Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Kilis’te yaptığı konuşmada Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık vereceklerini söyleyerek Suriyeli mültecileri sevindirmişti. Gaziantep’te yaşam mücadelesi veren Suriyeli mültecilerden bazıları kesinlikle vatandaşlık istemezken bazı mülteciler ise vatandaşlık hakkının biran önce verilmesi gerektiğini söylüyor.
Geçtiğimiz günlerde bir dizi açılış ve ziyaretlerde bulunmak için Kilis’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilere vatandaşlık verileceğini açıklamıştı. Vatandaşlıkla ilgili bir açıklamada dün İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan geldi. Ala’nın “Türkiye’de kalan Suriyeli mültecilerin vasıflı olanlarına vatandaşlık vereceğiz” sözlerine karşılık Gaziantep’te yaşayan Suriyeli vatandaşlar, vasıfsız olanlar ne yapacak? Onlara da bir çözüm bulunmalı yorumunu yaptı. Vatandaşlık için aranan şartlar daha belli olmadı ancak, Gaziantep’te kalan Suriyelilerin birçoğu vatandaşlık isterken birçoğu da vatandaşlık istemiyor.
“KENDİM İÇİN DEĞİL ÇOCUKLARIM İÇİN VATANDAŞLIK İSTİYORUM”Gaziantep’e 3 yıl önce Halep’ten gelen İnşaat Mühendisi Ebu Munir, ‘Çocuklarım için vatandaşlık istiyorum ama ben vatandaşlık istemiyorum’ diyerek şunları söyledi. "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın açıklamalarına ilk etapta sevindik. Kendi ailemin düşüncesi Üniversiteye giden 2 çocuğum var onların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasını istiyoruz. Çünkü burası hem güvenli hem de burada daha iyi bir geleceğimizin olacağını düşünüyorum. Herkes kendi ülkesini sever, bende kendi memleketimi istiyorum. Çocuklarım için vatandaşlık istiyorum ama ben kendim için vatandaşlık istemiyorum çünkü ülkemde hayat normale dönünce ülkeme dönmek istiyorum. Arkadaşlarımın düşüncesi ise vatandaşlık almak. Neden, çünkü biri Doktor, biri Mühendis, biri Eczacı ama çalışamıyorlar. Bunlar vatandaşlık alınca diplomaları burada geçerli olacak ve kendilerine burada yeni bir hayat kuracaklar. Suriyelilerin içerisinden vasıflı kişilere vatandaşlık verilecek deniliyor. Peki, vasıflı olmayanlar ne yapacak? Savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen vasıfsız insanlar ailelerini nasıl geçindirecek? Vatandaşlık alamazsa nereden nasıl iş bulacak? Şuan kaçak çalıştıkları için zaten az para alıyorlar. Bunlara da bir çözüm bulunmalı” şeklinde konuştu.
“AVRUPA ÜLKELERİ VATANDAŞLIK VERİRKEN AYIRMIYOR”Ben Amerikan vatandaşıyım ama Türk vatandaşı olmak isterim çünkü, Türkiye Müslüman bir ülke’ diyen Suriyeli gazeteci Hamzeh Ghadban, “Öncelikle bizlere vatandaşlık verilecek olması güzel bir gelişme. Vatandaşlık verilmesine öncelikle olumsuz tarafında bakmak istiyorum. Avrupa ülkelerinde vatandaşlık verilirken vasıflı vasıfsız diye ayrım yapılmıyor. Vatandaşlık herkese veriliyor. Ben halen Amerika’da yaşıyorum, 5 yıl kaldıktan sonra vatandaşlık hakkı kazandım ve şimdi Amerikan vatandaşıyım. Ben zengin değildim öğrenciydim bir mesleğim yoktu ama bana vatandaşlık verdiler. Suriye’deki savaştan önce herkes malı, mülkü vardı. Savaştan dolayı evlerini, iş yerlerini kaybettiler. Şimdi mağdur olmuş insanlara vatandaşlık verilmezse bu bir zulümdür. Vatandaşlık verilmesinin olumlu yanına bakarsak, vasıflı insanlara örneğin Doktora, Mühendise, Eczacıya vatandaşlık verilirse onlar burada çalışma imkanı bulur. Onlar burada iş kurup çalışırlarsa hem yakınlarına hem de bu ülkeye faydası olur. Şimdi benim vatandaşlığım olmadığı için şehir dışına çıkamıyorum. Gittiğim zaman problem oluyor vatandaşlık alırsam bu sorunda ortadan kalkmış olur. Birçoğumuzun vatandaşlığı olmadığı için kendimizi burada kalıcı hissedemiyoruz. Ama vatandaşlık alırsak evde alırız, işte kurarız. Ben Amerikan vatandaşıyım ama Türk vatandaşı olmak isterim çünkü Türkiye Müslüman bir ülke” ifadelerini kullandı.
“BİZİ ASKERE ALIRLARSA VATANDAŞLIK İSTEMİYORUZ”Ülkesindeki iç savaştan kaçarak 2 yıl önce Gaziantep’e gelen ve burada işçilik yaparak geçimini sağlayan Hasan Halebi, “Ben vatandaşlık istemiyorum. Biz ülkemizdeki savaş bitince ülkemize dönmek istiyoruz. Biz vatandaşlık aldığımız zaman, çocuklarımız Türkiye'de askere alınacak. Bizden askerlik yapmamızı isterlerse biz tekrar ülkemize döneriz. Türkiye’deki Suriyelilerin çoğu vatandaşlık verildiği zaman askerlik yaptırılacağı için vatandaşlık istemiyor. Bizi askere alırlarsa vatandaşlık istemiyoruz, ama askere almazlarsa vatandaşlık isteriz” diye konuştu.
“SURİYELİ KADINLARLA EVLENİP 1 AY SONRA TERK EDİYORLAR”Çocuklarının can güvenliği için ülkesini terk etmek zorunda kalan Ummu Ali çocuklarına daha iyi annelik yapabilmek için vatandaşlık almak istediğini söyledi. Ali, "Tabi vatandaşlık istiyoruz. Şuan vatandaşlığımız olmadığı için yabancı gibiyiz. Çarşıya pazara gidiyoruz bazen kötü söze maruz kalıyoruz. Eğer vatandaşlık alırsak bu kötü muamele ortadan kalkar. Biz vatandaşlık istiyoruz ama yinede ülkemizde savaş bitince tekrar ülkemize dönmek istiyoruz. Bize burada vatandaşlık verilince Türk halkının hakkı neyse bize de o verilmeli. Türkiye’de evlenen Suriyeli bazı kadınlar evlendikten 1 ay sonra Türk erkekleri tarafından terk ediliyor. Ortada resmi bir işlem olmadığı için Suriyeli kadınlar haklarını arayamadıkları için mağdur oluyorlar. Suriyeli gençler burada çalışıyor ama hakları verilmiyor. Çalışma izni olmadıkları için az paraya çalıştırılıyorlar. Vatandaşlık almış olsak hakkımız ne ise o verilir. Bir diğer önemli konu özellikle Türk medyası zaman zaman Suriyelilere ırkçılık yapıyor. Medya kesinlikle ırkçılığı körüklememeli. Türk halkı ve Suriye halkının aynı kültürü paylaştığını kardeşlik için bir yaşam sürmeleri hususunda haber ve yayınlar yapmalılar” diye konuştu.