Gaziantep’te triko sektörünün en önemli hammaddesi olan iplik artan fiyatı ile dikkat çekiyor. Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Delioğlu, geçtiğimiz yıl kilosu 15 lira gibi olan ipliğin bu yıl ki kilo fiyatının 22 lira 50 kuruş civarında olduğunu kaydetti. Gaziantep Trikotajcılar ve Çorapçılar Meslek Odası Başkanı Reşit Durak ise yaşanan bu artış karşısında esnafın dolar kuru üzerinden değil TL bazında iplik alımı yapmak istediğini anlattı.
“HAMMEDE DOLARLA SATIŞ VADEYLE”
Sektör temsilcilerinin ipliği dolar kuru üzerinden satına aldığını anlatan Kemal Delioğlu, “Peşin satın aldığımız iplikten elde edilen ürünleri 1 veya bir buçuk yıla varan vadelerle satıyoruz. Nasıl ayakta kalalım?” diye konuştu. Triko ürünlerinin üretimi için satın alınan ham maddenin dolar kuru üzerinden satın alındığını belirten Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Delioğlu, dolar kurunda yaşanan dengesizlik nedeniyle zor günler yaşadıklarını dile getirdi. Sektörde satışların ancak uzun vadelerle yapılabildiğini belirten Delioğlu, “Dolarda yaşanan dengesizlik karşısında sektör temsilcisi arkadaşlarımız maliyetlerin üstesinden gelemez durumda. Sektörde bin 200’e yakın üretim yapan işletmemiz bulunuyordu. Fakat bugün itibariyle üretim yapan firmalarımızın yüzde 70’i iyi çalışamaz durumda” diye konuştu.
“İPLİKTE YAŞANAN FİYAT DENGEZİLİĞİ ARTIYOR”
Gaziantep Trikotajcılar ve Çorapçılar Meslek Odası Başkanı Reşit Durak, sektörün en önemli hammaddesi olarak bilinen ipliğin geçmiş yıllarda olduğu gibi esnaf tarafından rahat bir şekilde alınamadığını anlattı. Gaziantep Trikotajcılar ve Çorapçılar Meslek Odası Başkanı Reşit Durak açıklamasını şu şekilde sürdürdü;“Sektörümüzün en önemli hammaddesi olan iplikte dolar kuru nedeniyle fiyat dengesizliği var. Şu an esnafımız yüzde 30 kapasite ile çalışıyor. İplik alımlarında ki dolarla alım vade farkları yüksek oranda. Bu oranların düşürülmesine yönelik olarak tüm güzümüzle çalışıyoruz.”
“MERDİVEN ALTI İŞLETME SAYISI ARTIYOR”
Triko sektöründe önemli bir noktaya gelen ve adından sıkça bahsettiren Gaziantep’te merdiven altı yani kayıt dışı işletmelerinin geçtiğimiz yıllara oranla arttığına dikkat çeken Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Delioğlu, sektörün bu nedenle büyük sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çekti. Delioğlu açıklamasında, “Sektörümüzde hızla çoğalan kayıt dışı işletmelerle mücadelede daha etkin olunmalı. Denetim mekanizması rutin kontrollerinde bu tür işletmeleri teşhir etmeli ve gerekeni yapmalıdır” dedi. Sektörde bugün itibariyle 300’ün üzerinde kayıt dışı işletmenin yer aldığını anlatan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Delioğlu, kayıt dışıyla mücadelede hem GTO’nun hem de Trikotajcılar Odasının çalışmalarına hızla devam ettiğini anlattı.
“SEKTÖRÜN SIKINTILARI BÜYÜK"
Triko sektörünün çalışma yasasında özel statüye dahil edilmesi gerektiğinin altını çizen Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Delioğlu, sektör temsilcilerinin yılın 12 ayı aktif şekilde çalışmadığını söyledi. Delioğlu, “Bu nedenle bizim çalışma yasasında özel statüye konulmamız gerekiyor. Sezonluk çalışan sektör temsilcileri arkadaşlarımızın özellikle son yıllarda eski gibi kazanç elde edemediklerini rahat bir şekilde söyleyebilirim. İşlerimizin açılması ve geçmiş yıllarda ki canlılığın sağlanması yönünde bizler üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Bölgemizde yer alan sınır ülkelerinde yaşanan çatışmalı süreçlerde Gaziantep’te triko sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Temennimiz bir an önce özellikle sınır komşumuz ülkelerde yaşanan iç savaşların bir an önce bitmesi” şeklinde konuştu.