Kültürel varlıklar anlamında önemli kentlerin arasında yer alan Kültür Yolu Gaziantep Kalesinin eşsiz güzelliğiyle birleştiğinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Fakat Kültür Yolu’nda akşam saatlerinde yaşanan sessizlik karşısında ise farklı görüşler var. Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, Kültür Yolu’nun akşam saatlerinde de canlılığını koruyabilmesi için bölgede yer alan müzelerin kapanış saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
KÜLTÜR YOLUNDA İŞYERLERİ ERKEN SAATTE KAPANIYOR
Gaziantep turizmi açısında önemli bir proje olarak görülen Kültür Yolu’nda akşam saatlerinde hayatın durduğuna dikkat çeken esnaf temsilcileri, “Kent turizmi açısında oldukça önemli olan Kültür Yolu’nda sosyal yaşam akşam saatlerinden itibaren duruyor. Dükkanlarımızı erken saatte kapatmak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştular. Gaziantep’in önemli turistik noktalarının bulunduğu Kültür Yolu’nda akşam saatlerinde başlayan durgunluk göze çarpıyor. Türkiye’nin birçok noktasında Turistik alanların gece yarılarına kadar insan kabalığı ile dolup taştığını söyleyen esnaflar, Kültür Yolu’nda çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ettiler. Kültür Yolu denince akla trafiğe kapalı olan ve turistlere hitap eden bir alanın geldiğini belirten esnaflar, “Kültür Yolu’nun turistlerin uğrak noktası olan, etkinliklere sahip bir yol olması gerekiyor. Bunu Türkiye’de Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi gibi örneklerde görebiliyoruz. Kültür Yolu olarak adlandırılan bölgenin en canlı olması gerektiği zaman diliminde hiçbir hareketlilik olmuyor. Esnaflar akşam saat 6’dan sonra dükkanlarını kapatıp gidiyorlar. Kültür Yolu’nda çeşitli etkinlikler düzenlenerek yolun canlandırılması gerekiyor” diye konuştular.
“BÖLGENİN HER SAATTE CANLI OLMASINI İSTİYORUZ”
Gaziantep Kültür Yolu’nun İstanbul’daki İstiklal Caddesi veya Taksim Meydanı gibi olması gerektiğini söyleyen Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, “Benim görüşüm Kültür Yolu’nun tamamen trafiğe kapatılmasıdır. Cadde turistler için elverişli alanlarla donatılır ve yaya trafiğine uygun hale getirilirse yerli ve yabancı turistlerin Kültür Yolu’na daha çok ilgi göstereceğini düşünüyorum. Sadece akşam saatlerinde değil gündüz saatlerinde de hareketlilik olmuyor. Kültür Yolu düzenlenerek 24 saat canlı olan işlek bir alan haline getirilebilir” diye konuştu.
“KÜLTÜR YOLU TRAFİĞE KAPATILMALI”
Kültür Yolu’nda turistlerin ilgisini çeken mekanlar açılmasının önemli olduğunu belirten Mehmet Söken, “Çevredeki dükkanların ve yolun süslenerek düzenlenmesi gerekiyor. Yoğun trafiğin bulunduğu Kültür Yolu’nda park yeri sorunları yaşanıyor. Araçları ile Gaziantep’e gelen yerli turistler, park yeri bulmakta problem yaşıyorlar. Bana göre Kültür Yolu, trafiğe kapatılarak çevre düzenlemesi yapılmalı. Turistlerin soluklanabileceği ve ihtiyaçlarını giderebileceği mekanlar yapılmalı. Bunun için pasajların, üst katlarına restoran ve kafe yapılabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“TURİSTLERİN ZAMAN GEÇİREBİLECEKLERİ ALANLAR SINIRLI”
Otopark sorunlarının turistleri olumsuz etkilediğini ifade eden Ayşe Güngör, “Gelen turistlerin araçlarını park edebileceği alanlar sorunlu bulunuyor. Turistlerin zaman geçirebilecekleri alanlar sınırlı sayıda yer alıyor. Öncelik olarak bu alanların sayısı arttırılmalı ve otopark sorunları giderilmeli. Kullanmayan eski binalar, otopark olarak kullanılabilir. Kültür Yolu’ndaki esnafın sorunları böylelikle azalmış olur” diye konuştu.
“DÜKKANLAR ERKEN SAATLERDE KAPANIYOR”
Akşam saatlerinde Kültür Yolu’nda hayat duruyor diyen Mehmet Beyaz, “Esnafların bu konuda teşvik edilmesi gerekiyor. Akşam dükkanlar erken saatlerde kapandığı için turistler bölgeye gelmiyorlar. Gaziantep’teki turist yoğunluğu her geçen yıl azalıyor. Bu yoğunluğun arttırılması için kültürel alanları destekleyecek sosyal mekanların yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“ESNAFLAR GEÇ SAATLERE KADAR TURİSTLERE HİZMET VERMELİ”
Esnafların erken saatlerde dükkanlarını kapatmaması gerektiğini ifade eden Emre Kayabaş, “Gaziantepli esnaflar, tatil beldelerinde olduğu gibi gece geç saatlere kadar hizmet vermeli. Çünkü Gaziantep’te yaz aylarında hava sıcaklıkları yüksek olduğu için vatandaşlar, akşam saatlerinde gezmeyi tercih ediyorlar. Akşam ise dükkanlar kapalı olduğu için geziler yarım kalıyor. Bana göre esnaflar, tatil yerlerinde olduğu gibi öğle saatlerinde işe başlayıp gece geç saatlere kadar turistlere hizmet vermeliler. Bu sayede işlerin daha verimli ve canlı olacağını düşünüyorum. Kültür Yolu’nun İstanbul’daki Taksim Meydanı gibi trafiğe kapalı olması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. Kültür Yolu’nda gecenin ilerleyen saatlerinde de canlı olması gerektiğini belirten Kasım Kaygusuz, “Öncelikle esnafları bu karar doğrultusunda teşvik edilmesi gerekiyor. En azında esnafın belirli bir kısmının açık olması, Kültür Yolu’ndaki canlılığı arttıracaktır. Bu nedenle ortak bir payda da buluşulması gerekiyor. Tabi gece geç saatlere kadar hizmet veren esnafın ve alışveriş yapan turistlerin güvenlikleri sağlanmalı. Böyle olursa diğer esnaflarda gece geç saatlere kadar hizmet vermeye başlayacaklardır. Konuyla ilgili turistlerin kaldıkları otellere ve gezdikleri yerlere tanıtıcı broşürler hazırlanmalı. Bunun yanında sosyal faaliyet gösteren mekanların arttırılarak turistlerin dinleneceği alanların sayısı arttırılmalı” diye konuştu.