?>

SURİYELİ KADINLARIN YAŞAM MÜCADELESİ

KAMER Vakfı Gaziantep Şube Başkanı Aynur Yıldıran, Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Sığınmacı Kadınların...

Manşet - 9 yıl önce

KAMER Vakfı Gaziantep Şube Başkanı Aynur Yıldıran, Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Sığınmacı Kadınların, gelecek kaygısı taşıdıklarını dile getirdi. Suriyeli kadınlara yönelik her türlü eğitim verildiğini anlatan Yıldıran, kadınların yokluk ve yoksullukla mücadele ettiklerini belirtti.

Suriye’de süregelen iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen sığınmacılar ülkemizde başta barınma olmak üzere birçok sorun ile karşı karşıya kalıyorlar. Savaşın belki de en büyük yükünü omuzlayan Sığınmacı Kadınların yaşadıkları sorunlara ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan KAMER(Kadın Merkezi)Gaziantep Şube Başkanı Aynur Yıldıran, sığınmacı kadınların gelecek kaygısı taşıdıklarını söyledi. Savaşın etkilerini yüreklerinde taşıyan sığınmacı kadınların bilinmezlik içinde yaşadıklarını ifade eden Yıldıran, “Sığınmacı kadınlar için sorunların başında gelecek kaygısı geliyor. Suriye’de bir savaş var ve bu savaştan kaçıp gelen sığınmacı kadınlar, Türkiye’de ne kadar kalacaklarını bilmiyorlar, ‘bundan sonra hayatımız nasıl olacak?’ bilinmezliği ile yaşıyorlar. Barınma, iş, yeterli beslenme ve soğuktan korunmak gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluklarla karşılaşıyorlar. Büyük bir yokluk ve yoksulluk ile mücadele ediyorlar” şeklinde konuştu.

“SIĞINMACI KADINLARA KADIN HAKLARI VE EVLİLİK KONUSUNDA BİLGİLER VERİYORUZ”

KAMER Vakfı olarak sığınmacı kadınlara çeşitli eğitimler verdiklerini söyleyen Yıldıran, “Sığınmacı kadınlara evlilikler ve haklar konusunda eğitimler veriyoruz. Kadın hakları noktasında bilgiler vererek özellikle Türk vatandaşları ile yapılan evliliklerde neler dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Suriye kanunları ile Türkiye kanunları farklı olduğu için kadınların mağduriyet yaşamamaları için bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Ulaşabildiğimiz sığınmacı kadınları bu konularda bilgilendiriyoruz. Ayrıca resmi nikâh olmadan gerçekleştirilen birlikteliklerden doğan çocukların nüfus ve velayet sorunları gibi ciddi problemlere yol açacak” şeklinde yorumladı.

“ÇOCUKLARININ KENDİ KÜLTÜRLERİNİ UNUTMASINDAN ENDİŞE DUYUYORLAR”

Sığınmacı kadınların çocukların için kaygılı olduklarını dile getiren Yıldıran, “Yarın ne olacak?’ kaygısı içerisinde yaşayan kadınlar çocuklarının eğitimi konusunda endişeleniyorlar. Sığınmacı çocukların bir kısmı okullara gidemiyor, bir kısmı ise Türkçe okullarında eğitim alıyorlar. Çocuklarının kendi kültürlerini unutmasından endişe duyuyorlar. Diğer yandan hastalıklarla mücadele ediliyor. Kronik hastalıklar ve beslenme yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan hastalıklar sığınmacıların kadınların hayatlarını etkiliyor” diye konuştu.

“KADINLARIN İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA KURSLAR AÇIYORUZ”

Birleşmiş Milletler Fonu ile bir proje başlattıklarını ifade eden Yıldıran, “Proje kapsamında Gaziantep’te 200 kadın ile görüşmeler yaptık. Sığınmacı kadınların geliş öykülerini, sorunlarını tespit etmek için veri çalışması gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde Kilis’e giderek burada da 200 kadın ile görüşeceğiz. KAMER olarak kadınların ihtiyaçları doğrultusunda planlamalar gerçekleştiriyoruz. Sığınmacı kadınlar bizden en çok Türkçe öğrenmek noktasında istekte bulundular. Halk Eğitim Merkezi ile bir Türk kursu açıktık. A1 seviyesi kurs tamamlandı. Şimdi ikinci seviye ile Türkçe eğitimlerimize devam edeceğiz. Kadınların istekleri doğrultusunda kurslar ve seminerler düzenliyoruz. Şuana kadar kadınlardan en çok Kadın Hakları ve Türkçe Dil Kursu isteği geldi. İlerleyen zamanlarda kadınların istekleri doğrultusunda kurslar ve seminerler yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Haftanın Öne Çıkanları

“Şikâyetler artıyor”

2015-12-17 12:21 - Mobil

“Sorumluluk çok, yetki yok”

2015-12-15 12:55 - Mobil

Yılbaşı dolayısıyla 'AÇIK GÖRÜŞ'

2015-12-18 14:39 - Gündem

HEDEFİMİZ; HER ZAMAN KESİN ÇÖZÜM

2015-12-17 10:53 - Mobil

Emekli Tuğgeneral Kahraman Güneş'e 30 ay sonra beraat

2015-12-18 12:49 - Mobil

Kemal Delioğlu'ndan ‘KAYIT DIŞI’ vurgusu

2015-12-15 13:19 - Özel Haber

Prof. Dr. Fahrettin Göğüş: "Destek vermeye hazırız"

2015-12-15 06:52 - Yaşam

Ömer Yılmaz, "Artık talep var"

2015-12-14 13:52 - Gündem

ICONOVA Gaziantep'e değer katmaya devam ediyor

2015-12-18 11:32 - Mobil

“Tarihi evler restore edilmeli”

2015-12-14 14:21 - Özel Haber

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam

"Açlık Sınırı 19.830 TL, Maaşlar 12.500 TL!"

14:46 - Ekonomi

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber