Gaziantep Sanayisi’nin temelinin Ünaldı ve Bozoklar mahallelerinde atıldığını belirten Bozoklar Mahallesi Muhtarı Abdurrahman Yapıcı, “Gaziantep Sanayisi’nin öncüsü Bozoklar Mahallesi’dir” dedi.
Gaziantep Hakimiyet okurları ve Bozoklar Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Abdurrahman Yapıcı’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hâkimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ
Mahallenin adı: Bozoklar
Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep
Posta Kodu: 27400
Mahallenin nüfusu: 15 bin
Mahallenin seçmeni: 3 bin
Mahalle ve cadde sayısı: 92 sokak, 7 cadde
Mahallenin muhtarı: Abdurrahman Yapıcı
Bozoklar Mahallesi’nin Ünaldı Mahallesi’nden ayrılarak kurulduğunu ifade eden mahalle muhtarı Abdurrahman Yapıcı, “Geçmiş yıllarda Ünaldı Mahallesi olarak adlandırılan bölge bölünerek 70’li yıllarda Bozok, Üçok, Serinevler, Perilikaya gibi mahalleler kuruldu. Mahallemizin en önemli özellikliği Gaziantep Sanayisi’nin temeli Ünaldı ve Bozoklar mahallelerinde kurulan sanayi bölgesinde atıldı. Bugün Başpınar Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren pek çok firma Ünaldı ve Bozoklar mahallelerinde bulunan sanayi bölgesinde ikamet ediyorlardı. İlerleyen yıllarda Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla birlikte büyük oranda fabrikalar orada faaliyetlerine devam ettiler. Ben beş dönemdir mahalle muhtarı olarak mahalleme hizmet veriyorum. Mahallemizin nüfusu 15 bin, seçmen sayısı ise 3 bindir. Diğer yandan mahallede 250 hanede 3 bin kadar Suriyeli Mülteci aile ikamet ediyor. 7 caddenin yer aldığı mahallede 92 sokağımız bulunuyor. Daha önce mahallemizin sınırlarında bulunan sanayi bölgesi mahallemizden ayrılarak2015 yılında Sanayikent Mahallesi kuruldu. Komşu mahallelerimiz ise Üçoklar, Türkmenler, Koacoğlan, Serinevler, Perlikaya, Barak, Ünaldı ve Sanayikent mahallelerinden oluşuyor” dedi.
“MAHALLENİN ALTYAPISI ESKİ”
Mahallenin altyapısına ilişkin bilgiler veren Yapıcı, “Mahallemiz eski bir yerleşim yeri olduğundan dolayı mahallemizdeki alt yapı oldukça eski durumda bulunuyor. İmarsız yerleşim nedeniyle alt yapı hizmetleri tam anlamıyla mahalle genelinde yaygın değil. Eski taş yapı kanalizasyonlar halen mahallenin alt yapısında bulunuyor. Bozoklar Mahallesi engebeli ve yüksek bir mahalle olduğu için alt yapıya yağmur sularının büyük bir baskısı olmuyor. Bazı mahallelerde olduğu gibi evlerde su baskınları yaşanmıyor. Çok sıkıntılı olan bazı sokaklarda kara taştan yapılmış olan alt yapı değiştirildi” şeklinde konuştu.
“SOKAKLAR YENİLENDİ”
Üst yapıya ilişkin konuşan Yapıcı, “Mahallede bulunan sokaklara kilit taşları döşendi. Mahallemiz böylelikle güzel bir görünüme kavuştu. Daha önce Şahinbey Belediye eski Başkanı Ömer Can döneminde mahallede bulunan caddelere kilit taşı döşenmişti. Ancak araç trafiğine uygun olmayan kilit taşı yollar kısa sürede deforme olmuş ve çukurlar meydana gelmişti. Daha sonra bu kilit taşı yollar kaldırılarak yeniden caddelere asfalt döşendi. Diğer yandan mahalledeki sokaklarımızın bir kısmı kilit taşı ile döşendi. Bazı sokaklarda döşenen kilit taşları nedeniyle bazı evlerde su baskınları meydana geldi” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM İMARSIZ YERLEŞİM YERLERİ İÇİN BİR FIRSAT”
Eski yerleşim yerlerinde Kentsel Dönüşüm’ün gerekli olduğunu ifade eden Yapıcı, “Gaziantep genelinde bulunan 32 mahalle Afet Bölgesi ilan edilerek Kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Bizim mahallemiz ile ilgili böyle bir karar bulunmuyor. Ancak Kentsel Dönüşüm kararının eski ve imarsız mahalleler için önemli olduğunu düşünüyorum. İmarsız yapı nedeniyle park, okul, sağlık ocağı, sosyal tesis ve taziye evi gibi sosyal donatı alanları eski yerleşim yerlerinde bulunmuyor. Sosyal donatı alanlarını inşa edebilmek için belediyelerin kamulaştırma yapması gerekiyor. Diğer yandan dar sokaklar nedeniyle mahallelerde hizmet alımında aksamalar meydana geliyor. Mahallemizde oldukça dar olan sokaklara doğal gaz alt yapısı getirilemedi. Ana caddelerde ve bazı sokaklarımızda doğalgaz bulunuyor. Daha iyi hizmet alabilmek ve iyi koşullarda yaşayabilmek için Kentsel Dönüşüm’ün bir fırsat olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
“TEDAŞ İLE İLGİLİ SORUNLAR BİR TÜRLÜ ÇÖZÜMLENEMİYOR”
Mahalle genelinde bulunan elektrik hatlarının eski olduğuna dikkat çeken Yapıcı, “elektrik hatları konusunda meydana gelen sıkıntıları 186’yı arayarak bildiriyoruz. Adana üzerinden Gaziantep’te bulunan ekiplere bilgi veriliyor. Arızayı 186’ya bildirmemize rağmen günlerce arıza ekiplerinin mahalledeki sıkıntıya çözüm üretmesini bekliyoruz. Sorunlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyor. Bunun için aydınlatma ve arıza ekiplerinin ayrı olması gerekiyor. Ekipler hem arızaya hem de aydınlatmaya yetişemiyorlar” diye konuştu.
“ELEKTRİK HATLARI YERALTINA ALINSIN”
Mahalledeki trafolarda bazı zamanlar aşırı yüklenmeden dolayı voltaj yükselmesi meydana geldiğini ifade eden Yapıcı, “Bu durum da evlerde ve iş yerlerinde bulunan elektronik cihazların arızalanmasına neden oluyor. Mahalledeki elektrik hatlarının eski olması nedeniyle elektrik telleri birbirine çarptığı zaman kesinti oluyor. Yağmurlu ve rüzgarlı günlerde elektrik tellerindeki durum daha da vahim bir hale bürünüyor. Evlerin yakınından geçen elektrik tellerini vatandaşlar el yordamı ile yaptıkları tahta destekler ile birbirinden ayrı tutmaya çalışıyorlar. Elektrik hatları konusunda çözüm üretilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
BOZOKLAR MAHALLESİ’NE YENİ BİR PARK ALANI YAPILACAK
Mahalle genelinde bulunan sosyal donatı alanlarına ilişkin bilgiler veren Yapıcı, “Mahallemize 4 yıl önce sosyal tesis yapıldı. İçerisinde taziye evi, kreş, spor salonu, kursların bulunduğu tesise vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Mahallede bulunan sosyal tesisin yapımı için 4 ev kamulaştırılarak yıkıldı. Şimdilerde mahallemize yeni bir park alanı yapılması için 4 ev daha kamulaştırılarak yıkılacak. Yerine mahallemiz için güzel bir park alanı yapılacak. Mahalle sakinleri Serinevler Mahallesi’nde bulunan sağlık ocağına gidiyorlar. Bu sağlık ocağı, üç mahallenin sağlık hizmetini sağlıyor. Sağlık ocakları mahalleye çok yakın olduğu için mahalle sakinleri ulaşımda sıkıntı yaşanmıyor” dedi.
“İLÇE VE KÖYLERDEN GELEN VATANDAŞLAR İKAMET EDİYOR”
Bozok Mahallesi’nde Gaziantep’in çevre ilçe ve köylerinden gelen vatandaşların ikamet ettiğini belirten Yapıcı, “Mahallemizde genel anlamda ilçe ve köylerden gelen aileler ikamet ediyor. Barak köyleri, Oğuzeli, Nizip, Karkamış gibi ilçelerden gelen vatandaşların yanı sıra 250 hanede Suriyeli Mülteci aileler ikamet ediyorlar. Bu nedenle vatandaşlar arasında örnek bir dayanışma ve komşuluk ilişkisi mevcut bulunuyor” diye konuştu.
EV KİRALARI YÜKSEK
Mahallede dar gelirli ailelerin yaşadığını ifade eden Yapıcı, “Bozoklar Mahallesi’nde genelde dar gelirli aileler ikamet ediyor. Asgari ücret ile geçimini sağlayan vatandaşlar, yüksek ev kiraları nedeniyle zorluklar yaşayabiliyor. Bölgede bulunan sanayide çalışarak geçimini sürdüren vatandaşlar, aldıkları ücretler ile yaşamlarını sürdürmeye gayret ediyorlar. Suriyeli Mültecilerde sanayide çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Mahallede bulunan evlerin kirası 400 liraya kadar yükselmiş durumda asgari ücret ile geçimini sağlayan vatandaş, bu kirayı ödemekte güçlük çekiyor” diye konuştu.