Gaziantep’in Şahinbey İlçesi sınırları içerisindeki Suyabatmaz Mahallesi Muhtarı Metin Ağalın, belediyelerin mahallelere yapacakları hizmetlerde kendilerinin de görüşlerinin alınmasını istedi.
Muhtar Ağalın, “Buraya bir hizmet veya yatırım yapılacak neredeyse en son bizim haberimiz oluyor, oysa ilgili belediyeler hangi mahalleye ne yapacaksa o kararları alma aşamasında muhtarı da bilgilendirse veya görüşünü alsa daha katılımcı bir belediyecilik olur. Bizim arkamızda bir parti yok, bizler mahallelinin oyları ile göreve geliyoruz, ama bizi belediye başkanlarımızın ve yöneticilerinin unutmasını istemiyoruz” dedi.
Bizim Mahalle-Şahinbey, Suyabatmaz MahallesiGaziantep Hakimiyet okurları ve Suyabatmaz Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Metin Ağalın’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ Mahallenin adı: Suyabatmaz Mahallenin ilçesi, ili:Şahinbey/Gaziantep Posta Kodu: 27010 Mahallenin nüfusu: 2.500 Mahallenin seçmeni: 500 Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 19 Mahallenin muhtarı: Metin Ağalın Muhtarların görüşleri alınmalıGaziantep’in eski yerleşim yerleri arasında yer alan Suyabatmaz Mahallesi’nde, Sokak Sağlıklılaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirten muhtar Metin Ağalın,” Mahallelerde yapılacak çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için muhtarların görüşleri alınmalı” diye konuştu.
Gaziantep’in eski yerleşim yerleri arasında yer alan Suyabatmaz Mahallesi, tarihi dokusu ile göz kamaştırıyor. Suyabatmaz Mahallesi muhtarlığı görevini uzun yıllardır yerine getirdiğini belirten Metin Ağalın,” Bu dönem benim muhtarlıktaki dördüncü dönemim olacak. Mahallemiz tarihi olarak çok eski bir mahalledir. Tabakhane mahallesinden semtimize gelen bir aile mahallemizin ve Şehreküstü semtinin temellerini uzun yıllar önce oluşturmuş” şeklinde konuştu. Şahinbey Mahallesinin daha önce Suyabatmaz mahallesine bağlı olduğunu ifade eden Ağalın,” Şahinbey Mahallesinin bizden ayrılmasıyla birlikte mahalle alanımızda bir daralma meydana geldi. Şuanda mahallemizin nüfusu 2 bin 500’dür. Seçmen sayımız ise 500 civarında bulunuyor. Ayrıca mahalle sınırları içerisinde 700 civarında Suriyeli mülteci yaşıyor” dedi. Mahalle sınırlarında üç cadde bulunduğunu belirten Ağalın,” İnönü, Şehitler ve Kozluca caddeleri ile birlikte 19 sokak mahallemiz sınırlarında yer alıyor” dedi. Suyabatmaz mahallesinin komşularını tanıtan Ağalın,” Komşu mahallelerimiz Daracık, Kozluca, Gündoğdu, Kepelek ve Boyacı mahalleleri sınırlarımızı oluşturuyorlar” ifadelerine yer verdi.
“AYDINLATMA SORUNLARI GİDERİLMELİ”Şahinbey Belediyesi tarafından Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarının Suyabatmaz Mahallesinde yapıldığını belirten Ağalın,” Sağlıklaştırma çalışmaları yapıldı ancak sokaklarda aydınlatma sorunları var. Aydınlatma direkleri birbirlerine çok yakın olarak yapıldığı için sıkıntıya neden oluyor. Belediyeye soruyoruz, sorunu müteahhide yönlendiriyor. Müteahhit ise Tedaş’a yönlendiriyor. Yani sorunu bir türlü çözemiyoruz. Belediye çalışma ekipleri mahalledeki çalışmalarını bitirmeden bu sorunu da bir an önce çözmelidir. Mahalle sakinlerinin daha fazla tepkisinin çekilmemesi adına bu sorun giderilmeli” diye konuştu.
“SOKAKLAR DAR OLDUĞU İÇİN DOĞAL GAZ GETİRİLEMİYOR”Sokakların dar olmasının sorunlara nende olduğunu dile getiren Ağalın,” Doğalgaz mahallemize getirilemiyor. Gaski ile daha önce sorunlar yaşadık ancak bu sorunlar büyük oranda çözümlendi. Sokaklardaki yollar eski karataşlarla döşendi. Taşların altına demirli betonlar döşenerek sağlam olması istendi ancak herhangi bir arıza durumunda döşenen beton kesilerek sorunun kaynağına iniliyor. Bu da sorunların çözümlenmesi için gereken sürenin uzamasına neden oluyor” ifadelerine yer verdi.
SOSYAL TESİS, OKUL VE SAĞLIK OCAĞI BULUNMUYOROkul, park ve sosyal tesis alanlarının mahallede bulunmadığını belirten Ağalın,” Muhtarlık bürosu da dâhil olmak üzere mahalle sınırlarımız içerisinde okul, park, sosyal tesis ve sağlık ocağı bulunmuyor. Mahalle yakınında bulunan Şeyh Fetullah parkı vatandaşların ihtiyaçların bir miktar karşılıyor olsa da mahallemiz sınırları içerisinde yer almıyor” dedi.
“ŞAHİNBEY BELEDİYESİNİN KEYFİ DAVRANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”Kendisinden önceki muhtarların kahvehanelerde muhtarlık yaptığını ifade eden Ağalın,” Kendi dükkânımı muhtarlık bürosu olarak kullanıyorum. Daha önceki muhtarlarımız, muhtarlık bürosu olmadığı için kahvehanelerde muhtarlık görevlerini sürdürüyorlardı. Muhtarlık bürolarını yapmak, belediyelerin asli görevi olmasına rağmen mahallemize muhtarlık bürosu tahsis edilmedi. Belediyelerin eksik gördüğü alanlarda talep olmaksızın muhtarlık bürolarını açması gerekiyor. Şeyh Fetullah parkı içerinse yapılan dükkanlar 5 yıldır boş duruyor. Buraya hem Suyabatmaz hem de Kepenek Mahalle muhtarlıkları için büro açılabilir. Bu konuda Şahinbey belediyesinin keyfi davrandığını düşünüyorum” diye konuştu.
“HAYAT GAYESİ TÜM İLİŞKİLERİN ÖNÜNDE”Mahallede eğitim seviyesinin giderek arttığını belirten Ağalın,” Çocuklarımız alacakları güzel eğitimlerle mahallemizin kültür seviyesine büyük katkıda bulunacaklardır. Mahallemizin eski sıcak komşuluk ilişkileri giderek azalsa da halen insanlar birbirlerini tanıyorlar. Hayat gayesi tüm ilişkilerin önüne geçti” diye konuştu. Mahallede genel olarak şehir dışından gelen insanların yaşadığını dile getiren Ağalın,” Gaziantep’in yerlisi olan kimselerin oranı mahallemizde gittikçe azalıyor. Daha çok şehir dışından mahallemize göç eden kimseler daha yoğunlukla bulunuyorlar. Aynı zamanda 700 kadar Suriyeli mülteci mahallemizde ikamet ediyor” diye konuştu.
“BELEDİYELER MUHTARLARIN FİKİRLERİNİ ALMADAN MAHALLELERDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORLAR”Belediyelerin mahallelerle ilgili yaptıkları çalışmalarda muhtarlarla görüş alışverişinde bulunması gerektiğine vurguda bulunan Ağalın,” Belediyeler muhtarların fikirlerini almadan mahallelerde çalışmalar yürütüyorlar. Bir mahalleyi muhtarından daha iyi kim tanıyabilir? Belediyelerin mahallelerde yapacakları projeleri hazırlarken, muhtarlarla da görüş alışverişinde bulunması gerekli” diye konuştu.