?>

"KUTNU KENTİN MARKASI OLSUN"

Gaziantep’e özgü dünyaca ünlü kutnu kumaşı dokumacılığı, bir elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar ustanın ellerinde yaşam buluyor.

Manşet - 9 yıl önce

Gaziantep’e özgü dünyaca ünlü kutnu kumaşı dokumacılığı, bir elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar ustanın ellerinde yaşam buluyor.

Gaziantep Kutnu-Der Başkanı Emre Latifoğlu, özellikle son dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile diğer önemli isimlerin kutnu kumaşının dünya genelinde hak ettiği yere gelebilmesi için önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Latifoğlu, kenti yönetenlerin sadece kendilerinin yer alacağı güzel bir çarşı projesine imza atmasını istediler. Çarşı projesinin kendileri tarafından hazırlandığına dikkat çeken Latifoğlu, Fatma Şahin ve diğer yetkililere bu yönde atacakları adımlardan dolayı şimdiden teşekkür etti.

“SADECE BİZİM YER ALACAĞIMIZ BİR ÇARŞI İSTİYORUZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in kutnu kumaşının sadece ülkemizde değil dünya genelinde hak ettiği değere sahip olabilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirten Gaziantep Kutnu-Der Başkanı Emre Latifoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Mozaik Müzesi’nde yapılan ve kutnu kumaşından yapılan elbiselerin yer aldığı defile bizleri olduğu kadar katılımcıların tamamını büyüledi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in önderliğinde düzenlenen bu defilenin benzerlerini yakın zamanda görmek istiyoruz. Kutnu kumaşından yapılan elbiselerin sergilendiği defileler dünyanın farklı noktalarında zaman zaman yapılıyor. Kutnu kumaşına sadece Büyükşehir Belediyemiz değil çok sayıda kurum değer vermeye başladılar. Kutnu kumaşının tescil altına alınması için GSO Başkanımız Adil Konukoğlu beyin çalışmaları da takdire şayandır. İşte tamda bu zamanda sadece kutnu kumaşı ustalarımızın ve satıcılarının yer alacağı bize özgü bir çarşının bir an önce yapılmasını istiyoruz. Şayet yapımı için karar adımı atılırsa çarşı ile ilgili yer ve yapımı konusunda ki tüm projelerimizi hazırladık” diye konuştu.

“BİR ELİN PARMAKLARI KADARIZ”

Gaziantep’te dokunan, aynı zamanda daha önceleri Anadolu’da alımlı giyinmek isteyenlerin hayallerini süsleyen kutnu kumaşı, tarihe karışıyor. Gaziantep’e has kutnu kumaşı dokumacılığını yapan ustaların sayısı ise bir elin parmaklarının sayısını geçemeyecek kadar azalmış durumda. Kutnu kumaşının eskiden saraylarda padişah kumaşı olarak da tanındığını, aynı zamanda eskiden çok önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyleyen, kutnu kumaşının en genç ustası Emre Latifoğlu, “Mesleğimiz son demlerini yaşıyor. Bu durum bizi çok üzüyor ” dedi.

“SAHİP ÇIKILMASI BİZLERİ SEVİNDİRDİ”

Dünyaca ünlü el dokuması kutnu kumaşının Gaziantep’in bir sanatı olduğunu dile getiren Emre Latifoğlu, bu mesleğin artık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer aldığını belirtti. Kutnu kumaşının üretimi her geçen gün düştüğü için üzüldüğünü belirten 31 yaşındaki kutnu ustası Emre Latifoğlu, “Çünkü, günümüzde her geçen gün kutnu kumaşı dokumacılığı azalmaktadır. İmalatçı sayısı, beş parmağın beşini geçmez. Kutnu dokumacılığı, yüzyıllarca sadece Gaziantep’te dokunarak, imal edilen bir dokuma türüdür. Kutnu dokumacılığı, Osmanlı tarihinden beri günümüze kadar gelmiştir. Çok önemli bir şekilde, sultanların kaftanları, elbiseleri vs. birçok yerde kutnu kumaşı kullanılmıştır. Kutnu kumaşının özelliği, sadece bu bölgelerde imal edilmesidir. Aynı zamanda, kutnu kumaşının üretiminde en az 5 farklı ustanın bir araya gelerek, üretim yapması ve kutnunun içerisinde kimyasal ve sentetik hiçbir madde olamadığından çok sağlıklı ve sıhhi bir kumaş olması kutnuya değer katmaktadır. Günümüzde, halfa ve çırak ilişkisi bitmiş olmasından dolayı, küçük yaşta çocukların okula gitmiş olmasından dolayı atölyemizde çalıştıracak, çırak ve halfa bulamadığımızdan dolayı, şu an yaş ortalaması çok yüksek bir vaziyette kutnu dokumacılığı yapılmaktadır. Yani önümüzde çok uzun bir süreç yok. Önümüzde yetişecek nesillere, kutnu dokumacılığını anlatıp, kutnu kumaşının üretimini sağlamamız gerekir. Ama maalesef günümüzde bu işi yapacak çırak, halfa ve gönüllü insan bulamıyoruz. Üretim her geçen gün düşüyor. Kutnu kumaşı dokumacılığı, Gaziantep’te unutulmuş el sanatı olarak geçiyor. Bu durum bizi çok üzüyor. Çok değil yakın bir zamandan kutnu kumaşı sanatı unutulmuş bir sanat olarak tarihe karışacak. Bundan dolayı çok mustaribiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in son dönemde kutnu kumaşına yönelik ortaya koyduğu iyi niyet bizleri sevindiriyor” şeklinde konuştu.

 !#**g98&in=false**#! 

KUTNU KUMAŞINA İLGİ ARTIYOR

Kutnu kumaşı dikiminin de öğretildiği atölyede üretilen beğenilen modellerle, kutnu kumaşı yeniden ilgi görmeye başladı. Modacılar tarafından özel olarak hazırlanan tasarımların, bölgedeki ev hanımlarının da arasında bulunduğu atölyedeki kadınlar tarafından dikildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi Tasarım Mağazası ve Atölyesi Koordinatörü Mehmet Ali Aktop, bitmek üzere olan kutnu kumaşına rağbetin yeniden arttırılmaya başlandığını kaydetti. Aktop, “Piyasada 2 veya 3 usta kalmıştı ve kumaş çok fazla talep görmüyor. Ama şu anda kumaş yetişmiyor. Bu işi bırakmış ustalarımızı tekrardan işe döndürdük. Kumaş üretimine başladılar. Atölyemizde kutnu kumaşı üzerinden bütün tasarımlarımızı kendimiz yapıyoruz. Tasarımlarımız özel yani Türkiye’de iki veya üç adet üretiliyor. Bunlar bitince farklı tasarımlar yapılıyor. O ürün sadece kendinden olsun isteyen misafirleriz özellikle burayı tercih ediyor” dedi. Yurt içi ve yurt dışından yoğun talep aldıklarını, yabancı turistlerin el emeği ürünlere çok önem verdiğini anlatan Aktop, taleplerin ise özellikle Amerika, İngiltere, Macaristan ve Fransa’dan geldiğini kaydetti.

 !#**v22&pl=true**#! 

SEKTÖR YENİDEN CANLANIYOR

Tasarım mağazasının çevre esnafına da canlılık getirdiğini vurgulayan Aktop, “Biz ayda yaklaşık 6 bin civarında kutnu kumaşı kullanıyoruz. Daha önce bu miktar bir yıl içerisinde gerçekleşiyordu. Niyetimiz kutnu kumaşı, bakır ve ölmeye yüz tutmuş sektörleri canlandırmak. Hem esnafımızı hem de Gaziantep’e bu kumaşı kalıcı olarak yerleştirmek istiyoruz. Çünkü kutnu kumaşı yaklaşık 2 bin yıllık bir tarihe sahip. Ayrıca bu kumaş sadece Gaziantep’te üretiliyor” diye konuştu.

 

Haftanın Öne Çıkanları

"Çalışmalar yarım kaldı"

2016-01-21 13:18 - Mobil

“Çözüm bulunamıyor”

2016-01-19 14:29 - Mobil

Şehitkamil, şifa dağıtan Sülüklü Gölünü onardı

2016-01-20 09:01 - Mobil

Mustafa Koç dedesi Vehbi Koç’un yanına defnedildi

2016-01-24 11:43 - Gündem

Fuat Şimşek adına ortaokul inşa edilecek

2016-01-24 10:57 - Gündem

"KUTNU KENTİN MARKASI OLSUN"

2016-01-24 17:13 - Manşet

Köstebekgiller Sanko Park’a geliyor

2016-01-22 06:23 - Yaşam

Kalp krizinden ölen ünlüler

2016-01-21 09:16 - Yaşam

Gaziantep meteoroloji radarı test yayınlarına başladı

2016-01-19 09:12 - Gündem

Uçak Kazaları Artık Can Almayacak!

2016-01-20 13:13 - Dünya

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Gaziantep Kent Konseyi'nden KADES İçin Farkındalık Toplantısı

22:45 - Özel Haber

KADEM’den “Şiddete Seyirci Kalma” Çağrısı

22:09 - Özel Haber

Av. Sidal Öztürkmen’den Kadın Hakları Üzerine Önemli Sunum

11:18 - Özel Haber

Öğretmenlerden Unutulmaz 24 Kasım Kutlaması

10:25 - Genel

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam