AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel, Gaziantep’in kurtuluş kurtuluş yıl dönümünü kutladı.
Milletvekili Yüksel yayımladığı mesajında, ‘‘ Gaziantep Halep’e bağlı bir sancak iken 1. dünya savaşı sonrası İngilizler tarafından işgal edilir. 1918 Eylülünde İngilizlerin Musul’dan "nezaret hakkı" ile vazgeçmeleri üzerine boşaltılır. Bunun ardından 1919 da Fransızlar şehri işgal eder ve 1 Nisan 1919 da başlayan Antep savunması 11 ay sürer.
Fransızlardan önce gelen İngilizler şehirdeki tüm silahları, soğan bıçağı dahi her şeyi toplamıştır. Bu yüzden direniş için büyük bir silah sıkıntısı vardır. Patlamış bombalardan, boş mermi kovanlarından, barut, teneke gibi maddelerden silah yapılmıştır. Düşmanın tank ve bombalarına karşın, bir müzeden yağma edilmiş eski silahlarla direnmeye çalışılır. Akıllara, " şu ramazan topu işe yaramaz mı ? " sorusu gelir çaresizlikten. Yarar elbet, hemen iki tekerlek, bir fitil, namluya göre bir ağaç oyulur ve ona göre bir gülle yerleştirilir ve savunmada kullanılır. Bu topu daha sonra şehri işgal eden Fransızlar Paris’e gönderirler.
Belki de Almanların 42’lik toplarına yenilmedikleri halde bu topun karsısında yasadıkları çaresizliği yok etmek için götürdü o topu Fransızlar Antep savulmasında düşmandan çok Antepliyi açlık vurur. Siperlerin gerisine atılan hayvan leşlerinin yenildiği rivayet edilir. Yenebilecek tek şey zehirli zerdalidir o an. Belki zehri gider diye ıslatıp yerler, ancak zehir gitmez ve zehirlenirler. Daha sonra "zehirlene zehirlene alışırız derler" ve alışırlar. Belki de şehrin dünyanın bir numara mutfağı olmasına neden olan bu çekilen sıkıntılardır. Belki yaşanan onca acı, Anteplinin dünyanın en güzel tatlılarını yapmasıyla bir ilişkisi vardır. Birçok kahramanı vardır bu savunmanın. Şahinbey, Şehitkamil, Karayılan ve bir sürü isimsiz kahraman gibi. Antepli Şahin’in Fransız garnizon komutanına yazdığı mektubun sonu şu cümlelerle biter, Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresinde bir damla Türk kanı karışıktır. Her bucağında bir atanın mezarı vardır.
Sade siz değil, bütün dünya bir araya gelse bizi bu topraklardan ayıramaz. Siz hiç ömrünüzde Türk esir yasamaz diye duymadınız mı? Namus ve hürriyet için ölüme atılmak ise bize ağustos sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir. Sizler canı kıymetli insanlarsınız. Çatmayın bize. Bir an evvel topraklarımızdan savuşup gidin. Yoksa kıyarız canınıza 21 Şubat 1920 / Antepli Şahin Bu mektup, tarihimizin şeref belgeleri arasındadır. Onun içindir ki, Mustafa Kemal Atatürk; " Ben Gazianteplilerin nasıl gözlerinden öpmem ki, Onlar Antep’i kurtardıkları gibi, Türkiye’yi de kurtardılar." "Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler" demiştir.
11 ay aç, susuz ve başlarına yağan mermilere karşın, yaptığı destansı bağımsızlık savaşını, son Fransız askerinin de Antep’i terk etmesiyle son bulmuştur. Kendi imkanlarıyla 11 ay kendini savunabilmiş ve 6317 evladını şehit vermiş, Milli Mücadelenin en şanlı, en şerefli, en onurlu bir şekilde yaşandığı bir memleketin evladı olmaktan ve vekaletini taşımaktan onur ve gurur duyuyorum. Onuru ve namusu için kendini feda eden 6 bin 317 şehidi saygıyla, minnetle anıyorum. Kutlu olsun kurtuluşun Gazişehir’’ ifadelerini kullandı.