Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etti. Düzenlenen ziyaret nedeniyle konuşan Belediye Başkanı Şahin, “Japon ve Türk halkı, en zor zamanda bir araya gelerek Dünya’nın daha yaşanabilir daha adaletli bir dünya olması için çok sağlam duran iki halktır” dedi.
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında kentte ki alt yapı yatırımlarına ilişkin imzalanan protokol nedeniyle şehre gelen Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Gaziantep’i yakından izlediklerini dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dünya tarafından kabul gören Suriyeli mültecilere yönelik Gaziantep’e özel, göç yönetimi modelini Japonya’nın gerçek dostluğu sayesinde oluşturduklarını bildirdi. Fatma Şahin, Japon ve Türk halkının tarih boyunca iki dost ve kardeş halk olduğuna işaret ederek, “Japon ve Türk halkı, en zor zamanda bir araya gelerek Dünya’nın daha yaşanabilir daha adaletli bir dünya olması için çok sağlam duran iki halktır. Güçlü bir şekilde sesimizi Dünya’ya duyurmamız gerekiyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanlığına geldiğim zaman Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı bizlere, Türkiye’nin gelişmişliğinden dolayı Türkiye’den çıkarak Afrika ülkelerine destek vereceklerini söylediler. Bölgede yaşanan göç yüzünden 500 bin Suriyeliyle artan altyapı ve üst yapı ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan projelerimize Jaika’nın vereceği destekle belediyecilik görevimizi yerine getirmekte elimizi güçlendireceğini anlattık, hazırlanan projelerimize destek verildi. Bu manada ülkem ve şehrim adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
200 MİLYON LİRA DESTEK GELDİ
Şahin açıklamasında, “Hibe programlarından yeteri kadar destek alabilmeniz için önce kurumsal kapasitenize paralel olarak projeler üretme gücünüzün olması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, güçlü kurumsal yapısıyla altyapı çalışmalarında hibe desteği aldı. Dış Kaynaklardan Sorumlu Daire Başkanlığı, 200 milyon lira hibe desteği almayı başardı. Yaşanan zorlukta ciddi bir devlet desteğinin yanı sıra dış kaynaklardan güçlü hibe desteği alarak halkımızın yaşam kalitesini aşağıya çekmeden ciddi bir yatırım hamlesine dönüştürdük. Bu bakımdan örnek bir belediyeyiz” şeklinde konuştu. Şahin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;“Fırat Kalkanı Operasyonuyla Cerabluslular Cerablus’a, El-Bablılar El-Bab’a döndüler. O toprağın gerçek sahiplerinin geri dönmesini amaçlayan Zeytin Dalı Operasyonu devam ediyor. Bu harekât bittiğinde 350 bin kişi Afrin'e toprağına kavuşacak. Toplamda 1 milyon kişinin vatanına geri döneceğini düşünüyoruz. Bir taraftan aldığımız desteklerle büyük yatırımlar yaparken bir taraftan da komşularımızın kendi toprağına dönmesi noktasında onları destekliyoruz. Güvenli bölge, huzur koridoru oluşunca iki yönlü çözümü yakından takip edeceğiz, sonuçlandıracağız. Birlikte yaşamak felsefesiyle ‘Gaziantep Göç Yönetimi Modeli’ni geliştirdik. Göçmenlerin sosyal hayata entegrasyonunu sağlamak için mücadele ettik. Bir Gaziantep modeli oluşturduysak Japonya’nın, Japon halkının ve Japon hükümetinin gerçek dostluğu sayesindedir. En büyük paydaşımız, en büyük ortağımız, en büyük destekçimiz oldunuz.”
GAZİANTEP’E YÖNELİK ÖVGÜ DOLU SÖZLER
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ziyaret nedeniyle yaptığı konuşmasında, “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in söylediklerini ivedilikle Tokya ile paylaşacağım. Girişiminizle 500 bin Suriyeli mültecinin sıcak bir ortamda kaldığını gördük. Sizin yükünüzü azaltmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Mültecilerin şehirde kalması uzuyor. Suriyelerle Gaziantepli yerel halkın birlikte yaşama pratiği karşımıza çıkıyor. Sizler bu noktada dikkatli ve girişimci bir şekilde konuya yaklaştınız. Bu iki halkın sorunsuz bir şekilde birlikte yaşadığını gözlemliyoruz. Ankara’da uluslararası yetkililer, Suriyeli mülteciler konusunda Gaziantep’in büyük bir başarıya imza attığını, tüm Dünya’ya mükemmel bir model olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.