Gaziantep’in yöresel lezzetleri arasında yer alan katmer, Ramazan ayında da ilgi görüyor.
Katmerin Gaziantep’in yöresel lezzetleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Katmer ustası Abdo Katmerci, “Gaziantep tatlı kültürünün yansıması olan Katmer, Gaziantep ve Kilis yöresinde sabah kahvaltısında tüketilen bir tatlıdır. Yağ, şeker, un ve fıstık kullanılarak hazırlanarak fırında pişirilir. Gaziantep kültürüne yerleşmiş olan katmer, düğün sonrasında yeni evli çiftlere götürülür. Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler, Gazianteplilerin sabah kahvaltısında tatlı yediklerini duyunca oldukça şaşırıyorlar. Merak ettikleri için buraya gelerek sabah kahvaltılarını katmer ile yapıyorlar” şeklinde konuştu.
“YERLİ VE YABANCI TURİSTLER KATMER YEMEK İÇİN GAZİANTEP’E GELİYOR”Ramazan aylarında Gazianteplilerin oruç ibadetlerini yerine getirdikleri için katmere ilgi göstermediklerini söyleyen Katmerci, “Vatandaşlarımız ramazan ayında ibadet ettikleri için katmere ilgi göstermiyorlar. Buda ramazanda satışlarımızın azalmasına neden oluyor. Ancak Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler katmere ilgi gösterdikleri için ramazanda da katmer satışlarını sürdürüyoruz. Son dönemlerde Gaziantep’e gelen turistlerin sayısında bir azalma meydana geldi. Yerli ve yabancı turistler bu tadı tatmak için Gaziantep’e geliyorlar” diye konuştu.
Katmer ve tatlı denince ilk akla gelen tatlıcıların başında gelen Katmerci Abdo, 30 yıllık başarısını kaliteli malzemeye, ustalığa, müşteri memnuniyetine ve uygun fiyata bağlıyor. 'Tatlıcılık dede mesleği, dedemden bana geçti' diyen Abdo Katmerci, "Dedemin adı da Abdo'ydu. Onun zamanında Gaziantep'te 2-3 katmerci varmış. Şu anda 50'nin üzerinde katmerci var. Ben dede mesleğini seçtim. İşimi severek yapıyorum ve hergün daha iyisini yapmaya çalışarak Gaziantep ve Kilis yöresine ait olan tatlı çeşitlerini yaşatıyorum. Başarılı olmak için işini hergün geliştireceksin. Artık 'oldu' demeyeceksin. Ben ilk dükkanı açtığımda sermayem kısıtlıydı. O günkü kaliteyle bugünkü kalitemiz arasında yüzde 100 fark vardır. Şu anda hem daha fazla fıstık, daha kaliteli yağ kullanıyorum. Müşterilerden kazandığımızı tekrar müşterilerimize sunuyoruz" dedi.
Katmerci, temizliğe, kaliteye ve fiyatın uygun olmasına dikkat ettiklerini belirten Abdo Katmerci, "Katmer, Kadayıf, Burma kadayıf, Lokma tatlı üretiyoruz. İşçiliğimizden fedakarlık ederek fiyatı düşük tutuyoruz. Müşterilerimiz bunu bilir, o yüzden de bize güvenir, inanır. Müesseye itimat ederler. Önemli olan insanların güvenini kazanmak" dedi. Müşterilerle birebir ilgilendiğini, güler yüzlü bir işletmecinin daima bunun meyvelerini alacağını belirten Abdo Katmerci, "Her kesimden müşterilerimiz var. Yerli yabancı turistlerin yanısıra, genellikle buraya üniversite gençleri gelirler. Buraya gelen turistler ilk etapta katmeri ağır diye yemek istemezler. İnsanlar genellikle sabah kahvaltılarında çay, zeytin peynire alışmışlar. Ancak yedikten sonra Gaziantep'e her gelişlerinde mutlaka bize uğrar, katmer yerler" dedi.
İnsanların kriz dönemlerinde aza kanaat etmeyi öğrenmesi gerektiğini ifade eden Katmerci, "Bırakın son krizi, ben Tansu Çiller ve Ecevit dönemindeki krizden bile etkilenmedim. Nasıl etkilendik eskiden 1 kilo satarken, bu 100 grama düştü. Ben aza kanaat ederim, şükrederim" dedi. Katmerci, Antep ve Kilis'e özgü bir kahvaltı türü olan katmerin, düğün sonrası kız evine mutlaka gönderilmesinin, yaz aylarında sektörü hareketlendirdiğini sözlerine ekledi.AYHAN DUMAN