Gaziantep'in tarihi çarşıları arasında yer alan Kemikli Bedesten kendi kaderine terk edildi. Bedesten esnafları yer aldıkları alanlarda tadilat yapılmasını istiyorlar. Yağışlarda tavanın aktığı bedestende Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından acil çalışma başlatması isteniliyor.
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Kemikli Bedesten, kötü görüntüsü ile dikkat çekiyor. 1865 yılında yaptırılan ve 48 dükkanın bulunduğu Gaziantep’in ayakta kalmış son bedestenlerinden biri olan Kemikli Bedesten’in restore edilmesi konusunda çalışma yapılması bekleniyor.
Şehitler Caddesi üzerinde yer alan Kemikli Bedesten, uzun yıllardan bu yana Gaziantep halkına hizmet veriyor. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan Kemikli Bedesten’de 1’nolu ve 2’nolu kısımlarda 48 iş yeri bulunuyor. Onlarca esnafın iş yaptığı Kemikli Bedesten’in kötü görüntüsü ise dikkatlerde kaçmıyor. 1865 yılında Müftü Hacı Osman Efendi tarafından yaptırılan Kemikli Bedesten 48 dükkanın olduğu ince uzun mimarisiyle inşa edildiği dönemi yansıtıyor. Gaziantep’te ayakta kalmış son bedestenlerden biri olan Kemikli Bedesten’in restore edilerek, Gaziantep Kültürüne kazandırılması bekleniyor.
KEMİKLİ BEDESTEN HAKKINDA
Kitabesi bulunmayan bedestenin Hacı Müftü Osman Efendi tarafından, 1860-1862 yıllarında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Her biri 15x60 metre ebadında olan iki bölümlü, dikdörtgen planlı ve kesme taştan yapılmış bir yapıdır. Temel kazıları sırasında kemik bulunduğu için halk arasında Kemikli Bedesten olarak adlandırılmıştır. Bedestenin bir kısmının Mecidiye, diğer kısmının ise Aziziye olarak adlandırılması, eserin yapımına Abdülmecid zamanında başlandığı ve Abdülaziz zamanında bitirildiğini akla getirmektedir. Kapalı çarşı plan tipinde düzenlenen her bedestende iki taraflı 40 dükkan yer almaktadır. Dükkanlar arasındaki geçiş bölümü beşik tonozla örtülmekte ve tonoz üzerinde belli aralıklarla aydınlatma pencereleri bulunmaktadır.