisi vatandaşların yoğun olarak ikamet ettiği bir bölgeydi. Ancak durumu düzelen vatandaşlar mahallemizden taşınarak başka mahallelere gittiler. Onların yerine ekonomik durumu daha kötü olan aileler, mahallemizde ikamet etmeye başladılar. Mahallemizde bin 200 vatandaşımız ikamet ediyor, 500 seçmeni bulunuyor. Ortalama 200 haneden oluşan bir mahalledir. 70 hanede 300 kadar Suriyeli mülteciler ikamet ediyor. Mahallemizde iki sandığımız var. Mahallemizde 3’ü çıkmaz olmak üzere 12 sokak, 3 cadde bulunuyor. İnönü Caddesi, Ali Çavuş Caddesi ve Aydınbaba Caddesi bulunuyor. Komşu mahallelerimiz ise Şahinbey, Suyabatmaz, İsmetpaşa, Aydınbaba ve Daracık mahallelerinden oluşuyor” dedi.
“GASKİ HİZMETLERİNDEN MEMNUNUZ”
Alt yapıya ilişkin bilgiler veren Bostan, “Çok önemli sıkıntılarımız olmamakla birlikte genelde alt yapımız eskidir. Aydınbaba Caddesinde bulunan bazı bodrum kat evlerde su baskınları olduğuna dair duyumlar geliyor. Bu tip olaylar meydana gelmiş olabilir. Gaski’ye mahallemizde alt yapı konusunda yaşanan sıkıntıları bildiriyoruz. Gaski hizmetleri noktasında sıkıntı yaşanmıyor. Hizmetler noktasında belediyelerimiz bize yardımcı oluyorlar” diye konuştu.
GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI
TEDAŞ konusunda mahallede yaşanan sıkıntıları dile getiren Bostan, “TEDAŞ ile ilgili şöyle bir sıkıntımız bulunuyor. Köprülü Kavşak yapılırken Karakabir kavşağına yakın bir noktada elektrik direğimiz vardı. Geçtiğimiz yıllarda bir trafik kazası sonrası elektrik direği hasar gördüğü için kaldırıldı. Elektrik direği yenilenmesi gerekirken aradan geçen yıllara rağmen bir çalışma yapılmadı. Kavşağın bulunduğu noktada etraf çok karanlık oluyor. TEDAŞ’a defalarca sorunu iletmemize rağmen sonuç alamadık. Dört yolun ağzında bulunan kavşağa elektrik direğinin dikilmesi gerekiyor. Bunun dışında aydınlatma ve çalışmalar noktasında sıkıntı yanşamıyor” diye konuştu.
“MAHALLENİN HER NOKTASINA ARAÇ PARK EDİLİYOR”
Çevre bölgede ve çarşı bölgesinde bulunan esnafların araçlarını mahalleye park ettiğini söyleyen Bostan, “Mahallemize park edilen araçlar yayaların kaldırımda yürümesine fırsat vermeyecek şekilde park ediliyor. Mahallenin her noktasında bir araç park etmiş vaziyette haliyle mahalle sakinleri bu durumdan şikayet ediyor. Çevre esnafın yük indirme bindirme sırasında dükkanlarının önüne yığdıkları eşyalar nedeniyle vatandaşlar, sorun yaşıyorlar. Bu sorunun çözümlenmesi gerekli ” diye konuştu.
“ANA CADDELER DIŞINDA MAHALLEDE DOĞAL GAZ YOK”
Mahalle genelinde doğal gaz olmadığını belirten Bostan, “İnönü ve Aydınbaba Caddeleri üzerinde doğal gaz hatları yer alıyor. Mahallemiz Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde yer aldığı için mahallemize doğal gaz verilmiyor” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDENİYLE HİZMET ALAMIYORUZ”
Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler veren Bostan, “Mahallemizde istimlak işlemleri devam ediyor. Şimdilik yıkımlar başlamadı ancak er geç mahallemizde yıkımlar başlayacak. Ancak Kentsel Dönüşüm nedeniyle hizmet alma noktasında sorunlar yaşıyoruz. Mahallemizde okul, sosyal tesis ve park alanı bulunmuyor. Mahallede Sadıkbaba sokakta ve ana cadde üzerinde rahatlıkla sosyal donatı alanı yapılabilecek alanlar olmasına rağmen Kentsel Dönüşüm nedeniyle bu hizmetleri alamıyoruz. Kentsel Dönüşüm öncesinde de mahallemizde hizmet almak istiyoruz” şeklinde konuştu.
“YARDIM BEKLEYEN DAR GELİRLİ AİLELERİN SAYISI ARTIYOR”
Mahallede dar gelirli ailelerin ikamet ettiğini sözlerine ekleyen Bostan, “Bizim en büyük problemimiz mahalleden taşınan insanların yerine ekonomik durumu daha kötü olan vatandaşlar geliyor. Muhtardan hizmet noktasında kimse bir şey beklemezken yardım konusunda vatandaşlardan yoğun talepler alıyoruz. Mahallede ikamet eden vatandaşların büyük kısmı dar gelirli ailelerden oluşuyor. Ekonomik durumu düzelen aileler mahalleden ayrılıyor, yerine ekonomik durumu daha kötü olan vatandaşlar geliyor. Gerek sosyal yardımlaşmada olsun gerekse hayırseverlerin yardımlarında mahallede yardım talep edenlerin sayısı her geçen gün artıyor” diye konuştu.
“AYDINBABA TÜRBESİ UNUTULDU”
Gündoğdu Mahallesi sınırlarından yer alan Aydınbaba Türbesi’ne bakım yapılması gerektiğini ifade eden Bostan, “Mahallemiz sınırları içerisinde bulunan Aydınbaba Türbesi ne yazık ki bu yağmurlardan olumsuz yönde etkileniyor. Türbe girişi yer altında bulunduğu için demir kapı altından sızan sular, türbede su baskınlarına neden oluyor. Demir kapı yapılmadan önce madde bağımlısı gençler ve sığınacak yer arayan Suriyeli Mülteciler, türbeye girerek burayı barınak olarak kullanıyorlardı. Muhtarımızın girişimleri ile türbenin girişine bir yaptırdık, ancak türbenin girişinin bu şekilde olması insanların türbeye gelirken sıkıntı yaşamalarına neden oluyor. Yetkililerden Aydınbaba Türbesi’ne bakım yapılarak daha iyi hale getirilmesini istiyoruz. Aydınbaba Türbesi çok sayıda vatandaşın ziyaret ettiği bir yer. Mahalle sakinleri ile birlikte türbenin daha iyi koşullarda vatandaşların ziyaret edebilmesi için çeşitli girişimlerde bulunduk. Yakın bir dönemde Türbenin içerisindeki elektrik hattı kesildiği için ziyarete gelen vatandaşlar, el fenerleri ile türbeyi ziyaret ediyorlar. Özellikle Cuma günleri, kadınlar tarafından türbe ziyaret ediliyor. El feneri ile kadınlar, türbeye inerek ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar. 1 yıl öncesine kadar türbe içerisinde elektrik ve aydınlatma sistemi çalışıyordu. Daha sonra elektrik hattı kesildi ve türbenin üzerinde bulunan evin sahibi türbe içerisine elektrik verilmesine yanaşmadığı için türbe elektriksiz kaldı” şeklinde konuştu.
“MAHALLEMİZDE OKUL YOK”
Mahallede okul olmadığını söyleyen Bostan, “Mahallemiz sınırlarında okul olmadığı için mahalledeki çocuklarımız Ahmet Çelebi İlkokulu ve Şehit Cengiz Topel Ortaokuluna devam ediyorlar. Okullar, ailelerin servis tutmasına gerek duymayacakları uzaklıkta bulunuyor” şeklinde konuştu.
ASAYİŞ NOKTASINDA SORUN YAŞANMIYOR
Asayiş olaylarına ilişkin bilgiler veren Bostan, “Her mahallede olduğu gibi hırsızlık olayları ve madde bağımlılarıyla ilgili sorunlar meydana geliyor. Çevremizde bulunan birçok mahallede bu tür sorunlar meydana geliyor. Boş evlerde ise Suriyeli aileler ikamet ediyorlar” diye konuştu.