Hayat pahalılığının gün geçtikçe arttığı Gaziantep’te, kamu çalışanları her geçen gün biraz daha yoksullaşıyor. Geçim sıkıntısı yaşayan çok sayıda kamu çalışanı kentten tayin isteyerek ayrılırken, en fazla ayrılığın sağlık sektöründe yaşandığı ileri sürüldü. Suriyeli Mülteciler ile birlikte 2 milyon 500 bin insanın yaşadığı Gaziantep’te, sağlık alanında yaşanan iş yoğunluğu nedeniyle sağlık çalışanları tayin alarak başka illere giderken, hekimler ise özel hastanelere geçiş yapıyorlar.
Gaziantep son yıllarda pahalı bir kent olması ve iş yoğunluğun fazla olması nedeniyle kamu çalışanlarının kalmak istemediği bir şehir haline geldi. Gaziantep’te yaşayan çok sayıda kamu çalışanı kentteki pahalılık nedeniyle başka illere tayin isterken, sağlık alanında çalışan kamu personelleri ise artan iş yükü nedeniyle çalışamaz hale geldiler. Yüzlerce insanın başvurduğu hastanelerde çalışan sağlık personeli ve hekimler, hayat pahalılığı, mobing, iş yükü, ağır çalışma koşulları ve performans sistemi nedeniyle sorunlar yaşıyorlar. Kamu hastanelerinde çalışan pek çok hekim ise bu nedenlerden dolayı kamu görevlerinden ayrılarak özel hastanelere geçerken, sağlık çalışanları ise Gaziantep’ten ayrılmanın hesabını yapıyorlar. Kamu çalışanlarının yaşadığı sorunlara ilişkin Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak ve Gaziantep Tabipler Odası Genel Sekreteri Doğan Eroğulları, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundular.
MÜLTECİ NÜFUSU GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, Gaziantep’te sağlık çalışanı sayısının yetersiz olduğunu söyledi. Kazak, “Geçmişe nazaran açık bulunan kadrolarda artma olmasına rağmen halen ciddi anlamda personel açığı bulunuyor. Personel açığı nedeniyle Abdulkadir Yüksek Devlet Hastanesi halen açılamadı. Hatay, Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep’te bulunan Suriyeli Mülteci nüfusunu göz ardı edilmemesi gerekiyor. Resmi rakamlara göre, Gaziantep’te nüfusun yüzde 21’ini oranında Suriyeli Mülteci, şehrimizde ikamet ediyor. Bunun sağlık sistemine getirdiği yük göz ardı edilmemeli” dedi
VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK
Kazak açıklamasını şu şekilde sürdürdü;“Diğer yandan Gaziantep’te kamuda çalışan doktorların ayrılarak özel hastanelere geçtiğini öğreniyoruz. Kamuda çalışan doktor arkadaşımız neden özel hastaneye neden gidiyor? Mobing, iş yoğunluğu, hak ettiği ücreti alamaması, hak ettiği saygıyı görmemesi, şiddet kamudan ayrılmaları etkiliyor. Bu sorunların çözülmesi halinde kamuda yaşanan özel sektöre geçişler büyük oranda azalacaktır. 2 milyon 500 bin insanın yaşadığı Gaziantep’te bazı birimlerde hekim bulunmuyor. Bu kadar insanın ikamet ettiği bir kentte branş doktorlarının bulunmaması yanlış sağlık politikalarının göstergesidir. Sağlık çalışanları ve hekimler, yanlış sağlık politikalarına kurban ediliyorlar. Korkuyoruz ki 5 yıl sonra Gaziantep’te kadın doğum, pediatri, cerrahi bölümlerde ciddi hekim açığı olacak, vatandaşlar mağdur olacaklardır. Sağlık Bakanlığının bizlerin yol gösterici eleştirilerimize kulak vermeleri gerekiyor.”
“SAĞLIKTA PERSONEL SAYISI YETERSİZ”
Gaziantep Tabipler Odası Genel Sekreteri Doğan Eroğulları, Gaziantep’te sağlık çalışanları konusunda bir personel açığı olduğunu söyledi. Eroğulları, “Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Gaziantep’te de olması gerekenden daha az sayıda sağlık personeli, hastanelerde görev yapıyor. Sağlık çalışanlarının yanı sıra hekim sayısında da bir eksiklik var. Gaziantep’te bulunan personel eksikliğinin giderilmesi gerekiyor. Her aldığı göç ile büyüyen Gaziantep’te görev yapan sağlık personeli sayısı yetersiz. Personel ihtiyacının giderilmesi gerekiyor.”
“KAMUDA HEKİM SAYISI ARTIRILMALI”
Sözlerini sürdüren Eroğulları, “Tüm hekimler ve sağlık çalışanları, bulundukları yerde huzur ve mutluluk isterler. Son zamanlarda ülkemizdeki ekonomik durumun çalışanlar üzerindeki etkileri, gerekse kent dokusu ve yaşamının bozulmasından dolayı sağlık çalışanlarında bir mutsuzluk var. Sağlık çalışanlarında iş yükünün artması, ücretlerin erimesi nedeniyle bir tükenmişlik sendromu var. Bu durumda da imkanı olan hekimler ve sağlık çalışanları, Gaziantep’ten kaçıyorlar ya da özel sektöre geçiş yapıyorlar. Bu durumda hekim açığını ciddi anlamda etkiliyor” diye konuştu.