Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal hayata daha iyi adapte olmaları için 'Mutlu Kafe'de çalışan down sendromlu gençler, hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de çalışarak üretmenin keyfini yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından down sendromlu gençlerin sosyal hayata kazandırılması amacıyla Masal Park'ta açılan 'Mutlu Kafe' hizmete girdi.
BU KAFEDE ÇOCUKLAR ÇOK MUTLU
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından masal parkında açılan Mutlu Kafede tamamıyla down sendromlu çocuklar çalışıyor. Oldukça mutlu olduğu gözlenen down sendromlu çalışanlara vatandaşlar da ilgi gösteriyor. Down sendromlu çocukların sosyal hayata katılımı ve kendilerine güvenlerini kazanmaları amacıyla kurulan Mutlu Kafede, engelli çocuklar garsonluk yapıyor. Müşterilerle sohbet eden çocukların sosyal iletişimlerinin geliştiği gözlenirken, kafeye gelen müşterilerinde oldukça mutlu olduğu gözlendi. Kafede çalışan çocuklar ise, çok mutlu olduklarını belirterek, “Mutlu Kafede çalışmaya başladık, eskiden evde otururduk ve çok sıkılırdık, şimdi burada insanlara çay kahve yapıp veriyoruz. İnsanlar bize çok iyi ve sıcak davranıyor. Hem para kazanıyoruz hem de sosyalleşiyoruz” diye konuştu.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL BELEDİYECİLİKTE İYİ PROJELERE İMZA ATIYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açılışı bir süre önce gerçekleştirilen Mutlu Kafe’yle ilgili olarak, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yola çıkarken ‘herkes mutlu ve huzurlu olmadıkça bizler mutlu ve huzurlu olamayız. Toplumdaki engelli engelsiz tüm kardeşimizi kalkınmanın bir parçası yapacağız’ dedik. Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaparken özellikle engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmanın ne kadar zor olduğunu engelin elde, ayakta, gözde, kulakta olmadığını, engelin yaşarmayan gözde hissetmeyen kalpte, olmayan vicdanda olduğunu gördüm. Engelli tanımını değiştiriyoruz. Yüreğinde azıcık insan sevgisi varsa herkes bizim kardeşimizdir. Engellisiyle engelsiziyle hepiniz birinci derece vatandaşımızsınız. 16 yıl boyunca eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşılabilirlik adı altında dört ana konuda çok önemli çalışmalar yaptık. Engellilerle ilgili sorunları engellilerimize soruyoruz. Konuşmuyoruz onları dinliyoruz. Gönül adımları atıyoruz. Geldiğimiz noktada duramayız. Kendi kendimizi yenilememiz daha güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Özgür projeler çok önemli, engellilerle ilgili eğitim desteği sağlıkta dönüşüm, ama en önemlisi istihdam gençlerimizi istihdam sistemine katmamız lazım. Kafa zehir gibi azıcık elinde, kulağında, gözünde bir engel varsa onları dışlamaktansa bir uzvu zehir gibi çalışıyorsa o zenginliktir, diğer yönleri eksiklik değildir. Onların gücünü, gülümseyen yüzünü sistemin bir parçası haline getireceğiz” şeklinde konuştu.
TÜM DEZAVANTAJLI GRUPLARA DOKUNUYORUZ
Şahin Mutlu Kafe’nin bugün oldukça önemli başarılara imza attığına dikkat çekerek sözlerine şu şekilde devam etti;
“Engelli çocuk sahibi olan anne baba olmak çok zor, ben de bir anneyim ne kadar canınızın yandığını biliyorum. Sizin canınız yandıkça bizim canımız yanar. Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü birlikte korumalı işyeri sistemini kuruyoruz. Bakanlığım zamanda yasasını çıkardık ama uygulaması olmadı. Engelliler Daire Başkanlığını kuran ilk büyükşehir belediyesiyiz. Başına da bir engelli arkadaşımızı koyduk ve çözüm üreten bir başkanlık oldu. Korumalı işyeri sistemini Allah’ın izniyle ilk biz kuracağız. Bu sistem zihinsel engelliler için, down sendromlu yavrularımız için, otistik çocuklarımız için çok önemli. Hepsi bizim için bir güzellik ve zenginliktir. Azıcık dokundukça fırsat verince muhteşem işler ortaya çıkıyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz ve İŞKUR en büyük gücümüzdür. Topyekûn çok çalışarak toplumdaki tüm dezavantajlı gruplara dokunuyoruz. 2 milyon sağlıklı huzurlu, emniyette ve mutlu olmasını istiyoruz. Ümmet için millet için bu dalga dalga yayılmasını arzuluyoruz.”
SICAK İLİŞKİLER
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları'nda (GASMEK) aldıkları eğitimin ardından Mutlu Kafe'de çalışmaya başlayan down sendromlular, üstlerine düşen görevi eksiksiz bir şekilde yerine getiriyor. Toplum içinde kendilerine yer edinerek her geçen gün iletişimleri ve özgüvenleri artan gençler, müşterilerle sıcak ilişkiler kuruyor. Mutlu Kafe İdari Amiri ve Proje Koordinatörü Nilgün Yıldız, "Buraya down sendromlu bireylerin topluma eşit haklarla katılımlarını sağlamak için bir rehabilitasyon merkezi diyebiliriz. Aralarında konuşamayanlar bile vardı. Şimdi hepsi çok başarılı. 6 saat çalışıyorlar" diye konuştu.