Aylık olarak açıklanan İhracat Rakamları için GAİB binasında basın karşına geçen GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in ve bölgenin yeni rekorlara imza attığını kaydetti. Kileci, “Ekim ayında 965,45 milyon dolar ihracat yapmış Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği. Bu şu ana kadarki en yüksek gerçekleştirilmiş aylık ihracat rakamı. Bir önceki yıla göre yüzde 12 artışımız” dedi.
“GAZİANTEP’İN İHRACAT RAKAMLARI DAHA DA YÜKSELECEK”
Türk Lirası'nın değer kaybettiği ortamda ihracat rakamlarının doğal olarak yükseleceğini belirten Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “İhracat rakamları çok çok iyi zaten teknik olarak ta böyle bir ortamda ihracat rakamlarını kötü olma şansı hiçbir zaman yok. Türk parasının bu kadar değer kaybettiği bir ortamda ihracat rakamlarımız doğal olarak yükselecektir ve bu yükselişte devam edecektir. Her ay yeni bir rekor ama bu sadece ihracatın artması tabiki önemli ama tek başına önem arz etmiyor. Bunun yanında başka dinamiklerin de ilerlemesi gerekiyor. Biz burada İhracatçılar Birliği olarak sadece ihracatı konuşacağız” ifadelerini kullandı.
“İHRACATTA GIDA VE ÖZELLİKLE MAKARNA ÖN SIRALARDA”
En fazla ihraç edilen ürünlerin başında dokunmamış halı ve makarna geliyor. Bölgede 122 firmanın ilk defa bu ay ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Kileci, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;“İhracatın bin 618 Gaziantepli, bölgemizde de toplam 2 bin 387 firma gerçekleştirmiş. Bu rakamalar da tarihimiz boyunca aylık fiilen ihracat yapan firma sayısındaki en yüksek rakamlar. Birliklerimiz üyesi 122 firma Ekim 2020’de ilk defa ihracat gerçekleştirerek ülkemize toplamda 3 milyon dolarlık döviz geliri kazandırdı. Ekim ayında en çok ihracı edilen 10 ürünün ise dokunulmamış halı ve yer kaplamaları, makarna, sentetik iplik, buğday unu, dokunmamış mensucat, hijyenik havlu ve hijyenik eşyalar, ekmek, pasta, kek ve bisküvi, ayçiçeği, pamuk tohumu yağları, aspir, plastikten diğer levha, meyve ve yenilebilen diğer bitki parçalarının konserveleri.”
“DÜNYA BİZİ BİZDEN DAHA İYİ TAKİP EDİYOR”
Artan döviz kuru hakkında da değerlendirme yapan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci açıklamasını şu şekilde sonlandırdı;“Kurda stabilize her zaman iyidir yani bir şekilde belli bir periyotta devam etmesi iyidir. Oynak kur, serbest kur hiçbir zaman fayda sağlamaz. İlk bakışta doların artması bize fayda sağlıyor. Size şöyle söyleyeyim dünyada asgari ücretin ya da kişi maliyetinin en düşük olduğu ülkelerden bir tanesi biziz, bu bizi çok ciddi anlamda öne çıkartıyor pazar olarak ama bir de bu işin öbür tarafı var, her şey pahalanırken bizim gelirimiz düşük kalırsa bu ülkenin geneli anlamında sıkıntı olur. Ama ihracatçı için doların artması avantajdır fakat sürekli bir avantaj değildir çünkü yurt dışındaki bizim müşterimiz bizi bizden çok daha iyi takip ediyor kur artışından kaynaklı bu defa bizden ıskontolar istiyor, indirimler istiyor bizi bir başka ülkedeki rakibimizle karşı karşıya getiriyor. Dolaysıyla bir kurun sabit ya da belli periyotta olması her zaman için çok daha sağlıklıdır.”