Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nden verilen bilgiye göre kentte kayıt altına alınan Suriyeli esnaf sayısı 893 oldu. Kent genelinde daha fazla Suriyeli esnaf olduğu göze çarparken, kayıt altına alınanların sayısının oldukça düşük olduğu dile getiriliyor. 2019 yılının ilk 8 ayında GESOB’a 26 bin 96 yeni kayıt yapılırken 652 esnaf ise terk verdi.
GEÇMİŞ YILLARA ORANLA YENİ KAYITTA ARTIŞ VAR
Yeni açılan işyeri sayısında önemli bir artışın göze çarptığı 2019 yılının ilk 8 ayında terk veren işyeri sayısı sadece 652 oldu. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nden verilen bilgiye göre kayıtlı durumda olan Suriyeli esnaf sayısı ise 893 oldu. Kent genelinde sayıları her geçen gün artan Suriyeli göçmenler tarafından açılan işyeri sayısı daha fazla durumda. Bazı esnaf odalarından yapılan açıklamalarda Suriyeli göçmenler tarafından açılan işyerlerinin oto kontrol altına alınması istenmişti. Suriyeli göçmenler tarafından açılan işyerlerinin denetim altına alınması istenirken oto kontrol altında bulunmayan işletmelerin kapatılması isteniyor.
“KAPANANIN YANINDA AÇILAN DAHA FAZLA”
Gaziantep’te kurulduğu 1953 yılından bu yana üye sayısı 122 bin 450’ye ulaşan Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği verilerine göre kentte son 17 yılda binlerce esnaf ya kepenk kapattı ya da iş kolunu değiştirdi. Son yılda ise açılan iş yeri sayısı da 57 bin 848 olarak kayıtlara geçti. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Son 10 yılda açılan ve kapanan iş yerlerinin oranına baktığımız çok fazla bir değişim görünmüyor. İş konusunda çok fazla terk yok ancak meslek değişikliğinden dolayı kapanmalar ve iş terkleri oluyor. Genelde ortaklıkların bozulması ve meslek değişikliklerinden dolayı bu rakamlar ortaya çıkıyor. Kapanan işletmelerin yerine yeni işler yapılıyor ya da ortaklar ayrılarak iki ayrı işyeri açıyorlar. Son 10 yılın portresine bakıldığında her zaman yeni kayıtlarda artış olduğunu görüyoruz. Ondan dolayı herhangi bir tereddüdümüz bulunmuyor” şeklinde konuştu.
“EN KÖTÜ YIL 2006 OLDU”
İstatistiklere göre 2006 yılının Gaziantep esnafı için çok zorlu geçtiği kaydedildi. Kentte 2006 yılında kepenk kapatan işyeri sayısı açılan işyeri sayısını geride bıraktı. Kentte bu dönemde kepenk kapatan iş yeri sayısı 3 bin 240 olarak kayıtlara geçerken, kurulan işyeri sayısı ise 2 bin 894 oldu. Öte yandan, kentte 2019 yılı kayıtlarına göre GESOB’a kayıtlı toplamda 73 oda bulunuyor. Bu odaların 51’i kent merkezinde yer alırken 22’si de ilçelerde bulunuyor. Şuanda inşaat sektöründeki durgunluktan dolayı işlerin kötü olduğunu savunan Başkan Küsbeoğlu, şöyle konuştu;
“Piyasaların sıkıntılı olduğu herkes tarafından biliniyor. Piyasaların açılması gerekiyor. Şuanda inşaat sektörünün rölantide çalışması piyasayı olumsuz etkiliyor. İnşaat sektörünün aktif olması 120 meslek grubunun çalışmasını sağlıyor. İnşaat sektörünün durması piyasalarda durgunluğa neden oluyor. Esnafların yaşamış olduğu krizin başlıca nedenlerinden bir tanesi döviz dalgalanmasından dolayı yatırım yapmak isteyen insanların tereddütte kalması, dengesiz kurdan dolayı ister istemez sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntı yalnızca esnaf ve sanatkarlarda değil, sanayici, iş adamı, tacirde de var. İnşallah bu sıkıntıları atlatacağız. Gerek 15 Temmuz’dan sonra gerekse geçtiğimiz yıl ağustos ayında başlayan döviz kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle baş gösteren sıkıntılar devam ediyor. Bunların aşılması gerekiyor.”
“STOKÇULARA AMAN VERMEYECEĞİZ”
Stokçu ve fırsatçılara karşı uyarılarda bulunan Küsbeoğlu, “Esnaflarımız, fırsatçılar ve stokçulardan dolayı sıkıntı içerisindeler. Biz stokçular ve fırsatçılara karşı hem vatandaşlarımızı hem de esnaflarımızı uyarıyoruz. Almış olduğunuz ürünlerin tarihine, kalitesine iyi bakın. Fırsatçı ve stokçulara meydan vermeyelim. Ülkemizde yaşanan sıkıntıların nedenlerinin bir tanesi de fırsatçılar ve stokçulardan kaynaklanıyor. Ürünlerin fiyatlarını yükseltmek için ürünleri stokluyorlar. Halkımız ve esnaflarımız, yerli ürünleri tüketmeye yönelirlerse, ülkemiz için daha hayırlı olacaktır. Yabancı menşeili ürünlerden uzak durulmasını öneriyorum” diye konuştu.
YERLİ VE MİLLİ ÜRÜN VURGUSU
Özel günlerde piyasaların canlanması gerektiğini ifade eden Küsbeoğlu, “Bayramlarda, özel günlerde piyasaların canlanması gerekiyor. İşletmelerin yeni sezonlara bol çeşitle girmeleri gerekiyor. Bu nedenle sermayeye ihtiyaç duyuluyor. İnşaat sektörü bu konuda önümüzde büyük bir tıkanıklık olarak duruyor. İnşaat sektörünün bir an önce rahata kavuşması gerekiyor. Öncelikle kendi üretmiş olduğumuz ürünleri kullanmalıyız. Savurganlıktan kaçmamız gerekiyor, aşırıya gitmeden alışverişlerimizi yapmamız gerekiyor. Pahalı ürünlere rağbet etmeden, fırsatçı ve stokçuların piyasaya hakim oldukları fiyat furyasından kaçınmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.