Gaziantep halkının beğenerek tükettiği karpuz çekirdeği, yurt içinden ve dışından gelen turistlerin ilgisini çekti. Kuruyemişçilerde kabuk çekirdeğinin kilosu 10 liradan satıldı.
ÖNCE NASIL TÜKETİLDİĞİ ANLATTILAR Oğuzeli ve Barak yöresinde yetiştirilen karpuz çekirdeği, bölgenin bir numaralı kuruyemişi haline geldi. Kuruyemiş satıcıları, turistlere karpuz çekirdeğinin nasıl tüketildiğini anlattıktan sonra karpuz çekirdeğini sattıklarını söylediler.
ANTEPLİLER ÇOK SEVERKuruyemişçi Aziz Deniz, karpuz çekirdeğin özel karpuzdan üretildiğini bildirerek, “Karpuzdan çıkarılan çekirdekler suyla yıkanıp kurutuluyor. Kurutulan çekirdekler tuzlanıp fırında kavruluyor. Gaziantepliler karpuz çekirdeğini çok sever. Üstelik diğer kuruyemişlere göre fiyatı da uygun. Kilosu 10 liradan alıcı buluyor. 13 liradan satılan Antep fıstığıyla yarışır hale gelen karpuz çekirdeğine ilgi çok fazla" diye konuştu.
TURİSTLERİN DİKKATİNİ ÇEKTİŞehir dışında yaşayan Gazianteplilerin, karpuz çekirdeğine ilgi gösterdiklerini belirten Deniz, "Şehir dışında yaşayan Gaziantepliler buraya geldiklerinde karpuz çekirdeği alıp götürüyorlar. Karbuz çekirdeği, yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin çok fazla ilgisini çekiyor. Çekirdeği görenler, almadan önce çekirdeğin nasıl yenildiğini soruyor. Biz de onlara, çekirdeğin nasıl tüketildiğini anlatıyoruz."
BÖLGEYE HAS BİR ÜRÜN"Oğuzeli ve Barak taraflarında daha çok yetişen karpuz çekirdeğine has özel yetiştirme koşulları var. Başka iller bu kuruyemiş çeşidini pek bilmezler. bölge insanına özel bir çekirdek, ama zamanla yaygınlaşacağını düşünüyorum, biraz tanıtım ve reklam gerekiyor. İnsan sağlığı bakımıdan çok sayıda faydaları olduğunu biliyoruz. Kalp sağlığına iyi geldiğini uzmanlar, karpuz çekirdeğinin tüketilmesini öneriyor" diye konuştu.
ŞİFA KAYNAĞI Sıcak havaların en tatlı meyvelerinden karpuz, çekirdeğiyle tam anlamıyla şifa dağıttığına dikkati çeken uzmanlar, karpuz çekirdeğini şifa deposu olarak değerlendirdi.
VÜCUT ÇALIŞANLARA ÖNERİLİRKarpuz çekirdeğinin vücut geliştirenler için protein tozlarına alternatif olduğunu aktaran uzmanlar, şunları kaydetti: "Karpuz çekirdeğinde çok yüksek oranda protein vardır. Karpuzu hepimiz çok severiz ve özellikle yaz aylarında ferahlatıcı etkisinden dolayı çok miktarda tüketiriz. Karpuz çekirdeği aslında kurutulup kavrulduğunda tadı güzel bir besin haline gelebilir. Bir bardak kurutulmuş karpuz çekirdeği günlük protein ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayabilir. Ayrıca içerisinde sporcuların kullandığı arginin adlı protein bulunmaktadır. Bu protein genelde kas yapmak için tercih edilir. Büyüme hormonlarını tetikleyen özellikleri vardır. Vücut Geliştirme sporuyla uğraşanlar için yapay protein tozlarından kat kat faydalıdır.
ŞEKER HASTALARINA YARARLIKarpuz Çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının tamamından fazlasını karşılar. Karpuz Çekirdeğinde yüksek oranlarda önemli mineraller de vardır. Bir fincan kurutulmuş karpuz çekirdeği günlük magnezyum tamamından daha fazlasını karşılar. Ayrıca magnezyum, kan basıncını ve aynı zamanda kan şekeri üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir ve karbonhidrat metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca karpuz çekirdeği içeriğinde fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi önemli mineraller bulunmaktadır.
OMEGA-6 İÇERMEKTEDİRKarpuz çekirdeğinde doymamış yağlar ve omega-6 içermektedir. Bu yağların yeteri kadar alınması kalp sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken husus bir fincan karpuz çekirdeği 600 kaloridir. Karpuz çekirdeklerinde bol miktarda B vitamini de bulunmaktadır. Bir fincan karpuz çekirdeği günlük niasin ihtiyacının yüzçde 19’unu karşılar. Ayrıca karpuz çekirdeği içinde diğer B vitaminleri de yer almaktadır."