Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, salgının başladığı ilk günlere dikkat çekerek özellikle vatandaşların görsel basın aracılığıyla hastalığa yönelik yanlış bilgilendirildiğini anlattı. Bayrak, “Ancak, görsel basında, salgının başladığı günlerde bilimsel ve kanıta dayalı olmayan, ülkemizin insanını yanlış yönlendirici yayınlar yapıldı, örneğin bunu ye bunu yeme, kelle paça gibi” diye konuştu.
“DÜNYA GENELİNDE Kİ VERİLER TİTİZLİKLE İNCELENDİ”
“Dünyada, Corona virüs pandemisi başladığından beri ülkemizde alınan önlemler, tedaviler ve buna ait veriler incelendi” şeklinde sözlerine başlayan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak konuşmasını şu şekilde sürdürdü;“Bugüne kadar Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 126.045 vaka tespit edilmiş, vakalardan 63.151 vakanın iyileştiği ancak 3397 kişinin vefat ettiği öğrenildi. İlk vakanın tespit edildiği tarihten sonra acaba ülkemizde salgınla ilgili durum nedir? Alınan tedbirler ve sağlık çalışanlarının üstün çabaları sayesinde, bugün itibarı ile;a) Corona Virüs pozitiflik yüzdesi başlangıçta %12,22 iken bugün %11,1’e düştü.b) günlük pozitiflik oranı azaldıc) günlük ölüm hızı 3 misli azaldıd) günlük iyileşme ile % 30’dan %50’ye yükseldie)günlük iyileşen vaka sayısı, günlük yeni vaka sayısını ikiye katladı.Özet; bu sonuçlarla çok iyi bir yere geldiğimiz yani grafiklerin plato çizmeye başladığını göstermektedir. Başlangıçta yurt genelinde ve şehrimizde uygulanan;a)sosyal mesafeyi koruma,b)genel hijyen/temizlik kurallarına ödün vermeden uyma,c)20 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağı,d)3-4 günlük Genel Sokağa Çıkma Yasağı uygulamaları, ile sonunda bu değerlere ulaşılabildi.Tedavide ise Türk hekimlerinin 11 Mart 2020 gününden itibaren uygulamaya başlanan hidroksiklorokin ve antiviral kombinasyonu ile sonradan ilave edilen Azitromisin ilaç tedavisi ile hastalarımızın tüm sağlık çalışanlarının üstün gayreti ile iyileştiğini gözlemledik. Ancak, görsel basında, salgının başladığı günlerde bilimsel ve kanıta dayalı olmayan, ülkemizin insanını yanlış yönlendirici yayınlar yapıldı, örneğin bunu ye bunu yeme, kelle paça gibi. Hatta maske bile tartışıldı. Bu konuda uzman olmayanlar televizyonlarda fikir beyan ettiler.”
“GEÇMİŞ GÜNLERDEN DERS ÇIKARTMALIYIZ”
“Sonuç olarak geçmiş günlerden ders çıkarıp, bu günden sonra yani plato döneminin yakalandığı bu günlerde rehavete kapılmadan daha sıkı tedbirler alıp günde sıfır vaka olana sıkı önlemler almaya devam edilmelidir. Bunun için mutlaka ikinci dalganın önlenmesi için Halk Sağlığı uzmanları/epidemiyologların tavsiye edeceği tarama ve uygulamalar mutlaka yapılmalıdır” diye konuşan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak sözlerini şu şekilde sonlandırdı;“Çünkü Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr.A teş Kora’nın tespitine göre halen Türkiye’de hiçbir belirti vermeyen 36.000 taşıyıcı olduğu ve bunların toplum içinde bulaşıya sebep olabilecekleri beyan edildi. Bu nedenle ikinci dalganın önlenmesi için test sayısının artırılması gerekir. Gaziantep’te şimdiye kadar Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey ve Şehitkamil Belediyelerinin uygulamaları hastalığın yayılmasını önlemede çok başarılı olmuşlardır. Hasta olan kişileri hastanede tedavi ve evde takipleri çok iyi şekilde yapılmaktadır. Özetle: yeni vakaların çıkmasının ve yayılımı önlemek için daha önce alınan tedbirlerden ödün verilmemesi gerekir. Bu konuda uğraş veren sağlık, polis, jandarma ve belediye çalışanlarına şahsım ve Yürütme Kurulum adına teşekkür ederim. Ancak; şahsıma telefonla ulaşan Gaziantepli hemşerilerimizin yakınmaları ve tavsiyelerini iletmek isterim. Örneğin; a)Emek Mah, Ali Nadi Ünler Caddesi b)Karşıyaka Şoför Ali Caddesic)Karşıyaka Korutürk Caddesid)Özdemirbey Caddesi e)Düztepe Parkı ve civarıf)Vatan Mahallesig)Tüfekçi Yusuf Bulvarıh)Karataş Merkezı)Gazikent Mahallesii)Bankamatik önlerinde gibi yerleşkelerde sosyal mesafelerde uyulmadığının gözlendiği tarafıma telefonla bildirilmektedir. Bunları yazarken Gaziantep’te 1976 kolera salgınında yeni mezun genç bir doktor ve Hükümet Tabibi olarak, 1983-1984’de Hakkâri Sağlık Müdürü olarak tifo ve dizanteri salgınları ile mücadele ettiğim günleri hatırladım. Ama o zaman ödün vermeden alınan ve uygulanan bilimsel önlemlerle başarı sağlamıştık.”