Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamlar dolayısıyla işlerinin durma noktasına geldiğini dile getiren Gaziantep Servis İşletmeciler Odası Başkanı İsmet Özcan, zararına çalıştıklarını ve artık dayanacak güçlerinin kalmadığını dile getirdi. Akaryakıta art arda gelen zamların esnafı zor durumda bıraktığını belirten Özcan, akaryakıtta ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasını istedi.
"ESNAFIMIZ BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYOR"
"Akaryakıt zamları tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi bizim sektörümüzü daha çok fazla mağdur ediyor. Diğer sektörlerdeki esnaflarımız gelen zamları anında ürünlerine yansıtabiliyorlar. Fakat bizim böyle bir şansımız yok" şeklinde konuşan Gaziantep Servis İşletmeciler Odası Başkanı İsmet Özcan açıklamasını şu şekilde sürdürdü;"Bırakın servis ücretlerine zamları günlük yansıtmayı, yıldan yıla bile zor yansıtıyoruz. Ağustos ayında akaryakıt fiyatları yaklaşık 7 liraydı, şu anda ise 20 lirayı geçti. Akaryakıt fiyatlarına neredeyse yüzde 150 oranında zam geldi. Diğer sektörler gelen zamları anında ürünlerine yansıtabiliyor. Fakat bizim böyle bir şansımız da yok. Şu anda esnafımız gerçekten çok büyük bir sıkıntı içerisinde, artık okullar kapansa belki de memnun olacağız. Çünkü bizim zam yapma şansımız yok. Zam yapsak bile öğrenci tutma şansımız yok. Bir zam uygulamaya kalksak öğrencinin 2-3 tanesi servisle okula gidip gelmezse yine zararı edeceğiz. O yüzden çok zor bir durumdayız."
"ESNAFIMIZIN MADDİ OLARAK DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından özel halk otobüslerine verilen desteğin öğrenci servisi taşımacılığı yapan esnafada verilmesini isteyen Gaziantep Servis İşletmeciler Odası Başkanı İsmet Özcan açıklamasını şu şekilde sürdürdü;"En azından mazotta ÖTV ve KDV kaldırılsın. Özellikle KDV’nin kaldırılmasını istiyoruz. Ticari olan taşıcımalar için böyle bir uygulamanın yapılması gerekiyor. Yoksa her gün esnaf geriye gidiyor. Mağduriyetimiz sadece akaryakıt ile de sınırlı kalmıyor; bizim asıl giderlerimiz işçilik ve yedek parçadır. Yedek parça fiyatları çok yükseldi. Bir minibüsün motor tamiri 80 bin liradan başlıyor. Parça da bulamıyoruz. Bir arabanın bakımı 5 bin liradan başlıyor. Araçlarımıza bakım yaptırma şansımız inanın kalmadı. Akaryakıtın haricindeki diğer girdi maliyetleri bizi daha çok sıkıntıya koyuyor. Bin liraya aldığımız lastik 4 bin lira oldu. Artık ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Allah esnafın yardımcısı olsun. Önümüzü göremiyoruz. Akaryakıt fiyatları sabit kalmıyor. Bizim kurumlara verdiğimiz fiyat ile şu anki fiyatı arasında dağlar kadar fark var. Biz zam kararı aldığımızda mazot 7 liraydı, şu anda 20 liranın üzerinde. Zaten Türkiye'nin en ucuz taşımacılığını biz yapıyoruz. Buna rağmen şu anda öğrenci bulamıyoruz. Liselerde öğrenci kalmadı. Şu anda öğrenci servisleri büyük bir sıkıntı yaşıyor, Allah yardımcımız olsun."