Yapımı bir süre önce tamamlanan Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesinde poliklinik hizmeti verilmeye başlanıldı. Hastanede incelemelerde bulunarak sağlık görevlilerine başarılar dileyen Tük Sağlık-Sen Şube Başkanı Kemal Kazak, hastanenin kentimiz için oldukça önemli bir hizmet olduğunu anlattı.
BÖLGEDE OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR EKSİKLİĞİ TAMAMLADI
Perilikaya Bölgesi’nde poliklinik hizmeti vermeye başlayan hastanenin adının Abdulkadir Yüksel Hastanesi olduğunu açıklayan Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, “Kentimize yeni kazandırılan olan 300 yataklı hastanemizin adını Abdulkadir Yüksel Hastanesi olarak belirlendi. Yüzde 99 oranında tamamlanan hastanemizin hizmete giriş tarihi bu yılın sonlarına doğru olacağını hedefliyoruz. Bu hastanemiz hizmete girdikten sonra bölgede yaşayan vatandaşlarımızın daha uzak bir noktada yer alan sağlık kuruluşuna gitmesine gerek kalmayacak. Tüm bunlara rağmen bugün hastanemizde poliklinik hizmeti verilmeye başlanmıştır” diye konuştu.
Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, sağlık çalışanlarının sorunları ve hastane acillerinde meydana gelen yoğunluğa ilişkin açıklamalarda bulundu. Acil Servislerde yaşanan sıkıntıları dile getiren Kazak, “Acillerdeki önemli sorun şu; hastanelerde tedavi olmak için vatandaşlar katkı payı ödüyorlar. Acillerde katkı payı alınmadığı için normal poliklinik hastaları dahi acil servislere geliyorlar. Bu da sağlık sisteminin farklı bir yanlışı oluyor. Acillerde ciddi anlamda yığılmalar meydana geliyor. Acillerde çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre yüzde 90’ı acil vaka olmuyor. Ancak yüzde 10’luk kısmı acil hasta oluyor. Katkı payı ödemek istemeyen ya da ödeyecek gücü olmayan poliklinik hastaları acillere gidiyor. Acil olmayan vakaların acillere gelmesi sağlık personelinin iş yükünü artırıyor, acillerde aşırı yığılmalara sebep oluyor. Bu durumun yarattığı vatandaşlar açısından mağduriyet yaratabiliyor. Acillerdeki yoğunluk nedeniyle gerçek acil vakalara müdahalede gecikmeler yaşanabiliyor. Bu durum sağlıkta şiddet olaylarını körüklüyor. Burada sağlık çalışanlarının bir suçu yok. Vatandaşların daha durumu ciddi olan acil vakalara karşı saygılı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İŞ YÜKÜ ARTTI”
Sağlık çalışanlarının sayısının kent nüfusuna göre belirlendiğini söyleyen Kazak, “Sağlık çalışanlarına yönelik Atama ve Nakil Yönetmenliğindeki düzenlemeye göre sağlık çalışanlarının sayısı kent nüfusuna göre tespit edilir. Bakanlık nezdinde planlama buna göre yapılır. Gaziantep’te kent nüfusunun yanı sıra 500 bin civarında Suriyeli Mülteci yaşıyor. Sağlık Bakanlığının Gaziantep’e yönelik yapmış olduğu planlama 1 milyon 900 bin kişilik nüfusa göre yapıldı. Bu planlama içerisinde 400 bin Suriyeli Mülteci olmadığı için sağlık çalışanlarının iş yükü arttı. Her bir sağlık çalışanının iş yükü yüzde 25 oranında arttı. Sağlık Bakanlığın OHAL dönemini değerlendirmeli. Gaziantep, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa bölgesinde yoğun olarak bulunan Suriyeli Mülteciler nedeniyle iş yükü artan çalışanlara bir ayrıcalık tanınması gerekiyor. Sağlık çalışanlarının iş koşullarını kolaylaştıracak adımlar atılması gerekiyor” diye konuştu.
“112 ACİL ÇALIŞANLARI 5 METREKARELİK KONTEYNIRLARDA HİZMET VERİYOR”
112 Acil çalışanlarının 5 metrekarelik konteynırlarda hizmet verdiğini hatırlatan Kazak, “112 Acil çalışanları asılsız ihbarlara rağmen işlerini yapmaya çalışıyorlar. Bugün kentte bulunan 112 çalışanlarının yüzde 80’i 5 metrekarelik konteynırlarda hizmet vermeye gayret ediyorlar. Kışın soğuk havadan, yazın ise sıcaklardan dolayı inanılmaz zorluklar yaşıyorlar. Sağlık Bakanlığımız bu konuda çalışma yapmalı. Kent belediyeleri ile anlaşılarak 112 acil çalışanları için yerler yapılmalı. 112 çalışanları konteynırlardan çıkarılarak insan onuruna yakışan alanlara yerleştirilmeli” şeklinde konuştu.
HABER//AYSU YIKMIŞ