Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan düzenlediği basın toplantısında kentte işyeri açan Suriyeli esnafların kayıt altına alınması gerektiğini dile getirdi. Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı yerel yönetimlerin vatandaşları bilgilendirmeye yönelik daha aktif çalışma sürdürmesi gerektiğini dile getiren Taşdoğan, uyarılarda bulundu.
“SURİYELİ ESNAFA YÖNELİK DENETİMLERİN ARTIRILMASI LAZIM”
MHP İl Başkanı Taşdoğan kentte işyeri açan Suriyeli sığınmacılara yönelik denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Suriyeli misafirler, izinsiz bir şekilde ne oda kaydı, ne de ticaret sicil kaydı yaptırarak, berber dükkanı açmaları ve her geçen gün bu sayının artmasıdır. Esnafımız bu konudan son derece muzdariptir. Bizim esnafımız vergilerini ödüyorlar. Denetimlerden geçiyorlar ve dükkan açabilmek için çeşitli izinler alıyorlar. Fakat Suriyeliler ’de bu durum daha da basit, sadece dükkanı kiralıyorlar ve hiçbir izin almadan işletmeye başlıyorlar. Aldığımız bilgilere göre 138 tane kayıt dışı Suriyeli berber bulunuyor. Odanın yaptığı denetimlerde ise hijyen konusunda ciddi bir risk var. Hatta dükkanların içlerinde başka ticari işlerde yapıyorlar. Bu Suriyeli berberlerin denetimleri gerekli kuruluşlar tarafından yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Denetim ve ruhsat işlemleri birimlerini göreve çağırıyoruz” dedi.
ZEHİRLENMELERE KARŞI VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLMELİ”
Taşdoğan sözlerine şu şekilde devam etti;“Bir diğer husus ise kış aylarının gelmesiyle yaşanabilecek olası karbonmonoksit zehirlenmeleridir, daha anlaşılır bir dille soba zehirlenmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabiliyor. Her yıl ülkemizde ve özellikle şehrimizde soba zehirlenmelerinden kaynaklanan onlarca ölüm vakası ile ocaklarımız sönmektedir. Arkasında yüzlerce yetim öksüz, engelli ve acı bırakmaktadır. Bu tür vakalarla karşı karşıya kalmamak için çeşitli önerilerimiz bulunmaktadır. Öncelikler vatandaşlarımız soba, baca, şofben ve doğal gaz ile ilgili gerekli temizlik işlemlerini yaptırmalıdır. Belediyelere ise bu konuda çok iş düşmektedir. Öncelikle Karbonmonoksit dedektörü dağıtımı yapılmalı ve bu dağıtımlar her mahallede her haneye ulaşılacak şekilde organize edilmelidir. Ekipler kurulmalı ve vatandaşlarımız bu konuda gerekirse ayaklarına kadar gidilip bilinçlendirilmelidir. Bacalara rüzgar gülü denen basit aparatın taktırılması, takılmasının tavsiye edilmesi ve hatta belediyelerimizce ücretsiz takılması sağlanmalıdır.”