Kartalkaya Barajında doluluk oranının yüzde 80 olduğuna dikkat çeken Sönmezleri, “Kartalkaya Barajında doluluk oranının fazla olmasından dolayı suyu tahliye ediyoruz. Şu an kente suyun tamamı Düzbağ Barajından geliyor. Bu yaz ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda su sorunu yaşamayacağız” dedi.
Sağanak yağışların etkisiyle tamamen dolan Kartalkaya Barajı’nda şu an için su tahliye işlemlerinin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Gaziantep Kanalizasyon ve Su İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler sözlerini şu şekilde sürdürdü;“Barajda su doluluk oranını yüzde 80’lerde tutabilmek için son bir aydır suyu tahliye ediyoruz. Gaziantep’e şu an için Kartalkaya Barajından su akışı yok. Suyumuzun tamamı bugün Düzbağ Barajından geliyor. Yaz aylarında Düzbağ Barajından temin edilen suyun taşınmasında bir sorun olursa Kartalkaya Barajını devreye alacağız. Bu nedenle bu yaz kentimizde su sorunu yaşanmayacak.”
“DÜZBAĞ BARAJI SAYESİNDE SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK”
Sönmezler, “Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Helete (Düzbağ) Mahallesi'nden doğan Göksu Çayı'nın suyunu Gaziantep'e akıtabilmek için 135 kilometre mesafeden, 2.6 metre çapında borulardan oluşan isale hattı, isale hattının şehre doğal eğimle su temini sağlayabilmesi için 3 bin 600 metre uzunluğunda 5.6 metre çapında tünel açtık. Bu bağlamda Gaziantep’in can suyu olacak Düzbağ’ın suyunu 2 Ağustos Cuma günü kente verdik. 100 bin tonluk içmesuyu depomuza gelen suyla şehrin geneline günlük 129 bin 600 metreküp içme suyu temin ettik” dedi.
“2023 HEDEFİYLE PLANLANAN BİR PROJEYDİ”
Gaziantep'in 2023 yılında ulaşılması beklenen nüfusa şimdiden ulaştığını anlatan Sönmezler, ““Göksu havzasından regülatör sistemiyle 599 bin 539 adet aboneyi kaliteli ve uygun maliyetli suyla buluşturduk. Mevcut sistemin, tamamen terfiye dayalı, yüksek enerji maliyeti olan, arıza durumunda şehrin susuz kalmasına yol açabilecek bir yapısı vardı. Bu sorunları ortadan kaldırabilmek için Düzbağ en önemli çözümdü. Düzbağ'daki barajın yapımı uzun yıllar alabileceği için süreci hızlandırmak, kente suyu daha hızlı verebilmek için regülatöre dönüştürdük. Şu anda şebeke suyumuz sert ve kireç oranı yüksek. Bu suyun gelmesiyle Gaziantep'in suyunun kalitesi ve miktarı da arttı. 2050 yılına kadar Gaziantep'in içme suyuyla ilgili sorunu olmayacak. Dünya’da artık su, sürdürülebilir kentleşmede daha ön plana çıktı. Sağlıklı suya erişim şimdi çok daha önemli. Gaziantep, su fakiri bir şehir olduğu için gelecek projeksiyonlarında suyla ilgili problem yaşamamak için bu proje son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu.