SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, yönetmeyi bilmenin işi bilmekten daha önemli olduğunu belirterek, “İlla ki her şeyi ben yaparım derseniz yönetemezsiniz. İşi bilene teslim edin” dedi.
Aydın Ticaret Odası (AYTO) ve Aydın İŞKUR İl Müdürlüğü’nce Adnan Menderes Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen tecrübe aktarım toplantısına katılan Konukoğlu, sanayicilerin, işadamlarının başarısının, yönetme yeteneğine bağlı olduğunu söyledi. Konukoğlu, Vali Yardımcıları Mustafa Ayhanve Kadir Sertel Otçu, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Talha Ok, İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi ile Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı SelattinÇetindağ’ın da katıldığı toplantıda, başarılı olmak isteyenin azim, kararlılık ve sabırla mücadele etmesi gerektiğine dikkati çekti. İşi bilmenin yeterli olmadığını, yönetmeyi bilmenin daha önemli olduğunu kaydeden Konukoğlu, “Hiçbir kimse her işi yapamaz, her yere yetişemez. Önemli olan işin başına işi bileni getirip, bir orkestra şefi gibi onları yönetmektir” diye konuştu. Kentlerin her kademedeki yöneticinin ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi sayesinde elbirliği ile sorunları aşabileceğini anlatan Konukoğlu, şehirlerin üreten, istihdam sağlayan ve ihracat yapanlara sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptı.
YERLİ MALI KULLANLIM Türkiye’de yerli ürünler kullanımının yetersiz olduğunun altını çizen Konukoğlu, Hükumetin yerli üretim iş makinalarının kullanımına yönelik düzenlemelerine rağmen bunun gerçekleştirilemediğini bildirdi. “Yerli malı kullanımı artarsa, yerli üretimde kalite artar. Müşteri en iyi mühendistir. Varsa hataları müşteri söyler, üretici de onları giderir” diyen Konukoğlu, “Türkiye’de ithalleri kadar kaliteli makineler üretiliyor. Ar-Ge harcamaları arttı. Ancak yeterli talep yok. Makineler satılmalı ki, varsa eksikleri kullanıcıların bildirimi ile giderilir. Daha iyisi yapılır, Ar-Ge’ye daha çok kaynak aktarılır” ifadelerini kullandı. Krizlerin Türkiye’ye çok şey öğrettiğini ve deneyim kazandırdığını vurgulayan Konukoğlu, teknolojiye ve yenilemeye yatırımın önemini ve gerekliğini, babası merhum Sani Konukoğlu’nun, “Patron tesisini yenilemezse, tesis patronu yeniler” sözleriyle dile getirdi.
HAYAL KURUN Başarılı olmak için öncelikle hayal kurulması gerektiğini ifade eden Konukoğlu, “Hayalinizi hedefe dönüştürün. Hedefiniz ne yaparsanız yapın erişilemez uzaklıkta ya da çok çaba gösterilmeden erişilebilir yakınlıkta olmasın, çaba gerektirsin. Hayaliniz yoksa hedefiniz, hedefiniz olmayınca başarma azminiz olmaz” değerlendirmesi yaptı. Konukoğlu, sanat ve çalışma sevdası nedeniyle ortaokuldan ayrılıp çalışmaya başladığını anımsatarak, “Hayatta ‘keşke’ dediğin bir şey var mı denilirse, evet ben iş yaşamında başarılı oldum ama ‘keşke okusaydım, keşke İngilizce bilseydim’ derim” sözleriyle “keşke”sine açıklık getirdi.
KARDEŞLER VE ELTİLER ÇEKİŞİRSE Aile şirketlerinde kardeşler ve eltiler çekişmesi olursa şirketin sıkıntılar yaşamaya ve hatta dağılma sürecine gidebileceğini bildiren Konukoğlu, “Sanayici ve işadamları çocuklarını ve hatta eşlerini maaşa bağlamalı. Herkes maaşından harcamalı. Böyle olursa hiç kimse bir diğerinin aldığına, sattığına, sahip olduğuna bakmaz. ‘Kardeşin otomobilini yenilemiş’, ‘Hanımına takı almış’ gibi sonunda mutlaka aile içi huzursuzluğa neden olabilecek çekişmeler yaşanmaz. Babalar çocuklarına işyerinde aynı işi yaptırmamalı. Örneğin, birisi üretime, diğeri pazarlamaya bakmalı. Çocukların işyerinde masaları aynı odada olmamalı. Herkese sorumluluk yüklenmeli, alanında inisiyatif alması sağlanmalı. Baba ya da ağabey evlatlar, kardeşler arasındaki işbirliğini koordine etmeli” dedi Sanayici ve işadamlarını çocuklarını iş ortamına hazırlamaya çağıran Konukoğlu, “Annelerin ‘üzeri kirlenir, eli pislenir’ yaklaşımı olur ama çocukların çalışma hayatını tanımaları çok önemlidir” diye konuştu.
ÜNİVERSİTE DİPLOMASI YETMEZ Öğrencilere de seslenen Konukoğlu, “Artık üniversite eğitimi yetmez. Yüksek lisansı, doktorası şart oldu. Bir yabancı dil artı bir adam demek, iki yabancı dil iki adam. Yabancı dilin mümkünse anadil olan ülkede pratik eğitimi alınmalı” diyerek, iş ortamının hep en iyisini tercih ettiğine dikkati çekti. Öğrencilere iş başvurusu yapmaya gittiklerinde mutlaka düzgün bir kıyafeti tercih etmelerini, özgeçmiş hazırlamalarını, otur demeden oturmamalarını, sorulara net, kısa ve anlaşılabilir yanıt vermelerini öneren Konukoğlu, maaş talebinde bulunulması yerine çalışma performansının dikkate alınmasını istemelerinin daha olumlu olacağını belirtti. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, SANKO Ailesi’nin ilkelerinin, daha çok çalışarak, Türkiye’ye ve millete sağladıkları katkıyı artırmak olduğunun altını çizdi.
PAYLAŞMAK MUTLULUKTUR Bireylerin ve şirketlerin başarısında paylaşma duygusunun ve buna bağlı olarak şehrin o şirketi sahiplenmesinin çok önemli rol oynadığını anlatan Konukoğlu, Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile gerçekleştirdikleri yardımları,“Paylaştığınız ölçüde mutlusunuzdur. Sosyal sorumluluğumuzu bilmeliyiz. SANKO olarak 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine karşılıksız burs veriyoruz. ‘Eğer eğitiminizi tamamlayıp, iş hayatına atıldığınızda, ailenizin geçimini eksiksiz sağladıktan sonra olanağınız var ise eğitim için sizi bekleyen bir öğrenci olduğunu unutmayın ve bir öğrenciye de siz burs verin’ diyoruz, o kadar. Başka beklentimiz yok. Her yıl 35 bin aileye gıda yardımı, 20 bin öğrenciye kıyafet ve kırtasiye yardımı gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 3’ü fakülte binası olmak üzere 21 okul yaptırıp Milli Eğitim’e devrettik, 13’ncü caminin temelini attık. Hayır işi nasiptir. Bize bunu nasip ettiği için Allah’a şükrediyoruz. Dedemizden, babamızdan bunu gördük. İnanıyoruz ki, bizden sonra çocuklarımız da sürdürecektir” diye konuştu. Konuşmasının sonunda Vali Yardımcısı Ayhan, AYTO Başkanı Ülken ve Aydın’daki Gaziantepliler tarafından Konukoğlu’na armağan, plaket ve çiçek takdim edildi.