Mimarlara Yüklenen Sorumluluklar Tartışıldı
Son dönemde yaşanan otel yangınından Konya’da çöken binaya kadar birçok olayın ele alındığı toplantıda, yaklaşan 6 Şubat depremlerinin yıldönümü öncesinde hukuki süreçler detaylı şekilde değerlendirildi. Özellikle proje ve uygulama aşamalarında mimarlara yüklenen sorumlulukların adaletli bir şekilde ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
Büyükuncu: “50 Yıllık Yasalar Günümüzde Yetersiz”
Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Büyükuncu, Türkiye genelinde ekonomik ömrünü tamamlamış binlerce ruhsatlı ve ruhsatsız yapının yerinde dönüşümünün sağlanması gerektiğini belirtti. 1975 yılından bu yana yürürlükte olan yasal düzenlemelerin günümüz afet koşullarında yetersiz kaldığını ifade eden Büyükuncu, bilirkişi raporlarının sadece tek bir üniversiteden istenmesine de tepki gösterdi.
“Süreçte hatası, kusuru olan elbette cezalandırılmalı, ancak hatalı bilirkişi raporları nedeniyle meslektaşlarımızın haksız yere ceza almasına sessiz kalamayız” diyen Büyükuncu, adalet mekanizmasının herkes için adil çalıştırılmasının önemine dikkat çekti.
“Proje Adam Öldürmez, Sebebiyet Vermez”
Mimari projelerin “Fikir ve Sanat Eseri” kapsamında olduğunu hatırlatan Büyükuncu, mimarların projelerini yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde hazırladığını belirterek, “Kalem silah değildir. Proje adam öldürmez, sebebiyet vermez” ifadelerini kullandı.
Depremin 2. Yıldönümünde Geniş Kapsamlı Toplantı
Mimarlar Odası, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde “Mimarlık-Planlama-Afet Yönetimi” başlıklı ulusal çapta bir konferans düzenleyecek. TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi, şubeler ve Gaziantep Kent Konseyi iş birliğiyle yapılacak toplantıda, mimarların hukuki sorumlulukları bir kez daha kapsamlı şekilde ele alınacak. Büyükuncu, konferansta elde edilen verilerin kamuoyu ve yetkili mercilerle paylaşılacağını belirtti.