Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Karabay 2016 yılı içerisinde sahte diş hekimlerine yönelik yaptıkları denetimlerde 14 kaçak muayenehane tespit ettiklerini söyledi.
Karabay, vatandaşların sağlığı için sahte diş hekimlerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Karabay, gazetemize açıklamalarda bulundu. 2016 yılı içerisinde tespit ettikleri 14 adrese İl Sağlık Müdürlüğü ve polis ekipleri eşliğinde baskınlar düzenlediklerini belirten Karabay, sahte diş hekimler ve muayenehanelerinde karşılaştıkları manzaraları dile getirdi.
Diş Protez laboratuarı adı altında açılan iş yerlerinin Diş Hekimleri Odası ve Sağlık Müdürlüğüne bildirilmesi gerektiğini söyleyen Karabay, “Mahallelerde açılan bu alanların mahalle muhtarları tarafından ne amaçla kullanacağını öğrenmesi gerekiyor. Özellikle kırsal mahallelerde faaliyet gösteren bu alanların muhtarlar tarafından tespit edilerek, İl Sağlık Müdürlüğüne bildirimde bulunmaları gerekiyor. Bu noktada mahalle muhtarlarına önemli görev düşüyor” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN DİŞİN TEDAVİSİNİ YAPTIRMAK”
Vatandaşların sahte diş hekimlerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Karabay, “Diş protez laboratuarları, bizim gönderdiğimiz ölçülere göre diş protezlerinin alt yapısını oluşturmakla görevlidir. Ancak bu laboratuarlarda çalışan bazı kimseler ya da bu laboratuarların sahipleri, diş protezi yapımını bırakarak, hastalara müdahale ediyorlar. Diş hekimlerinin yapması gereken işleri kendileri yapıyorlar. Bu noktada şikayetlerimizi defalarca dile getirdik. Bu muayenehanelere giden hastalar ucuz yollu tedavi yaptırdıklarını düşünüyorlar ancak sağlık açısından vatandaşlara pahalıya patlıyor. Biz Diş Hekimleri Odası olarak meslektaşlarımıza diş çekmek yerine dişi tedavi etmelerini tavsiye ediyoruz. Dişi çekmek çok kolay önemli olan dişi tedavi etmektir. Bu insanlar diş tedavi etmeyi bilmiyorlar. Vatandaşlar diş çektirmekten kaçınmalıdırlar. Mutlaka sabah ve akşamları dişlerini fırçalamalı ve 3 ayda bir diş hekimine uğrayarak kontrolden geçmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
“ELE GEÇİRİLEN ALTELERE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EL KOYUYOR”
2016 yılında Diş Hekimleri Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimlere ilişkin konuşan Karabay, “Bize gelen ihbarlar doğrultusunda Diş Hekimleri Odası, Sağlık Müdürlüğü ve polis ekipleri nezaretinde yaptığımız baskınlarda muayenehanelerde üstlenen hekim yoksa laboratuar teknisyeni gibi kişilerle karşılaştığımızda burada bulunan aletlere el konuluyor. İl Sağlık Müdürlüğü deposuna kaldırılıyor. 2016 yılında yapılan denetimlerde 14 kadar kaçak muayenehaneye baskın yapıldı. Genel anlamda bu tür yerler kırsal mahallelerde yer alıyor. Genellikle Düztepe, Ünaldı, 60.yıl, Cinderesi, GATEM, Çıksorut bölgelerinde yaygın oluyor” dedi.
“ÖNLEYİCİ SAĞLIK HİZMETİ VERİLMELİ”
Bir diş hekiminin kolay yetişmediğini, uzun emekler verildiğini söyleyen Karabay, “Diş Hekimliği okuyan bir genç 5 yıl eğitim alıyor, daha sonra 4 yıl daha farklı branşlarda uzmanlaşmak için eğtim alıyorlar. Böyle olunca en az 200 bin ila 300 bin lira arasında eğitime masraf ediyorlar. Mezun olan diş hekimleri ise bir diş muayenehanesi ya da diş kliniği açmak istediğinde 700 bin lira masraf etmesi gerekiyor. Diş hekimleri kazanamadıkları için yanlarında çalışan kişileri işten çıkarmak zorunda kalıyorlar. Öte yandan Ağız Diş Sağlığı Merkezleri de diş hekimlerinin işlerini olumsuz etkiliyor. Ücretsiz muayene hizmeti sunan diş sağlığı merkezleri vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. 25 Aralık Ağız Diş Sağlığı Merkezinde 80 kadar diş hekimi görev yapıyor. Günlük olarak 4 bin kişi buralarda muayene oluyorlar. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde görev yapan hekimlerin diş çekmek yerine diş sağlığını korumaya yönelik önleyici sağlık hizmeti vermesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde ifade etti.