Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliğindeki "Çocuk İşçiliği Programı" kapsamında yürütülen "Çocuk Hakları ve İş İlkeleri" projesiyle ilgili bilgilendirme toplantısı Gaziantep’te düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çocuk işçiliği ve çocuk işçi çalıştıran işletmelerin dikkat etmeleri gereken konular tartışıldı.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE ANLATILDI
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, proje kapsamındaki eğitimlerin ilkinin başladığını belirterek, mesleki eğitimlere önem verilmesi gerektiğini söyledi. Çocuk işçiliğiyle mücadelede, iş yerleri ve işverenlerin, konunun doğrudan tarafı olmaları bakımından kilit role sahip olduklarını ifade eden Küsbeoğlu, “TESK, birlikler, odalar ve üye iş yerleri, programın doğrudan hedef gruplarından birisidir. İş yerlerinde 18 yaşın altındaki çocuk ve gençlere pratik meslek eğitimi verilmektedir. Okulda verilen mesleki eğitimin tamamlayıcısı olarak iş yerlerinde sunulan pratik eğitimin esas ve usulleri, iki temel yasa ile belirlenmiştir. TESK, geleceğin kalifiye iş gücünü yetiştirmek amacıyla çocuk ve gençlere, işletmelerde pratik eğitim verilmesi konusuna, kendi kuruluş kanununda yer veren tek meslek kuruluşudur” şeklinde konuştu.
MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, proje kapsamında, Gaziantep başta olmak üzere Ankara, Şanlıurfa, Adana, Hatay, Mersin, Malatya, İzmir, Manisa ve Ordu esnaf ve sanatkarlar odaları birlikleri tarafından, çocuk işçiliği konusunda farkındalık artırma ve kurumsal kapasite geliştirme faaliyetleri gerçekleştirileceğini dile getirerek, "Mesleki eğitim merkezlerimizde, üyemiz esnaf ve sanatkarların işletmelerinde uygulanan mesleki eğitim programlarının, ilimiz ve ülkemiz yararına en verimli şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla, proje uygulamalarına başlanmış bulunuyor. Hayırlı olmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.
“SOKAKTA MENDİL SATAN ÇOCUKLARI DA KONUŞALIM”
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Şekerciler Odası Başkanı Settar Kıratlı, toplantının soru-cevap bölümünde bir konuşma yaptı. Konuşmasında sokakta mendil satan çocukları dile getiren Kıratlı, “Gaziantep’te değil ülkenin her tarafında kavşaklarda ve caddelerde mendil satan çocukları görüyoruz. Bu çocuklarda çalışan çocuklar, sadece işletmelerde değil bu şekilde sokaklarda güvensiz bir şekilde çalışan çocuklarda var. Peki bu çocuklar için neler yapılacak?” şeklinde konuştu. Kıratlı bu sorusu karşısında ise TESK Proje Koordinatör Yardımcısı Mehmet Güven, bu konuda saha çalışmalarının yürütüldüğüne dikkat çekti. Yapılan konuşmaların ardından ise programa katılan meslek odaları başkanlarına teşekkür sertifikası verildi.
Özel bir otelde düzenlenen toplantıya Gaziantep Vali Yardımcısı Alaaddin Serdar Polat ve birliğe bağlı odaların başkanları katıldı. Konuşmaların ardından TESK Proje Koordinatör Yardımcısı Mehmet Güven ve uzman eğitmen İzzet Çevik katılımcıları bilgilendirdi.