Pandemi ile mücadelede yeni kararlar alındığını söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Mahalle Pandemi Kurulu oluşturma kararı aldık. Okul müdürleri, muhtar, cami imamı, mahalleye dair bütün kanaat önderleri, sivil toplum temsilcileri o mahalleden sorumlu olacak. Herkes her bir kişinin başında bir zabıta olmasını bekliyor. Herkesin önce kendini, ailesini ve çocuklarını koruması lazım. Bu konuda gayret gösteriyoruz. Birlikte başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.
“BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”
Pandemi sürecinde önemli projelere imza atan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tüm mahallelerde Pandemi Kurullarının oluşturulması kararı aldı. Oluşturulan pandemi kurulları sayesinde mahalle ve bölgelerde vatandaşların salgın sürecine ilişkin daha iyi bilgilendirilmesi ve ölümcül virüse karşı korunmaları anlatılacak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, düzenlediği basın toplantısında, “Salgın sürecini birlikte mücadele ederek üstesinden geleceğiz. Pandemi ile ilgili süreçte çok düşük riskle başladık. Olağanüstü gayret gösterdik fakat yeni normalde şehrimizde olduğu gibi ülkemiz her şeyi normal anladı. Halbuki yeni normalde 14 kural ile birlikte ilaç bulunana kadar yeni bir yaşam standardı getirdi. Maskemizi takıp, mesafemizi koruyup sürekli elimizi yıkamamız gerekiyor” dedi.
ULAŞIMLA İLGİLİ PROJELERİ ANLATTI
“Ulaşım ve Vatandaş Odaklı Akıllı Kentler Uygulamaları” toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Sorunumuz çok ama sorun çözme kapasitemizi yüksek tutmamız gerekiyor. Vatandaş odaklı çalışmaları güçlü bir şekilde devam ettirmemiz gerekiyor. Şehirlerin 2 temel akışı var. Birincisi su; bugün Pandemi sürecinde su olmasaydı çok zorlanacaktık. İkinci temel akış ise ulaşım. Bu şehrin ulaşım meselesi her dönem en önemli gündem olmaya devam edecek. Çünkü göç alıyoruz. Geçen dönem bu alanda çok önemli yatırımlar yapıldı. Büyük işler ilk dönemde bitmiyor. Gaziray’a başlamamızın üzerinden 6 sene geçti. Büyük işler zaman istiyor. Ulaşımda en küçük bir aksama şehrin yaşam kalitesini aksatıyor” dedi.
“DÜNYA DEĞİŞİYOR”
“Dünya değişiyor, pandemiden sonra dijitalleşme en önemli başlık oldu. Bizim zaten 1 buçuk yıl önce Akıllı Şehirler başlığını gündeme getirmiştik. Pandemi ile birlikte gördük ki; gıda güvenliği, tedarik zinciri, sağlıklı şehirler, akıllı tarım ve gıda en önemli konu olacak. O yüzden biz Pandemi sürecinde bu kurumsal kapasiteyi çok iyi kullandık. Proje üretme kapasitesi oluşturduk. Bilişim A.Ş. adıyla özel bir bilim kuruyoruz. Kendi Hindistan’ımızı oluşturacağız. Gençleri bilişim alanında geliştireceğiz, bilişimde ara eleman ve gelişmiş insan gücü oluşmasına katkı sunacağız. Akıllı ulaşımda 500 bin kişi uygulamayı indiriyorsa vatandaşa dokunmuşsunuz demektir. Akıllı şehirsek bu şehrin kendi içinde çalışması gerekiyor” şeklinde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;“Millet Bahçesi 1 yıl içerisinde bitecek. Altında 700 araçlık otopark, üste el sanatlarını satılabileceği mekanlar olacak. Çevre Bakanlığı yapıyor ama birebir takibimizde. Pandemi Sürecinde iki tane handikabımız var. Birincisi metrekareye düşen insan yoğunluğunda şehrimiz Moskova ile yarışıyor. Açık alanlarla ilgili merkezde ciddi bir sıkışma var. Bu bizim mücadelemizde negatif unsur. İkincisi de aşırı sosyal bir yapımız var. Şehir olarak her şeyi birlikte yapmaya alışmışız. En büyük sorun zihinleri değiştirmek. Ağrı Dağı’nı yerinden oynatmak kadar zor.”
PROJE BEDELİ 500 MİLYON DOLAR
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından dijital uygulamalar ve teknolojik çalışmaların yer aldığı “Ulaşım ve Vatandaş Odaklı Akıllı Kentler Uygulamaları” konusunda basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda Metro Projesi’ne değinen Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hasan Kömürcü, Metro Projesi’nin toplam maliyetinin 500 milyon dolar olduğunu açıkladı. Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, Ulaşım Daire Başkanı Hasan Kömürcü, Daire Başkanları ve basın mensupları katıldı. Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hasan Kömürcü, “Ulaşımı planlayabilmek için Nazım İmar Planını da eş zamanlı olarak yapmak gerekiyordu. Ulaşım yatırımları çok pahalı, geri dönüşüm çok zor ve bunların planlanması gerekiyordu. Bu noktada planlamanın eş zamanlı olarak başlaması çok anlamlıydı” dedi.
İLK ETAPTA 100 BİN YOLCU TAŞINACAK
Kömürcü açıklamasını şu şekilde sürdürdü;“Gaziray Projesi, 16 istasyon, 25 kilometre uzunluğunda olacak. Çalışmalar yüzde 95 oranında tamamlandı. Aç-kapa projesinde çalışmalarımız devam ediyor. Ekim-Kasım ayında başlayan çalışmalarda önemli bir mesafe kat edildi. Eylül ayında tüm trafik bölümünü etkileyen kısımları tamamlayacağız. Gaziray Projesi’ni fırsata çevirerek, kentin gelecek ile ilgili sorunlarını en aza indirgemek adına, karayolu üst geçidi ve alt geçici gibi projeleri ürettik. Kentte çok önemli kazanımlardır. Gaziray’ın kapalı geçiş noktası yaklaşık 4 bin 800 metrelik bir alanda sürüyor. 1. Etapta 100 bin yolcu taşıyacağız. 25 kilometrelik hat üzerinde toplam seyahat süresi 32 dakika sürecek. Raybüs seferleri için testler Ocak ayında yapıldı. Devlet Demiryolları’nın kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Hızlı tren ile o bölgeye geçiş yapılacak. Raybüs seferleri yılsonunda başlayacak. Metro Projesi, hızlı tren ve Gaziray Projesi’nden bağımsız düşünülemez. Tüm süreçler tamamlandı. Artık yapım aşamasındayız. Metro projesi olmazsa şehir hastanesi trafiğini yönetmek zor olacaktır. Kentte yaşayan insanlar demiryolu sistemiyle yoluyla yolculuk yapacak. Metro Projesi, Bakanlıkta onay aşamasında bekliyor. Yaklaşık maliyeti araçlarda dahil 500 milyon dolar civarında. Onayın ardından kısa süre içerisinde yatırım programı içerisine alınacak. Metro seferleri Gar-Şehir Hastanesi arasında yapılacak. Metro olmazsa Şehir Hastanesi’ni yönetmemiz zor olacak.”
GAZİANTEP OSB İLE OTOBAN İLİŞKİSİ KURULACAK
Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olan Gaziantep OSB’nin önemine değinen Kömürcü, “Kentimizde 5 Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. Bu bölgeye 750 bin aracın giriş çıkış yaptığını görüyoruz. Bu anlamda Gaziantep OSB’nin otoban ile temasının sağlanması önemli. OSB ile Otoban arasında bağlantı kurulması için OSB Köprülü Kavşağı inşa edilecek” şeklinde konuştu.