Ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak geçici olarak ülkemize yerleşen on binlerce Suriyeli vatandaşın kentimizde geçici yerleşme süreci devam ederken bazı mahalle muhtarlarının Suriyeli sığınmacılardan mühür ve evrak adı altında normalde alınması gereken ücretten daha fazlasını aldığı iddia edildi. Çaresiz Suriyeli vatandaşların ise geçici ikametgâh belgesi ve Göç İdaresi’nden alacakları geçici tanıtım kimlikleri için bazı uyanık mahalle muhtarlarına boyun eğdikleri dile getirildi. Bazı muhtarların emekli maaşı, muhtar maaşı ve mühür parasıyla birlikte aylık geliri ortalama milletvekili maaşına yaklaşıyor.
NEYİNİZ EKSİK KAMUOYU MERAK EDİYOR
Köy ve mahalle muhtarlarının resmi evraklarda mühür parası alma hakkı bulunuyor. Ortalama 5 lira olan mühür ücretinin bazı muhtarlar tarafından 10 ve üzerinde aldığı iddialar arasında yer alıyor. Bu konuda uyanık olan bazı mahalle ve köy muhtarlarının mühür parası olarak özellikle Suriyeli mağdurlardan daha fazla aldığı ise işin korkunç yüzü olarak gösteriliyor. Diğer yandan ise mühür ücretini bırakın almayı mağdur vatandaşlara yardım eden köy ve mahalle muhtarlarının da ye aldığı dile getiriliyor. Son yıllarda sosyal ve ücret alacakları iyileştirilerek zirve yapılan mahalle ve köy muhtarlarının geldiği nokta 15 yıl öncesine kadar oldukça iyi bir noktaya geldi. Buna rağmen özellikle mağdur vatandaşlardan imza ve mühür parasını alması gerektiği rakamdan daha yüksek alan mahalle ve köy muhtarlarının tespit edilerek uyarılmaları isteniyor. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, önceki yıllarda Gaziantep’i ziyaretinde mühür parasının kalkmasını istemişti. Özünal, mühür parasının doğru olmadığını her platformda dile getirmişti.
MAHALLE VE KÖY MUHTARLARI NE KADAR MAAŞ ALIYOR?
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan köy ve mahalle muhtarlarının aldığı maaşa ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor;“Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 14.750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Muhtar ödeneği, her ayın on beşinci günü il özel idareleri tarafından ilgililere peşin olarak ödenir. Buna göre muhtar maaşları 14.750 - 0,102706 = 1.514,91 Bu tutardan binde 7,59 damga vergisi kesildiğinde = 11,49. Muhtarlara ödenecek net maaş ise 1.503 TL olacaktır.”