?>

“İmarsız yapı hüküm sürüyor”

Turan Emeksiz Mahallesi’nde dar sokakların ve plansız yapıların var olduğunu dile getiren mahalle muhtarı Mehmet Yıldız, “Mahallemizde imarsız yapı hüküm sürüyor” şeklinde konuştu.

Mobil - 9 yıl önce

Turan Emeksiz Mahallesi 45 yıllık geçmişi, sıcak insan ilişkileri ile mahalle kültürünün yaşatıldığı semtler arasında yer alıyor. Turan Emeksiz Mahallesi’nde dar sokakların ve plansız yapıların var olduğunu dile getiren mahalle muhtarı Mehmet Yıldız, “Mahallemizde imarsız yapı hüküm sürüyor” şeklinde konuştu.

Gaziantep Hakimiyet okurları ve Turan Emeksiz Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Mehmet Yıldız’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta iki mahallede sizlerle ve muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin arasında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı: Turan Emeksiz                 

Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep

Posta Kodu: 27070

Mahallenin nüfusu: 8 bin 235  

Mahallenin seçmeni: 4 bin 860

Mahalle ve cadde sayısı: 50 Sokak ve 2 Cadde

Mahallenin muhtarı: Mehmet Yıldız

Daha önce Yukarıbayır Mahallesi’ne bağlı olduğunu belirten Turan Emeksiz Mahallesi muhtarı Mehmet Yıldız, “Turan Emeksiz Mahallesi yaklaşık olarak 45 yıllık geçmişe sahip bir mahallemizdir. Ben mahallede göreve gelen dördüncü muhtarım, 3 dönemdir mahalle muhtarlığı görevinde bulunuyorum. Turan Emeksiz Mahallesi, Kubilay Mahallesi olarak kurulmuş daha sonra adı değiştirilerek Turan Emeksiz Mahallesi olmuştur. Mahallemizin nüfusu 8 bin 235, seçmen sayısı ise 4 bin 860’dır. Mahalle sınırlarımız içerisinde 300’ün üzerinde Suriyeli Mülteci aile ikamet ediyor. Aileler kalabalık olduğu için Mültecilerin sayısını tespit edemiyoruz. Mahallemizde 2 caddemiz, 50 tane sokağımız bulunuyor. Komşularımız ise Yukarıbayır, Gümüştekin, Onur, Kurbanbaba ve Süleymanşah mahallelerinden meydana geliyor” dedi.

“DAR SOKAKLAR SORUNLARA NEDEN OLUYOR”

Mahalleye ilişkin bilgiler veren Yıldız, “Mahallemizde bulunan cadde ve sokaklarımızda sorunlar yaşamıyoruz. Yaz döneminde belediye ekipleri gelerek, asfaltlama çalışmalarını gerçekleştirdiler. Ancak üst yapıdaki önemli problemimizi dar sokaklar oluşturuyor. Dar sokaklar nedeniyle vatandaşlar tedirgin oluyor. Bir misafiri geldiği zaman vatandaş araç koyacak yer bulamıyor, kendi aracını da park edecek bir alan bulamıyor. Sokak ve caddelerde var olan araç trafiği nedeniyle mahallede sıkıntılar yaşanıyor. Araçlar neredeyse birbirlerine çarpacak kadar yakın geçiyorlar. 4 metre genişliğinde sokaklarımız var. Büyük araçlar sokaklarımıza girmekte sorun yaşıyorlar. Geçmiş dönemde yapılan hatalı yerleşimler nedeniyle mahallemizde imarsız yapılaşma hakim” şeklinde konuştu.

“DAR GELİRLİ AİLELER İKAMET EDİYOR”

Turan Emeksiz Mahallesi’nde dar gelirli ailelerin ikamet ettiğini anlatan Yıldız, “Mahallemizde gene anlamda dar gelirli aileler ikamet ediyorlar. Bu ailelerin yanı sıra Suriye’de de dar gelire sahip olan aileler gelerek mahallemize yerleşiyorlar. Mahallemiz biraz daha gecekondu bölgesi olduğu için insanlar, kiraların uygun olacağını düşünerek bu bölgeye yerleşmeyi tercih ediyorlar. Mahallemizin şehir merkezine yakın olması bu yerleşimlerde etkili oluyor. Ulaşım yönünden de iyi durumda olduğumuz için Mülteci aileler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bodrum kat evlerde ve harabe halindeki evlerde mülteci aileler ikamet ediyor” dedi.

“VATANDAŞ İLE KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ”

TEDAŞ ile yoğun problemler yaşadıklarını ve sorunların çözümü için somut adımlar atılmasın gerektiğini sözlerine ekleyen Yıldız, “TEDAŞ ile olan sorunlarımızı yıllardan beri çözümleyemedik. Özelleştirmeden bu yana TEDAŞ hizmetlerinde sıkıntılar yaşıyoruz. Aydınlatma noktasında problem yaşıyoruz. 186’yı aradığımız zaman sorunumuzu iletiyoruz ancak sıkıntının çözümü noktasında bir muhatap bulamıyoruz. Yetkili isimlerin çabalarına rağmen TEDAŞ konusunda yaşanan sıkıntılara bir türlü çözüm bulunamadı. TEDAŞ ile yaşanan sorunlar çözümlenemediği için mahalle sakinleri ile karşı karşıya geliyoruz. Vatandaş muhtar aydınlatmamızı yaptırmadı algısıyla hareket ediyor” diye konuştu.

“ALT YAPI SORUNLARI GİDERİLDİ”

Alt yapı noktasında bilgiler veren Yıldız, “Alt yapı noktasında şuan için bir sorun yaşamıyoruz. İlk muhtar olduğum dönemde 25 sokağımızın alt yapısını giderdik. GASKİ ekipleri, mahallemiz sokaklarına gereken ilgiyi gösteriyor. Yapılan alt yapı çalışmaları ile alt yapıda meydana gelen sıkıntılarımız büyük oranda ortadan kaldırıldı” dedi.

GECEKONDU YAPILAŞMA HİZMET ALIMINI ETKİLİYOR

Mahalle genelinde doğal gaz bulunmadığını ifade eden Yıldız, “Mahallemizde bulunan 8 sokak ve 2 caddeye doğal gaz hattı bağlandı ancak diğer sokaklarda doğal gaz hatları bulunmuyor. Mahalle sakinleri bu durumda rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Mahalle sakinleri doğal gaz almak istiyor ancak mahallenin imarı olmadığından dolayı doğal gaz veremediklerini söylüyorlar. Doğal gazın mahallemize verilmesini istiyoruz. Evlerin büyük çoğunluğunun gecekondu yapılaşma olmasından dolayı mahallemizdeki birçok sokağa doğal gaz verilemiyor. Mahallenin bir kısmına doğal gaz verilip diğer taraflara verilmemesi vatandaşların tepkisini çekiyor” dedi.

TURAN EMEKSİZ’E TAZİYE EVİ İSTENİYOR

Mahallede sosyal tesis, sağlık ocağı, muhtarlık bürosunun bulunmadığını ifade eden Yıldız, “Mahallemizde sosyal tesis bulunmuyor, sağlık ocağı ise mahallemize yakın bir noktada yer aldığı için mahalle sakinleri sağlık ocağına giderek, burada muayene oluyorlar. Taziye evi konusunda mahallemizin büyük bir gereksinimi bulunuyor. Belediyemiz tarafından cenazesi olan ailelere tahsis edilen taziye çadırları güzel bir hizmet olmasına karşın mahalle sokakları dar olduğu için zaman zaman taziye çadırları nedeniyle sokak kapanıyor. 5 metrelik sokağa 4,5 metre genişliğinde taziye çadırı kurulduğu zaman ister istemez sıkıntılar yaşanıyor. Bu noktada taziye evi ve muhtarlık bürosuna ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

KOMŞULUK İLİŞKİLERİ AZALIYOR

Komşuluk ilişkilerine değinen Yıldız, “ Mahallemizde komşuluk ilişkileri eskiye nazaran azaldı. Eskiden daha sıcak ve samimi ilişkiler yaşanırken şimdilerde insanlar arasındaki ilişkiler daha soğuk bir hal aldı. Mahallemizde ağırlıklı olarak Gaziantep’in ilçe köylerinden ve çevre illerden gelen kimseler mahallemizde ikamet ediyorlar. Dar gelirli aileler mahallemizde bulunduğu için bu ailelerin bir kısmı muhtarlığa gelerek yardım talebinde bulunuyor. Bizde bu vatandaşları vakıflara yönlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

MADDE BAĞIMLILARI İLE İLGİLİ SORUNLAR YAŞANIYOR

Asayiş olaylarına değinen Yıldız, “Mahallemizde madde bağımlılarıyla ilgili sıkıntılar meydana geliyor. Madde kullanan gençler, gece geç saatlere kadar sokaklarda dolaşıyorlar. İster istemez vatandaşlar bu durumdan şikâyet ediyorlar. Uyuşturucu satıcılarının da mahallede bulunması rahtsızlıklara neden oluyor. Emniyet birimlerimiz gerekli çalışmaları yürütüyorlar ancak yasaların zayıf olmasında dolayı sorunlar giderilemiyor” dedi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

"Kentsel dönüşüm bizim için fırsat"

2015-12-01 14:16 - Mobil

“İmarsız yapı hüküm sürüyor”

2015-12-07 13:49 - Mobil

YENİ MEZARLIK YAPILACAK

2015-12-04 13:08 - Mobil

PİMİ ÇEKİLMİŞ KRİZ

2015-12-03 13:47 - Özel Haber

Suç makinesi yakalandı

2015-12-07 08:47 - Asayiş

Gaziantep Havalimanı'nda bomba alarmı

2015-12-01 19:46 - Asayiş

Sanko Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nden duyarlı davranış

2015-12-04 06:21 - Yaşam

Selimiye 3 parkı hizmete açıldı

2015-12-03 08:54 - Yaşam

Ovayolu yeniden başkan

2015-11-30 14:12 - Gündem

GAMEP Başkanı Nazmi Özkoyuncu, "Olması gereken noktadayız"

2015-12-06 09:25 - Mobil

İlgili Haberler

Gaziantep'te taksimetreye zam!

04:55 - Mobil

"Zor durumdayız"

11:50 - Mobil

Başkan Kurt, “13 Ocak’taki BİK kararları basın sektörü için çok önemli olacak”

10:22 - Mobil

OSB'de feci kaza

10:08 - Mobil

Kamil Ocak adı yaşatılacak

07:16 - Mobil

Günün Manşetleri

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam

"Açlık Sınırı 19.830 TL, Maaşlar 12.500 TL!"

14:46 - Ekonomi

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber