Kış aylarında Türkiye'nin çeşitli yerlerinde, bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden soba, şofben ve kombilerden dolayı karbon monoksit zehirlenmeleri yaşanıyor. Vatandaşların bu tür ölümlü olaylardan korunmaları için yetkililer özellikle kömür yakımından dolayı uyarıyor.
“VATANDAŞLARIMIZ BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE KÖMÜRÜ YAKMALI”
Uzmanlar, yerel yönetimler tarafından bu tür zehirlenmelere karşı toplumu bilinçlendirme çalışmalarının olmasına rağmen vatandaşların duyarlı davranmadığına dikkat çekildi. Zehirlenme tehlikesine karşı, vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması, çok büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra, konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının, zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır” diye vatandaşları uyaran yetkililer, soba alımında, TSE standartlarına uygunluğuna, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması gerektiğini ifade ettiler.
“SOBA AŞIRI ŞEKİLDE DOLDURULMAMALI”
Uzmanların açıklamasında, “Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır. Soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla koyulmaması gerekir. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır” denildi.