DSİ ve TÜBİTAK uzmanları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı” kapsamında, Sanko Enerji yatırımlarından Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nda (HES) inceleme yaptı.
DSİ Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Dairesi Başkan Yardımcısı Erkan Eminoğlu başkanlığındaki 15 kişiden oluşan ekip baraj gezisinin ardından, Sanibey Barajı ve HES İşletme Müdürü Zafer Karakuzulu’dan baraj yapıları ile Sanibey - İmamoğlu Sulaması ve İçme Suyu projesine ilişkin bilgi aldı.
DSİ ve TÜBİTAK uzmanları, “Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı” ile su kaynaklarının havza ölçeğinde paylaşımının ve her sektörün ihtiyacı olan suyun verimli ve planlı bir şekilde karşılanmasının sağlanacağını belirttiler.
SANİBEY BARAJI VE HES
SANKO Holding’in enerji sektöründeki şirketi Sanko Enerji tarafından Adana’nın İmamoğlu ve Aladağ ilçeleri arasında, Seyhan Nehri üzerinde adeta dünya rekoru kırılarak 1.250 günde inşa edilen Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Seyhan’a takılan inci gerdanlık olmakla kalmayıp, aynı zamanda azmin ve çabanın sembolü.
Türk mühendis ve işçisinin emeği ile 3,5 yılda ortaya üretime alınan ve 317 MW kurulu gücü bulunan Sanibey Barajı ve HES, gurur veren örnek yatırım olarak Adana’dan Türkiye’ye enerji sağlıyor.
SANKO’nun olduğu kadar, Adana’nın da önemli projelerinden birisi olan ve temeli 2007 Temmuz ayında atılan Sanibey Barajı ve HES, kurulu güç ve baraj gövde hacmi dikkate alındığında “dünya rekoru” denilebilecek sürede, 1250 günde tamamlanarak üretime alındı.
Sanibey Barajı ve HES yılda bir milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretiyor. Planlama ve proje başta olmak üzere tüm işlemleri “Yüzde 100 Türk Mühendis ve Firmalarınca” gerçekleştirildi.
Rezervuar hacmi 643 milyon metreküp, rezervuar alanı 14.3 kilometrekare olan Sanibey Barajı ve HES sayesinde yılda 525 bin ton karbondioksit atmosfere salınmadan enerji üretiliyor, 2 milyon ağacın “işi kolaylaştırılırken”, 555 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanıyor.