Güneykent Mahallesi’nin Gaziantep’in en güzel semtlerinden biri olduğunu dile getiren mahalle muhtarı Hatice Hortoğlu, “Güneykent Mahallesi kent içerisinde metropol bir mahalle” şeklinde konuştu. Gaziantep Hâkimiyet okurları ve Güneykent Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Hatice Hortoğlu’ndan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ
Mahallenin adı: Güneykent
Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep
Posta Kodu: 27470
Mahallenin nüfusu: 55 bin
Mahallenin seçmeni: 23 bin
Mahalle ve cadde sayısı: 115 Sokak, 4 Cadde ve 1 Bulvar
Mahallenin muhtarı: Hatice Hortoğlu
Güneykent Mahallesi, Gaziantep’in eğitimde öncü mahallelerinden biri olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Mahallenin 20 yıl önce kurulduğunu ifade eden Güneykent Mahallesi muhtarı Hatice Hortoğlu, “Mahallemiz ilk kurulduğu yıllarda Yeditepe, Karataş ve Şahintepe mahalleleri Güneykent Mahallesi’ne bağlı idi. Daha sonra Karataş ve Yeditepe mahalleleri Güneykent’ten ayrıldılar. Şahintepe Mahallesi de Karataş’tan ayrılarak kuruldu. Mahallemizin nüfusu 50 bin, seçmen sayısı ise 23 bindir. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak ikamet ettikleri bir mahalleyiz. Öğretim görevlilerinin, doktorların ve orta kesimden vatandaşların ikamet ettiği bir mahalle olarak biliniyoruz. Komşu mahallelerimiz, Yeditepe, Karataş ve Şahintepe mahallelerinden oluşuyor. Mahalle genelinde 115 sokak, 4 cadde ve 1 bulvarımız bulunuyor” dedi.
GASKİ ÇALIŞMALARININ UZUN SÜRMESİ VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR
Alt yapı konusunda bilgilere veren Hortoğlu, “Alt yapılarımız genel anlamda yapılmış durumda bulunuyor. Ancak dere yatağında bulunan bazı sitelerin kanalizasyonların bulunmadığı için bu sitelerin kanalizasyonu açık araziye akıyor. Bu durum kötü koku ve çevre kirliliğine neden oluyor. Yolların yapıldığı birçok yerde ne yazık ki inşaatlar nedeniyle hasarlar meydana geliyor. Yollar yapıldığı için sitelere alt yapı götürülmesi ve alt yapı için yolların kazılması gerekiyor. Bu noktada Gaski ile sorunlar yaşıyoruz. Gaski, Gazdaş ve elektrik hatları için yeni yapılmış asfaltlar kazınıyor. Bölgedeki alt yapı ve diğer problem giderilene kadar çevrede yaşayan vatandaşlar toz toprak içerisinde kalıyorlar. Konuyla ilgili şikâyetlerimize rağmen bu işlemlerin daha hızlı yapılmasıyla ilgili bir sonuç elde edemedik. Belediyelerin asfalt hizmetlerinde bir sıkıntı yaşanmıyor ancak alt yapı gibi çalışmalar nedeniyle insanlar uzun süre yolların asfaltlanmasını bekliyorlar. 256 no’lu cadde üzerinde Gaski çalışması nedeniyle mahalle sakinleri, 3-4 aydır toz içinde bulunduklarını söylüyor. Konuyla ilgili Şahinbey Asfaltlama müdürünü aradım, konun Gaski ile ilgili olduğunu öğrendim. Konuyla ilgili çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“TEDAŞ BIKTIRDI”
Tedaş ile yaşanan sıkıntılara değinen Hortoğlu, “Diğer mahallelerimizde olduğu gibi Güneykent mahallesinde de Tedaş ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tedaş artık bıktırdı. Gaziantep’te çağrı merkezi olmadığı için Adana’daki çağrı merkezini arıyoruz. Dakikalarca bekledikten sonra sıkıntımızı dile getiriyoruz. Ancak herhangi bir sonuca ulaşamıyoruz. Mahalledeki aydınlatma sistemlerine takılan lambalar kolay bozuluyor. Bir direğin farklı bir yere kaldırılması gerekiyor ancak işlem yapılmıyor. Bazı sokaklarda aydınlatma sistemleri çalışmıyor. Biz mahalle muhtarları olarak Tedaş’ın en azından ayda bir kere mahallelerde yaşanan sorunları belirlemek için taramalar yapmasını istiyoruz. Bizlerde her gün arayıp sorunları dile getirmek istemiyoruz. Gaziantep’in önemli mahallelerinden biri olmamıza rağmen sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. Kesintiler 3 saatten fazla sürüyor. Öğrencileri yoğun olarak ikamet ettiği bir mahallede bu kadar sık elektrik kesilmesini anlayamıyorum” diye konuştu.
MAHALLELİNİN GEREKSİNİMLERİNİ KARŞILAYACAK DAHA BÜYÜK PAZAR YERİ
Güneykent Mahallesi’nde sosyal tesis yönünden sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Hortoğlu, “Mahallemizde 2 adet sosyal tesis, 2 adet taziye evi, sağlık ocağı ve pazar yeri bulunuyor. Sosyal tesislerimiz mahalle sakinlerinin oldukça ilgisini çekiyor. Tüm faaliyetlerin yer alığı sosyal tesisimizden vatandaşlar memnun oluyorlar. Taziye evlerimizden biri 500 evler Camisinin yanında, diğeri de İmam Ali Camisinin hemen yanında yer alıyor. Ancak pazar yerinden dolayı mahalle sakinlerinin şikâyetleri oluyor. Mahallemizde hizmet veren pazar yeri boyut olarak küçük bu nedenle mahalle sakinleri memnun olmadıklarını ifade ediyorlar. Bir diğer sorun ise pazarın olduğu günün hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle yaşanıyor. Pazar günleri açılan semt pazarında ne yazık ki taze meyve ve sebzeler satışa sunulmuyor. Pazar günleri hal kapalı olduğu için 2-3 gün önce alınan ürünler pazarda satışa sunuluyor. Belediyeden isteğimiz pazaryerimizin daha da genişletilerek vatandaşa daha iyi hizmet sağlaması ve pazarın kurulacağı günün değiştirilmesidir. Bu konuda belediyemizden destek bekliyoruz” dedi.
OKUL ORANI NÜFUSA ORANLA AZ SAYIDA BULUNUYOR
Eğitime ilişkin bilgiler veren Hortoğlu, “Mahallemizin eğitim düzeyi Gaziantep ortalamasının çok üzerinde yer alıyor. Ancak okul sayımız az olduğu için bazı sorunlar yaşıyoruz. İlkokul ve ortaokul konusunda sorunlar yaşıyoruz. Mahallemizde bulunan ortaokullardan biri İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürüldü. Çoğu veli çocuğunu buraya göndermek istemiyor. Mahallede bulunan iki ilkokuldan biri yıkıldı. Şuanda Ayşe-Mustafa Sevcan hem ilkokul hem de ortaokul görevini görüyor. Mahallemize bir tane de İmam Hatip Lisesi yapılıyor. Mahallemize bir ilkokul ve ortaokul istiyoruz. Mahallemizde bu okulların yapılması için gerekli alanlarda bulunuyor. Mahallemizin nüfusu çok olduğu için bu nüfusa göre çok az, okul sayısının arttırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
EMNİYET GASP OLAYLARINA ‘DUR’ DESİN
Asayiş olaylarına değinen Hortoğlu, “Mahallede asayiş olayları yönünde bazı sıkıntılar yaşanıyor. Parklarda uyuşturucu madde kullanan gençler bulunuyor. Bu noktada emniyet birimlerinin parklardaki güvenliği arttırmasını istiyorum. Aynı zamanda stüdyo dairelerin yoğun olduğu yerlerde de emniyet birimlerinin güvenlik önlemlerini arttırması gerekiyor. Mahallede çok sayıda öğrenci ikamet ediyor. Bu çocukların güvenliğine önem verilmeli. Tedaş’ın aydınlatma sistemiyle ilgili çalışma yapmamasından dolayı gasp ve kapkaç olayları yaşanıyor. Bazı gençlerin telefon ve çantaları kimliği belirsiz kişiler tarafından gasp ediliyor. Emniyetin mahallede yaşanan gasp olaylarına dur demesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
SON ÜÇ YILDA BİN CİVARINDA MÜLTECİ AİLE MAHALLEMİZDE İKAMET ETTİ
Mahallede son 3 yılda bine yakın Suriyeli ailenin mahalleye geldiğini ifade eden Hortoğlu, “Mahallemize taşınan mülteci aileleri belirlemek için kimlik fotokopilerinden oluşan bir dosya hazırladım. Bu dosyada 3 yılda mahallemize gelen mülteci ailelerin sayısının hemen hemen bin civarına yaklaştığını söyleyebilirim. Tabi bu mültecilerden geçici olarak kalanlar, bir süre sonra farklı mahallelere taşınanlar oldu” diye konuştu.
AYHAN DUMAN