Şehrin tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında yer alan yapı, Bizans döneminde kilise olarak inşa edilmiştir. İstanbul’un fethinin ardından bu özelliğini bir süre korusa da 1511 yılında Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştür. İç mekanındaki mozaikler ve fresklerle dikkat çeken Kariye Camii hem sanatseverler hem de tarihseverler için önemli bir noktadır.
Kariye Camii Ziyaret Edilebilir mi?
İstanbul ile özdeşleşmiş yapıyı görmek isteyen yerli ve yabancı turistler, “Kariye Camii nerede?” sorusuna sıklıkla yanıt arar. Edirnekapı semtinde bulunan mimari eser, güzelliği ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunar.
Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile cami statüsüne kavuşan ve son dönemde ibadet hazırlıkları kapsamında içerisindeki fresklerin kapatılmasıyla gündeme gelen Kariye Camii, ziyaretçiler için önemli bir gelişmeye sahne olmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre cami, ibadet amacıyla yalnızca cuma günleri açılacaktır. Diğer günlerde ise namaz vakitlerinden 15 dakika önce ziyaretçi girişleri durdurulacaktır. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının camiyi ücretsiz ziyaret etmesi mümkündür. Ancak yabancı turistler için giriş ücreti 20 Euro olarak belirlenmiştir.
Türkiye ve Dünyada ziyaret etmek istediğiniz yerler hakkında bilgileri NeydiNey’in Gezi Rehberi kategorisinden öğrenebilirsiniz.
Kariye Camii Nasıl Gidilir?
“Kariye Camii nerede?” sorusunun yanıtının yanı sıra yapıya nasıl gidileceği de merak edilen detaylar arasında yer alır. Önemli bir konumda yer alan yapının çevresinde çok sayıda tarihi mekan bulunur. Kültürel açıdan oldukça büyük bir öneme sahip olan camiyi ziyaret etmek isteyenler aşağıdaki ulaşım alternatiflerinden yararlanabilir:
Anadolu Yakası’nda oturanlar Kadıköy ya da Üsküdar’dan vapura binerek Eminönü’ne gelebilir. Ardından 31E, 36KE ya da 37 numaralı otobüsler aracılığıyla Edirnekapı durağına ulaşabilir. Otobüsten indikten sonra 5-10 dakika yürüyerek Kariye Camii’ne giriş yapmak mümkündür. Avrupa Yakası’nda ikamet edenlerin önünde birden çok seçenek yer alır. İsteyenler, Beylikdüzü ya da Avcılar’dan metrobüse binerek Edirnekapı durağında inebilir. Bunun yanı sıra otobüslerle doğrudan gitmek de mümkündür.
Kariye Camii’ne ulaşım zor olmasa da ziyaret etmeyi düşünenlerin bilmesi gereken farklı unsurlar mevcuttur. Metro ya da otobüsle gitmek isteyenler, aktarma yapmak durumundadır. İstanbul trafiği de göz önünde bulundurulduğunda toplu taşımayla ulaşmak biraz zaman alır. Bu nedenle taksi seçeneği yaygın olarak tercih edilir. Bunun yanı sıra yakın civarda ikamet edenler yürüyerek de Kariye Camii’ne ulaşabilir.
Kariye Camii’ni Ziyaret Edeceklerin Bilmesi Gerekenler
İstanbul’a gelen hem yerli hem de yabancı turistlerin ilk adreslerinden biri olan Kariye Camii, önemli bir ibadet yeridir. Bu nedenle ziyaretçilerin ortama uygun giyinmeleri önem arz eder. Kadınların başörtüsü takması ve herkesin vücutlarını kapatan giysileri tercih etmesi önerilir. Ziyaretçilerin dikkat etmesi gereken diğer hususlar şu şekildedir:
Rahat çıkarılabilecek türden ayakkabılar giyilmelidir. Ziyaret saatleri göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda Kariye Camii’nin hafta sonları ya da tatil dönemlerinde daha kalabalık olduğu da bilinmelidir. Diğer ziyaretçilerin ve ibadet edenlerin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak yapının içerisindeyken yüksek sesle konuşulmamalıdır. Bunun yanı sıra mozaiklere, fresklere ve diğer sanatsal eserlere zarar verilmemelidir. Fotoğraf çekmeye izin verilip verilmediği öğrenilmelidir. Eser hakkında daha çok bilgi almak isteyenler, rehberli turlara katılabilir. Bu sayede yapının tarihi ve sanatsal yönleri hakkında derinlemesine bilgi alınabilir.
Farklı din ve kültürleri bir arada deneyimleme fırsatı sunan Kariye Camii, ziyaret etmek için en iyi konumlardan biridir. Konuyla ilgili daha çok bilgi almak istiyorsanız neydiney.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.