?>

Kariye Camii Nerede? Ziyarete Açık mı?

“Kariye Camii nerede?” sorusuna, İstanbul’un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtindedir, şeklinde cevap verilebilir.

Genel - 18 saat önce

Şehrin tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında yer alan yapı, Bizans döneminde kilise olarak inşa edilmiştir. İstanbul’un fethinin ardından bu özelliğini bir süre korusa da 1511 yılında Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştür. İç mekanındaki mozaikler ve fresklerle dikkat çeken Kariye Camii hem sanatseverler hem de tarihseverler için önemli bir noktadır.

Kariye Camii Ziyaret Edilebilir mi?

İstanbul ile özdeşleşmiş yapıyı görmek isteyen yerli ve yabancı turistler, “Kariye Camii nerede?” sorusuna sıklıkla yanıt arar. Edirnekapı semtinde bulunan mimari eser, güzelliği ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunar.

 

Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile cami statüsüne kavuşan ve son dönemde ibadet hazırlıkları kapsamında içerisindeki fresklerin kapatılmasıyla gündeme gelen Kariye Camii, ziyaretçiler için önemli bir gelişmeye sahne olmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre cami, ibadet amacıyla yalnızca cuma günleri açılacaktır. Diğer günlerde ise namaz vakitlerinden 15 dakika önce ziyaretçi girişleri durdurulacaktır. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının camiyi ücretsiz ziyaret etmesi mümkündür. Ancak yabancı turistler için giriş ücreti 20 Euro olarak belirlenmiştir.

 

Türkiye ve Dünyada ziyaret etmek istediğiniz yerler hakkında bilgileri NeydiNey’in Gezi Rehberi kategorisinden öğrenebilirsiniz.

Kariye Camii Nasıl Gidilir?

Kariye Camii nerede?” sorusunun yanıtının yanı sıra yapıya nasıl gidileceği de merak edilen detaylar arasında yer alır. Önemli bir konumda yer alan yapının çevresinde çok sayıda tarihi mekan bulunur. Kültürel açıdan oldukça büyük bir öneme sahip olan camiyi ziyaret etmek isteyenler aşağıdaki ulaşım alternatiflerinden yararlanabilir:

 

Anadolu Yakası’nda oturanlar Kadıköy ya da Üsküdar’dan vapura binerek Eminönü’ne gelebilir. Ardından 31E, 36KE ya da 37 numaralı otobüsler aracılığıyla Edirnekapı durağına ulaşabilir. Otobüsten indikten sonra 5-10 dakika yürüyerek Kariye Camii’ne giriş yapmak mümkündür. Avrupa Yakası’nda ikamet edenlerin önünde birden çok seçenek yer alır. İsteyenler, Beylikdüzü ya da Avcılar’dan metrobüse binerek Edirnekapı durağında inebilir. Bunun yanı sıra otobüslerle doğrudan gitmek de mümkündür.

 

Kariye Camii’ne ulaşım zor olmasa da ziyaret etmeyi düşünenlerin bilmesi gereken farklı unsurlar mevcuttur. Metro ya da otobüsle gitmek isteyenler, aktarma yapmak durumundadır. İstanbul trafiği de göz önünde bulundurulduğunda toplu taşımayla ulaşmak biraz zaman alır. Bu nedenle taksi seçeneği yaygın olarak tercih edilir. Bunun yanı sıra yakın civarda ikamet edenler yürüyerek de Kariye Camii’ne ulaşabilir.

Kariye Camii’ni Ziyaret Edeceklerin Bilmesi Gerekenler

İstanbul’a gelen hem yerli hem de yabancı turistlerin ilk adreslerinden biri olan Kariye Camii, önemli bir ibadet yeridir. Bu nedenle ziyaretçilerin ortama uygun giyinmeleri önem arz eder. Kadınların başörtüsü takması ve herkesin vücutlarını kapatan giysileri tercih etmesi önerilir. Ziyaretçilerin dikkat etmesi gereken diğer hususlar şu şekildedir:

 

Rahat çıkarılabilecek türden ayakkabılar giyilmelidir. Ziyaret saatleri göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda Kariye Camii’nin hafta sonları ya da tatil dönemlerinde daha kalabalık olduğu da bilinmelidir. Diğer ziyaretçilerin ve ibadet edenlerin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak yapının içerisindeyken yüksek sesle konuşulmamalıdır. Bunun yanı sıra mozaiklere, fresklere ve diğer sanatsal eserlere zarar verilmemelidir. Fotoğraf çekmeye izin verilip verilmediği öğrenilmelidir. Eser hakkında daha çok bilgi almak isteyenler, rehberli turlara katılabilir. Bu sayede yapının tarihi ve sanatsal yönleri hakkında derinlemesine bilgi alınabilir.

 

Farklı din ve kültürleri bir arada deneyimleme fırsatı sunan Kariye Camii, ziyaret etmek için en iyi konumlardan biridir. Konuyla ilgili daha çok bilgi almak istiyorsanız neydiney.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’ten İstanbul’a Kreş Atağı

2024-10-11 09:09 - Gündem

Gaziantep'in Acı Gerçeği! Yerli Olmayanı Linç Etme Geleneği

2024-10-10 20:49 - Özel Haber

Bipolar Rahatsızlık Aile Kıyımına Dönüştü

2024-10-12 15:31 - Asayiş

Gaziantep, 7. Uluslararası Sürdürülebilir Malzeme ve Polimer Kongresi'ne Ev Sahipliği Yaptı

2024-10-14 01:59 - Özel Haber

GÜVENLE ZAYIFLAMA VE SAĞLIKLI BESLENMENİN DOĞRU ADRESİ

2024-10-12 22:59 - Röportajlar

Son dakika! Deprem

2024-10-16 10:51 - Özel Haber

Deprem Bölgesinde Kadınların Sessiz Mücadelesine GAGİKAD Desteği!

2024-10-16 19:30 - Özel Haber

Sürdürülebilir Malzeme Kongresi Gaziantep'te Devam Ediyor

2024-10-12 07:48 - Gündem

Hangi Siyasetçiler Bu Düzenin İçinde?

2024-10-13 12:46 - Gündem

"Kadınlar Ölüyor, Sessizlik Bitmeli’’

2024-10-14 00:01 - Özel Haber

İlgili Haberler

Su sporlarında yeni dönem: Yaşam Ayavefe'nin su altı dronları ile güvenlik çözümleri

04:56 - Genel

mp3indirdur.fun ile Sevdiğiniz Şarkıları Anında İndirin!

14:27 - Genel

E-spor ve oyun dünyası: Yaşam Ayavefe'nin oyun geliştirme ve e-spor yatırımları

15:01 - Genel

Sinema dünyasında yeni bir çağ: Yaşam Ayavefe'nin sanal gerçeklik sinema projeleri

11:25 - Genel

İleri düzey veri analizleri: Yaşam Ayavefe'nin büyük veri projeleri ve yapay zeka algoritmaları

11:42 - Genel

Günün Manşetleri

Erdemoğlu Ailesi, Trabzon'a Kazandırdığı Tesislerle Eğitim ve Spora Destek Verdi

23:20 - Yaşam

Deprem Bölgesinde Kadınların Sessiz Mücadelesine GAGİKAD Desteği!

19:30 - Özel Haber

Trafik Denetimlerinde 192 Sürücüye Cezai İşlem Uygulandı

18:27 - Asayiş

Son dakika! Deprem

10:51 - Özel Haber

Gaziantep’te Anne Adaylarına Ücretsiz Eğitim Desteği

10:31 - Yaşam