SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden Gaziantep’te sanayileşme oluşumunun 1990’dan sonra ivme kazandığını söyledi.
Konukoğlu, TRT’nin geçtiğimiz aylarda hazırladığı ancak yeni yayınlanan “Kardeş Pazarlar” programında, Gaziantep’in sanayileşme sürecini anlattı.
Türkiye’de 1970’lerde fabrikaların kurulmaya başladığını kaydeden Konukoğlu, 1990 yılından sonra da Gaziantep’te sanayi oluşumunun gerçekleştiğini, bir nevi devrim yaşandığını ve Gaziantep’in bir sanayi kenti olmaya başladığına vurgu yaptı.
Gaziantep’in bu şekilde gelişmesinin dikkat çektiğini belirten Konukoğlu, “Dolayısıyla komşu şehirlerdeki sermaye sahipleri de Gaziantep’e yerleşip yatırımlarını burada yoğunlaştırdılar. Gaziantep çok iyi bir göç olan şehir. Ama bu göçün nedenlerinden en büyüğü meydana getirdiği bu sanayileşme ve bu sanayileşmeden pay almak isteyen diğer yatırımcıların buraya çekilmesi” dedi.
Gaziantep organize sanayi bölgelerinde birçok sektörde üretim yapıldığına işaret eden Konukoğlu, “Gaziantep bir iki sektörle sınırlı bir sanayi değil. Bu da Gaziantep’in çok büyük bir zenginliği. Gıdadan tekstile, makineden ağır sanayiye aklınıza ne geliyorsa her bir sanayiden örnekler görmek mümkün” diye konuştu.
Bunun da değişik yan sanayilerin oluşmasını sağladığını ve Gaziantep’i pozitif anlamda daha farklı kıldığını vurgulayan Konukoğlu, “Dolayısıyla yurtiçi ve yurtdışından yatırımcıların Gaziantep’e adapte olması, Gaziantep’in onları kabullenmesi gibi bir sorunla asla karşılaşmazlar. Tarihten gelen bu alışkanlığımız ve birikimlerimiz sayesinde bu konuları çoktan aştık” ifadelerini kullandı.
“Altyapı mevcut. Okullarımız, hastanelerimiz, üniversitelerimiz, yüz binlerce çalışan kadrolarımız, oluşmuş bir sanayi anlayışı. Bu hiç kolay bir mesele değildir. Para birçok şeyi çözer ancak o kültürün oluşması ve zenginleşmesi bir süreçtir” diyen Konukoğlu, bunun sihirli sopa ile bir anda yapılamayacağını, Gaziantep’in bu aşamaları geçtiğini de sözlerine ekledi.
SANKO MAKİNA
Programın “Türkiye'de Üretildi” bölümünde Gaziantep'te üretilen iş makineleri konusu Sanko Makina örneği ile yayınlandı.
Sanko Makina Genel Müdür Yardımcısı Aydın Karlı, Gaziantep’te geçmişte emek-yoğun sektörlerde üretim yapıldığını, ancak son 10 yılda katma değeri yüksek ürünlere doğru yönelim olduğunu bildirdi.
Katma değeri yüksek ürünler üretilmeye başlandığını ve bu anlamda Gaziantep’in orta ve yüksek sanayi üssü durumuna geldiğini vurgulayan Karlı, şöyle devam etti:
“Diğer ülkelerdeki üreticilerle hiçbir farkımız yok. Bir 15 yıl öncesinde olabilirdi ama bugün ürettiğimiz ürünlerde gerek kalite, gerek üretim teknolojileri anlamında Avrupa’da üretilenden hiçbir fark yok. Aksine artıları olan makineler üretiyoruz. Ancak, üretimin ülkemizde gelişmesi için, Türkiye’deki kullanıcıların yerli üretimi desteklemesi çok önemli.
Siz bu yatırımları yapıyorsunuz, bu ürünlerin yarısından fazlasını ihraç ediyorsunuz ama içerideki kullanıcıların yerli ürünlere karşı bir ilgi ve talebi yetersiz. Bu anlamda Hükümetin attığı çok önemli adımlar ve gelişmeler olmasına karşın yeterli değil. Yerli kullanım bilincinin Türkiye ‘de daha da artması bekliyoruz.
Yatırım anlamında yetişmiş elemen ve kalitemiz çok çok iyi. Üretim maliyetleri anlamında da Türkiye çok büyük bir avantaj sağlıyor. Coğrafik konumumuz bize avantaj sağlıyor. Pazarlara yakınlığımız. Orta Asya ve Ortadoğu pazarına hakim, Avrupa’ya giriş noktasında olmamız, çok önemli bir avantajdır.”