Gastronomi dalında UNESCO’nun, Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan Gaziantep’in mutfak kültürünün vazgeçilmez unsurlarının başında gelen lahmacunda, yerli ve yabancı ziyaretlerin en çok rağbet gösterdiği yemek oldu.
YABANCILARI PİZZADAN VAZGEÇİREN LEZZET
Et, sebze, baharat ve ekmekten oluşan lahmacun, lezzetinin yanı sıra AB’ye uyum yasaları kapsamında besin değerinin daha da artması nedeniyle severek tüketiliyor. Lezzeti ile sık sık tüketilen lahmacun, dünyadaki fast food yiyecekler arasında en sağlıklısı olarak görülüyor. Dünyanın farklı ülkelerinde de Türk pizzası, Türklerin fast foodu olarak da adlandırılan lahmacunun, Gaziantep mutfağında ise ayrı önemi bulunuyor. Ünlü yemek ustaları, lahmacunun Gaziantep için gastronomi alanında en büyük silah olduğunu değerlendiriyor. Gaziantepli 25 yıllık lahmacuncu Mehmet Şebci, Kültür Yolu’nu ziyaret edenlerin önemli bölümünün lahmacun lezzetini tattığını söyledi.
GASTRONOMİ ALANINDA ÖNEMLİ BİR SİLAH
Mehmet Şebci, lahmacunun gastronomi alanındaki en güçlü silahlardan birisi olduğunu söyledi. Gaziantep mutfak kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan lahmacunun aynı zamanda gastronominin jokeri olduğunu da ifade eden Şebci, “Bir çok ülkede Türk pizzası olarak bilinen lahmacun çok sağlıklı bir yemektir” dedi. Tarihi Kültür Yolu’nda, lahmacunun ve yöresel yemeklerin bütün çeşitlerini sunduklarını belirten Mehmet Şebci, iyi bir lahmacun için, lahmacun harcının özenle seçilmiş et, taze sebze ve baharatlarla standartlarına uygun bir şekilde hazırlanması ve fırında lahmacunu pişiren ustaların maharetli olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Şebci, Türk mutfak kültüründe lahmacunun önemli bir yer tuttuğunu ve özellikle Gaziantep ve bölgede gerek restoranlarda gerekse evlerde lahmacun yemenin önemli bir kültür olduğunu ifade ederek, “Gaziantep zengin mutfağı ile tüm dünyada tanınan bir şehir. Bu mutfak kültürünün en önemli unsurlarından biri de lahmacundur” diye konuştu.
SAĞLIK İÇİN DE HER ZAMAN LAHMACUN
Lahmacunun sağlıklı beslenmede önemli rol oynadığını belirten şefler, TSE’nin belirlediği standartlardan sonra bir lahmacunun yüzde 30’unun kırmızı et, yüzde 70’inin de sebzeden oluştuğunu hatırlattı. Mehmet Şebci, “Binlerce yıllık bilgi ve kültür birikiminin ürünü olan lahmacuna TSE’nin bir standart getirmesi elbette lahmacun severlerin bu yemeği Türkiye’nin her yerinde aynı standartta yemesini sağladı. Gaziantep lahmacunun başkentidir. Biz, konuklarımıza lahmacun ve yöresel kebapların tüm çeşitlerini sunmaktayız” dedi.
HER DAMAK TADINA UYGUN LAHMACUN
Gaziantep genelinde soğanlı ve sebzeli lahmacunun sevilerek tüketildiğini ifade eden Mehmet Şebci, lahmacun diyeti başta olmak üzere tavuklu, pastırmalı, mantarlı gibi birçok çeşidin üretildiğini sözlerine ekledi. Şebci, en yaygın olarak tercih edilenin ise Gaziantep lahmacunu olduğunu söyledi. Gaziantep lahmacununun ise soğanlı ve sebzeli olarak bilindiğini hatırlatan Şebci, hamur üzerinde yer alan besin değeri yüksek lahmacun harcının ise sebzelerle ve etle elde edildiğine dikkat çekti. Şebci, kullanılan baharatların da sağlık açısından önemli faydaları olan baharatlardan seçildiğini sözlerine ekledi.