Gaziantep genelinde bulunan bin 68 okuldan 895’inin Zorunlu Eğitim Hizmet (Doğu Görevi) kapsamına alınması kararını gazetemize değerlendiren Eğitim-Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanları, alınan karar ile birlikte Gaziantep eğitimindeki öğretmen açıklarının büyük oranda kapanacağını ifade ettiler.
Gaziantep’te bulunan 895 eğitim kurumunun Zorunlu Eğitim Hizmet alanına alınması kararına ilişkin Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, Eğitim-İş Gaziantep Şube Başkanı Halil Bostancı ve Türk Eğiti-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan gazetemize değerlendirmelerde bulundular. Gaziantep eğitiminde meydana gelen sorunların arttığını ifade eden sendika şube başkanları, alınan karar ile birlikte Gaziantep eğitiminde meydana gelen öğretmen açıklarının büyük oranda kapanacağını belirttiler. Gaziantep’in pek çok alanda başarılı bir kent olduğunu söyleyene sendika şube başkanları, “Gaziantep sanayisi, kültürü, turizmi ve tarihi ile Türkiye’nin önemli illerinden biri olarak göze çarpıyor. Ancak söz konusu eğitim olunca maalesef Gaziantep Türkiye sıralamasında çok geri sıralarda yer alıyor. Bizler bu tablodan büyük bir üzüntü duyuyoruz çünkü Gaziantep, sanayi, ticaret ve turizmde olduğu kadar eğitimde de Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olmalı” diye konuştular.
“GAZİANTEP EĞİTİMİ AÇISINDAN SEVİNDİRİCİ BİR KARAR”
2015 yılında Gaziantep genelinde bulunan 632 okulun zorunlu eğitim kapsamına alındığını hatırlatan Eğitim-İş Gaziantep Şube Başkanı Halil Bostancı, “Geçtiğimiz zorunlu eğitim kapsamına alınan 632 okulda ilçe ve köylerde bulunan okullar ağırlıktaydı. Merkez ilçelerimiz olan Şahinbey, Şehitkâmil ve Oğuzeli’nde yaklaşık olarak 35 kadar okul zorunlu eğitim kapsamına alınmıştı. Geçtiğimiz yıl Gaziantep genelinde bulunan birçok okulda öğretmen açıklarının olduğunu hep birilikte gördük. Bu noktada çalışma başlatan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Aralık ayında yapmış olduğu başvuru sonuçlandı. Gaziantep genelinde bulunan bin 68 okulda 895 tanesi zorunlu eğitim kapsamına alındı. Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa zorunlu eğitim kapsamına alındı ve buradaki öğretmen açığı alınan karar sonrasında kapandı. Zorunlu eğitim kararı sonrasında Gaziantep eğitimindeki öğretmen açıklarının kapanacağını düşünüyorum. Zorunlu eğitim kararının Gaziantep açısından sevindirici” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP’İN TERCİH EDİLEBİLİRLİĞİ ARTACAK”
Gaziantep genelinde derslik ve öğretmen sayısında açık olduğunu ifade eden Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “Gaziantep’te derslik sayısını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmasına rağmen kente gelen öğretmenleri tutamıyor. Hayat şartlarının pahalı olması ve İl Milli Eğitim’deki huzursuzluklar nedeniyle öğretmenler Gaziantep’te kalmak istemiyorlar. Gaziantep atamalarda yeterince tercih edilmediği için Gaziantep eğitimini aksak yapmakta. Okullardaki öğretmen ihtiyaçları ücretli öğretmenler vasıtası ile karşılanıyor. Gaziantep’te bazı illerin toplam illerin toplam öğretmen sayısı kadar ücretli öğretmen görev yapıyor. Gaziantep genelinde 4 bin 500 civarında ücretli öğretmenin görev yapması il eğitimi için vahim bir tablodur. Gaziantep 895 okulun Zorunlu eğitim alanı ilan edilmesiyle birlikte Gaziantep’teki ilgili okullarda görev yapan öğretmenler, zorunlu hizmetlerini de burada yapmış olacaklar. Zorunlu eğitim hizmeti kararıyla birlikte ilk öğretmen atamalarında, zorunlu hizmet atamalarında ve iller arası atamalarda Gaziantep’in daha fazla tercih edilmesini sağlayacaktır. Gaziantep’in tercih edilebilir bir hizmet bölgesi olmasıyla birlikte Gaziantep Eğitimi’ndeki öğretmen açığının da kapanacağını düşünüyorum” diye konuştu.
“GAZİANTEP GENELİNDEKİ TÜM OKULLAR ZORUNLU HİZMET KAPSAMINA ALINMALI”
Gaziantep’te bulunan tüm okulların zorunlu eğitime alınması gerektiğini belirten Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, “Gaziantep’teki eğitimde süren sorunlar gittikçe artıyor, özellikle Suriye’deki iç savaşın yoğunlaşmasıyla meydana gelen göç hareketi kentteki sosyal ve ekonomik ortamı etkiledi. Kentin sınırda bulunması, terör faaliyetleri ile birlikte anılması ve kentteki yaşamın pahal olması nedeniyle öğretmenler Gaziantep’te geçici olarak kalmayı planlıyorlar. Buda Gaziantep eğitiminin aksamasına neden oluyor. Gaziantep kapsamında alınan zorunlu eğitim hizmeti kararının yeterli olmadığını düşünüyoruz. Gaziantep genelinde tüm okullar zorunlu eğitim hizmet alanı ilan edilmeli. Ayrıca kentte öğretmen açıklarının büyük çoğunluğu kırsal kesimlerde yer alırken merkezi okullarda öğretmen sayısının fazla olduğunu görüyoruz. Bu durum eğitimdeki fırsat eşitliğinin ortadan kalkmasına neden oluyor. Merkezi okullarda öğretmenler daha iyi koşullarda çalışırken kırsal kesim olarak tabir edilen bölgelerdeki öğretmenler çok daha zor şartlar altında çalışıyorlar. Kırsal bölgelerde öğretmenlerin görev yapması için teşvik edilmeli. Biz eğitimciler olarak 895 okulun zorunlu eğitim hizmet alanına alınmasının yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Gaziantep genelinin zorunlu hizmet kapsamına alınması gerekiyor. Zorunlu eğitim hizmet ile birlikte Gaziantep’teki öğretmen açıkları büyük oranda kapanacaktır” şeklinde konuştu.