Gaziantep’in Savunma Sanayisine Ürün Yapma Potansiyeli ve Yapılabilecek İşbirliklerinin değerlendirildiği toplantı Gaziantep Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katıldığı toplantıya Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de katıldı.
“Savunma sanayinin yerli ve milli başarısıyla gurur duyuyoruz"
Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Vakıf Şirketlerinin Genel Müdürleri ile firmaların katıldığı toplantıda Gaziantep’in Savunma Sanayisine Ürün Yapma Potansiyeli ve Yapılabilecek İşbirlikleri konuşuldu. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “Son yıllarda ülkemizin savunma sanayisindeki yerli ve milli başarısıyla gurur duyuyoruz. Çok şükür savunma sanayiinde ülkemiz yerli üretimini yüzde 20’lerden yüzde 70’lere çıkarttı. Bu başarının mimarları bugün bu toplantıda bizlerle beraberler. Gaziantep olarak ülkemizin savunma sanayii hamlesinde etkin rol üstlenmek istiyoruz. Daha önceki yıllarda bu manada şehrimizde çok toplantı yapıldı, maalesef sonuç alınamadı. Neden sonuç alamadığımızı çok iyi biliyoruz. Şimdi ise daha çok hazırız ve bu alanda çok daha bilgiliyiz. Şehrimiz sanayi altyapısı, sektörel yelpazesi, iş gücü potansiyelinin sunduğu avantajlar ile savunma sanayisinde önemli bir merkez haline gelebilir” dedi.
“180 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ”
“Gaziantep olarak 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 7 Milyar Dolar ihracat gerçekleştirdik, bu yıl 7 Buçuk Milyar Dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Halihazır Türkiye’nin 6.büyük ihracat kentiyiz. 5.si sırada olan Ankara’yı zaman zaman geride bırakarak 5.sırada yer alıyor. Ancak Ankara bir tane helikopter sattığı zaman biz 6.sıraya düşüyoruz. Biz bu yatırımları kendi öz sermayemizle gerçekleştiriyoruz. Gaziantep’in, ülkemizin Ortadoğu’ya açılan kapısı olmasından dolayı da savunma sanayiine yönelik ürünlerin, Orta Doğu’ya ve diğer bölge ülkelerine çok daha rahat ulaşacağına yürekten inanıyoruz” şeklinde konuşan Ünverdi sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;“Sektörler olarak tekstil, kimya, plastik, gıda, makine-metal, ayakkabı ve deri ürünleri olmak üzere sektörel çeşitliliğimiz ile savunma sanayisine yönelik üretimler yapabilecek durumdayız. Özellikle metal ve makine sanayi ilimizin en hızlı büyüyen sektörleri arasında yer almaktadır. Makine ve metal sektöründeki firmalarımız sektöründeki bilgi ve tecrübesini savunma sanayisine yönelterek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan alanlarda üretim yaparak kara, hava ve deniz savaşlarının alt sistemlerini yapabilir. Alt sistemler için parça üretebilir. Hazırlıklarımız çerçevesinde savunma sanayi yatırımlarının stratejik olarak ülkemizin çeşitli bölgelerine yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Ankara, Sivas ve Konya’da olduğu gibi Gaziantep’in de bu sürece entegre olması için ortak akıl çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerel yönetimler, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve tüm kurumlarıyla Gaziantep savunma sanayisine ilişkin yapılacak çalışmalar noktasında taşın altına elini koymaya hazır. Gaziantep sanayi odası olarak bölgede yatırım yapan firmaların değerlendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Savunma Sanayi Başkanlığı’nın yürütmüş olduğu programlara iştirak ediyoruz. Odamız ile BMC motor işbirliğinde kara ve hava araç motorlarına teknoloji geliştirme ekosistemi konulu bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda firmalarımızın savunma sanayisine yönelik özellikle Altay tankının prototipini geliştirilmesinde Gaziantep’in makinecilerinin etkisi önemli. Gaziantep sanayicilerinden oluşan bir heyet 2019 savunma sanayisi fuarında Gaziantep’e yönelik neler yapılabileceğini değerlendirdi. Bizler şehir olarak savunma sanayiine odaklandık. Yapılacak yatırımlara, değişime, dönüşüme zemin hazırlıyoruz. Endüstri 4.0, yapay zeka ve robot teknolojilerinin hızla yayıldığı bir dönemde savunma sanayisindeki yatırımlar, sanayicilerimize yüksek teknolojili ve katma değerli üretimleri de öğretecektir. Bununla birlikte sanayimizdeki düşünsel dönüşümü de gerçekleştirmiş olacağız. Yeni bir vizyonla ülkemizin, dünyanın ilk 10 teknolojisi arasında olması hedefine katkılarda bulunacağız. Gaziantepli sanayiciler olarak biz bu sürece hazırız, çalışmalarımızı azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz.”
“SAVUNMA SANAYİNİN ÖNEMİNİ GÜN GEÇTİKÇE ÇOK DAHA İYİ ANLIYORUZ”
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma sanayinin önemini gün geçtikçe çok daha iyi anlıyoruz. Teknolojinin tüm alanlarında yerli ve milli projelerin oluşması gerektiği her bakımdan hissediliyor. Türkiye’nin kaynaklarını maksimum ölçüde kullanabilmek ve dışarıya bağımlılığın azalmasını önemsiyoruz. Ülkemize karşı oluşturulan tavırları hepimiz görüyoruz. Savunma sanayinin tabana yayılması derken şunu kast ediyoruz. Şu anda yaklaşık 700 civarında savunma sanayi projemiz mevcut. Bu projelerin kabaca değeri 70 milyon dolar bandında. Ana yüklenicilerimize getirdiğimiz yükümlülükler arasında sanayinin tabana yayılması bir gereklilik olarak duruyor. Bugün baktığımızda manzara olarak savunma sanayinin Ankara’da yoğunlaştığını görüyoruz. Çeşitli illere gidip modeller geliştirip savunma sanayisinde bir katma değer oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“BİZ TÜRKİYE’DE GLOBAL ÖLÇEKTE FİRMALARIN ÇIKMASINI İSTİYORUZ”
Demir sözlerini şu şekilde sürdürdü;“Bugün savunma sanayisinde üretim yapacak sanayicilerimiz için getirilen test ve kalibrasyon kriterleri oldukça sıkı. Bu birçok şirketin gözünü korkutabiliyor. O halde biz Türkiye’de global ölçekte firmaların çıkmasını istiyoruz. Türkiye’den dünyada ilk birkaç arasına girebilecek şirketler çıkarmamız gerekiyor. bu yüzden de şirketlerimizi değerlendirmek için bir değerlendirme programı başlattık. Denetçilerimizi çeşitli alanlarda donanımlı hale getirip şirketlerimizle görüştürüyoruz. Eğitim, altyapı, organizasyon ve yazılım gibi konularda da eksiklikler varsa bu alanda da önlemler almak amaçlı bir programa başladık. Bu kapsamda şirketlerimizi ziyaret edip eksiklikler varsa birlikte nasıl halledebiliriz diye çalışıyoruz. Bir firmamız bir işe başladığında orada fizibilitenin olmaması ve gerekli kriterlerden geçmemesi hususuyla sonuçların çok güdük kalmasına sebep oldu. Bu kapsamda tedbirler aldık. Hedefimiz dünya pazarı. İrili ufaklı firmalarımızın yabancı yazılımlar tarafından işgal edilmiş olması kurumsal kaynak denetimlerinin bağımlı hale gelmesi de bizi rahatsız eden bir konu. Sanayi Bakanlığı olarak bu konuda da gerekli adımları atmayı düşünüyoruz. Birçok farklı sektörün faaliyet gösterdiği Gaziantep’te de savunma sanayisine dönük firmaların da önemli işler yapabileceğine inanıyoruz. Bu kapsamda Gaziantep’teki savunma sanayisi üretim taleplerinin de farkındayız. Bu konuda desteklerimizi de devam ettireceğiz. Gaziantep aslında kendisiyle birlikte çevresindeki şehirlerle birlikte bir ekosistemde savunmaya önemli katkılarda bulunabilir. Hatta savunma sanayisinde deri ve tekstil üzerine önemli üretimler yapabilir. Aslında biraz derin düşündüğünüzde kimyasal, biyolojik ve radyasyona karşı bir tekstil ürününün üretilmesi veya operasyonlarda kullanılacak kaliteli ayakkabı ve kıyafet konusunda da üretimler yapılabilir. Bugünkü görüşmelerimizin aslında bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Bugün burada yer alan savunma sanayisinin temsilcileri ve alt ekipleri gerekli takibi yapmak konusunda da görevliler. Önümüzdeki zaman diliminde bu toplantının çıktıları neler, nasıl bir adım atacağız bunun sonuçlanacağını temenni ediyoruz. bu çalışmanın neticesinde Türkiye’nin savunma sanayisine hizmet eden şirketler değil global anlamda hem savunma sanayi hem de sürdürülebilirliği sağlamak anlamında teknoloji olarak belirli yetkinlikleri kazanmış şirketler olmasını istiyoruz.”