Diğer yandan Gaziantep Valiliği hizmet binasının çürük olduğuna dair her hangi bir raporun bulunmadığı iddia ediliyor.
Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Sıtkı Severoğlu başta olmak üzere çok sayıda STK temsilcisi “Millet Bahçesi” projesi imar planına askı süresinde itiraz ettiler. Büyükşehir Belediyesine yapılan itirazda, “Askıda bulunan İmar planına göre; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünden, Derekenarı Caddesi’ne, Suburcu, Atatürk Bulvarına ya da İstasyon Caddesi’ne açılan 30 metrelik Muammer Aksoy Bulvarı bağlantısı kapatılıyor” denildi.
“GAZİANTEP VALİLİĞİ ÇÜRÜK MÜ YOKSA SAĞLAM MI?”
Millet Bahçesi Projesine ilişkin Gaziantep Kent Konseyi adına hazırlanan sunumu kamuoyuna aktaran Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Sıtkı Severoğlu, proje kapsamında müze ile Gaziantep Valiliği arasında kalan kısımda 30 bin metrekare ticari alana yer verileceğine dikkat çekti. Gaziantep Valiliği hizmet binasının depreme dayanıksız olduğuna dair her hangi bir çürük raporunu bugüne kadar bulamadığını anlatan Severoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Millet Bahçesi Projesini kent dokusuna uygun bir şekilde Gazianteplilerin görüşleri doğrultusunda Büyükşehir Belediyemizin ekipleri hazırlamalıydı. Fakat bu projeyi biz hazırlayamadık. Benim gibi tüm Gazianteplilerin Kamil Ocak Stadı ve çevresinde anıları vardır. İşte bizler bu anılarımız doğrultusunda gerekirse yarışmalar düzenleyerek proje hazırlamalıydık. Diğer yandan Gaziantep Valiliği hizmet binasının yerine yapılması düşünülen devasa cami projesi bulunuyor. Bizler Gaziantep’te cami yapılmasını istiyoruz. Mesela ben Gaziantep Valiliği hizmet binasının yerine yapılması planlanan caminin İpek Yolu üzerinde yapılmasını çok isterdim zamanında da bu doğrultuda isteklerim oldu. İpek Yolu üzerinde yapılacak büyük bir cami OSB, KÜSGET, Sanayi Sitesinden çok sayıda vatandaşımızın ibadet edeceği bir alan olabilirdi. Ben bu arada 25 yıllık bir geçmişi olan Gaziantep Valiliği hizmet binasının çürük mü yoksa sağlam mı olduğuna dair incelemelerin yapılmasını istiyorum. Bugün Gaziantep Valiliği bünyesinde yer alan resmi kurumlar neden kiralık yer arasınlar? Öte yandan yıkımı gerçekleştirilen Kamil Ocak Stadı ile Gaziantep Valiliği arasında kalan ve birçok yolun bağlantısı olan 30 metrelik yol kapatılacak. Bu nasıl bir mantıktır anlamak mümkün değil.”
KENT KONSEYİ DETAYLI ARAŞTIRMALARINI KAMUOYUYLA PAYLAŞTI
Gaziantep Kent Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada plan değişikliğine ilişkin yapılan genel değerlendirmelerde şu ifadelere yer verildi;“Askıda bulunan İmar planına göre, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünden, Valiliği geçmek suretiyle Dereboyu Caddesi’ne, Maarif’e yada İstasyon Caddesi’ne açılan 30 metrelik bir ana yolumuz kapatılıyor. Bu durum büyük sorunlar yaratacaktır. Ayrıca böyle bir plan değişikliği yasaya, yönetmeliğe, Gaziantep’in 1/100.000’lik çevre düzeni planına, Gaziantep’in 1/25.000’lik üst ölçek planına, bunların yanında Master Ulaşım Planına, Gaziantep’in mevcut yapılaşmasına, akla ve mantığa aykırı bir durum olarak değerlendirilmektedir. Meclisimizden bu konunun yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz. Millet Bahçesi içerisine TOKİ tarafından yapılan projenin, çevredeki İstasyon Meydanı, Forum Alışveriş Merkezi, Arkeoloji Müzesi, Panorama Müzesi, Gaziantep Kalesi, Şehitler Abidesi, Kültür Yolu vb gibi alan ve yapılar ile ilişkilendirilmeden planlandığı değerlendirilmektedir. Bu alana yapılacak projenin mutlaka söz konusu alan ve yapılar ile ilişkilendirilmesi, bölgenin bir bütünlük içerisinde planlanması gerekmektedir. Burada bir millet bahçesi ve bir cami yapılması konusunda kesinlikle karşı görüşümüz bulunmamaktadır. Bu alanda her ne yapılacak ise yöre halkına danışılarak ve anı değerleri göz önünde bulundurularak, gerekirse bir kentsel planlama çalıştayı yapılarak, çevrede bulunan tarihi yapılara ve kültürel değerlere uyumlu bir planlama yapılmasını talep ediyoruz. Aldığımız bilgilere ve revizyon imar planındaki belirtilen sınırlara bakıldığında, buraya yapılmak istenilen caminin, ölçek olarak bölgede çok büyük hacimsel ve ulaşım sorunlar yaratacağı görülmektedir. Üstelik bu mekansal planlamanın, valilik binasını da içerisine alacak şekilde yapılması, kamuoyunda tepki ile karşılanmaktadır.”
STK TEMSİLCİLERİ TİRAZ ETTİLER
Gaziantep’te bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri imar planına askı süresinde itiraz etti. Temsilciler Gaziantep Büyükşehir Belediyesine dilekçe ile başvurarak Şehitkâmil İncilipınar Mahallesi Revizyon Nazım ve uygulama İmar planına itiraz ettiler. İtirazda temsilciler şu ifadelere dikkat çektiler;“Şehitkâmil İncilipınar Mahallesi Revizyon Nazım ve uygulama İmar planına itiraz.“Askıda bulunan İmar planına göre; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünden, Derekenarı Caddesi’ne, Suburcu, Atatürk Bulvarına ya da İstasyon Caddesi’ne açılan 30 metrelik Muammer Aksoy Bulvarı bağlantısı kapatılıyor. En önemlisi ise Gaziantep’in eski kent dokusuna ulaşım büyük ölçüde engellenecek ulaşım kargaşası yaşanacaktır. Bu durumda; İstasyon Meydanı, Forum Alışveriş Merkezi, Arkeoloji Müzesi, Panorama Müzesi, Gaziantep Kalesi, Şehitler Abidesi, Kültür Yolu gibi alan ve yapılar ile ilişkilendirilmeden planlandığı görülmektedir. Oysa Ulaşım Planı bir bütündür. Kent merkezi ulaşımı henüz rahat nefes alamazken böyle bir yolun kapatılması Gaziantep kent içi ulaşımına büyük zarar verecek, tarihi-kültürel yapılarımıza ulaşım tarifini yapmakta zorlanacağız.”