GÜBRETAŞ ‘Yeşil Altın’ Gübre Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ülkemizde potansiyeli bulunan konulardaki teknolojilerin yurtdışında ithal edildiğini belirterek, “Toprak bizim, çiftçi bizim, biz bu konuda hükümdar olmalıyız” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP SANAYİ VE TARIM KENTİDİR”
GÜBRETAŞ ‘Yeşil Altın’ Gübre Tanıtım Toplantısı’na Gaziantep Vali Yardımcısı Turgay Ergin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu, Tarım Kredi Kooperatifi Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan ve çok sayıda katılımcı katıldı. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bilginin güç olduğu bir dönemden bahsediyoruz. Artık dünya ülkeleri birbiri ile yarışıyor. Olduğumuz yerde duramayız, ilerlememiz ve hak ettiğimiz yere gelmemiz gerekiyor. Rekabeti yönetirken elimizdeki gücü ve imkânlarımızı iyi bilmemiz gerekiyor. Gaziantep bir sanayi kenti olduğu kadar tarım şehridir. Hayatımızı topraktan gelen güç ile devam ettiriyoruz. O yüzden petrol bittiğinde iki şey önemli olacak. Su ve toprak bu yarışın kazananı olacak. Biz sanayi kenti olmak ile övünüyoruz ama biz milattan önce 1400’lü yıllarda Hititler döneminde Yeşil Altın’ı bulmuşuz. Bize ait bir coğrafya, zenginlik ve potansiyel var. Bu yarışta potansiyelimizi çok iyi kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
“FISTIK BİZİM SEVDAMIZ”
‘Yeşil Altın’ çalışmalarının yıllardır sürdüğünü belirten Şahin, “Milletvekilliği dönemimizde ‘Yeşil Altın’ı nasıl kullanırız’ diye Tarım Bakanımızın başkanlığında çalışmalar yaptık. Dört ana başlık ortaya çıktı. Bu noktada sulamanın doğru yapılması gerektiğini, çiftçilerimizin çok iyi bilgilendirilmesi gerektiğini yapılan sunumlarda da görüyoruz. Erkek fıstık ağaçlarının sayısının az olduğu ve bunların güçlendirilmesi gerektiği söylendi. Bana gelen doru bilgilerin ışığında sizlerin güçlerini arttırmada ve sizlerin elini güçlendirmek noktasında bir karar alma sorumluluğuna sahibiz. Yeşil Altın Gübresini Genel müdürümüz bize söylediğinde çok heyecanlandık. ‘Fıstık bizim sevdamız, gözbebeğimiz’ diyerek erkek fıstık ağaçlarının çoğalması için bir çalışma yaptık. Yaklaşık 16 milyon fıstık ağcımız var. 3 milyon yeni fıstık ağacı fidanı diktik. Bunu nasıl rekolteye dönüştüreceğiz? Bu noktada çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
“GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRMELİYİZ”
Fıstık Ağaçlarının sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için demire ihtiyaç duyduğunu söyleyen Şahin, “bu nedenle bizim gerekli teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Elimizde büyük bir hazine var, büyük bir zenginlik var. Avrupa’da iddialı olduğumuz bir noktaya doğru ilerliyoruz. Bunu yapmak durumundayız. Almanya’da güneşi yok, buradan güneş enerji santrali teknolojisini satın alıyoruz. İsrail’de toprak yok, tohumun bütün verilerini buradan alıyoruz. Toprak bizim, çiftçi bizim, biz bu konuda hükümdar olmalıyız. İşte bu nedenle gücümüzü birleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.
“TARIM SANAYİLEŞMENİN GÖLGESİNDE KALDI”
Gaziantep ve Bölge için önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, “Yeşil Altın Projesi Gaziantep ve bölge için çok önemli bir projedir. Bu projede paydaş olan v emeği geçen herkese teşekkür ederim. Çünkü fıstık bizim geleceğimiz, fıstık bizim hazinemizdir. Bulunduğu şehrin adıyla anılan herhalde başka bir ürün yoktur. Fıstık bizim için büyük bir zenginlik aynı zamanda bizim çocuklarımızın emek parasıdır. Fıstık bol olduğu yıllarda bölgemize ve kentimize iyi kazanç sağlıyor. Ancak her geçen gün tarım alanlarımız daralıyor. Dünyada ve ülkemizde tarım sanayileşmenin gölgesinde kaldı. Bir dönem tüm dikkatler sanayileşmeye çevrildiği için tarım bir üvey evlat gibi görüldü. Son yıllarda tarıma ülkemizde ve dünyada büyük önem verilmeye başladı. Dünyada kendine yeten ülkelerden bir tanesiydik. Bu özelliğimizi kaybetmemiz gerekiyor ” şeklinde konuştu.
“YEŞİL ALTIN ANTEP FISTIĞI GÜBRESİ İLE VERİM VE KALİTE ARTACAK”
Tarım Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, Türkiye tarımına en iyi şekilde hizmet etmek için çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’nin Antep Fıstığı üretiminde başlıca üretim merkezi olduğunu ifade eden Güvendi, “Son yıllarda AR-GE çalışmalarıyla tarımdaki verimliliği yükseltmek için çalışmalar yapıyoruz. Bölgemizde bulunan çiftçilerin verimli ve Pazar değeri yüksek kaliteli fıstık hasadı elde etmeleri için özel bir ürün geliştirdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden gelen talep üzerine Antep Fıstığı için gübre formülü ürettik. Bu amaçla Antep Fıstığı yetiştirilen bölgelerdeki topraklar analiz edilerek, Antep Fıstığının toraktan kaldırdığı bitki besin maddeleri değerlendirilip, en uygun gübre deseni oluşturuldu. Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardından Antep Fıstığında verim ve kaliteyi arttıracak Yeşil Altın Gübresi ortaya çıktı” diye konuştu.
“ANTEP FISTIĞI ÜRETİMDE VE TİCARETTE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”
Toplantıda konuşan Tarım Kooperatifleri Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, “Antep Fıstığı bu şehir için bir sevdadır, her şeyimizdir. Antep fıstığı hem üretimde hem ticarette Gaziantep’te önemli bir yere sahiptir. Bu ürünün kendi içerisinde birtakım sorunları da var. Geri dönüp baktığımız zaman biz ne kadar Antep Fıstığı üretiyoruz? Sorusunun cevabını bulmak işte bu sorulardan bir tanesidir. İlk defa 2001 yılında uydu görüntüleriyle Gaziantep’teki arazi sınırlarının belirlenmesiyle rekolte çalışmalarını başlattık. 250 köyümüzde rekolte tahminleri yaparak, doğru rekolte tahminini yaparak, ticaret erbabının karşısına çıkmanın gururunu yaşadık” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Gaziantep Vali Yardımcısı Turgay Ergin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e plaket verildi. Protokol üyeleri ve çiftçiler birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.